Moneda Rusiei, rubla, s-a depreciat ieri, pentru a treia zi la rând, trecând de limita superioară a coridorului valutar ţintit de banca centrală de la Moscova, pe fondul turbulenţelor de pe pieţele emergente.
Rubla a coborât la cursul minim istoric de 47,5 unităţi/euro (-0,2%), după recordul anterior, de 47,32 unităţi/euro, consemnat în ultima zi a săptămânii trecute. Raportat la moneda americană, rubla a pierdut 0,5%, ajungând la 34,7 unităţi/dolar.
Vânzarea de ruble a acelerat după ce, joi, ministrul economiei de la Moscova, Alexei Uliukaiev, a declarat că moneda naţională va continua mai degrabă să se deprecieze decât să crească, în săptămânile următoare.
Vineri, banca centrală a Rusiei a extins coridorul de tranzacţionare a rublei faţă de euro/dolar, ca urmare a deprecierii monedei naţionale cu peste 3,5% de la începutul anului. Noua limită a fost depăşită, însă, ieri dimineaţă.
În ultimele luni, Banca Rusiei, care controlează cursul rublei prin intervenţii pe piaţa valutară, a extins în mai multe rânduri coridorul de tranzacţionare a monedei ţării. O rublă mai slabă creşte profiturile exportatorilor ruşi şi veniturile bugetului de stat, care este dependent de sumele obţinute din exporturile de materii prime.
Ieri, ministrul rus al dezvoltării economice, Alexei Uliukaiev, afirma că deprecierea "naturală" a rublei ar putea susţine economia prin creşterea competitivităţii afacerilor ruseşti, însă a menţionat că se opune unei deprecieri artificiale a monedei.
Specialiştii în domeniu au sugerat că banca centrală de la Moscova ar putea fi nevoită să-şi modifice metodele de menţinere a coridorului valutar, însă dacă ar face acest lucru acum, ar putea susţine declinul monedei naţionale.
Banca centrală a Rusiei plănuieşte ca, până la finele anului curent, să lase cursul să fluctueze liber.