LA PRIMA CONVOCARE Ambiţiile SIF Moldova s-au împiedicat de lipsa cvorumului

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 aprilie 2011

Costel Ceocea, preşedinte SIF2: "Foarte mulţi dintre acţionarii instituţionali nu şi-au exprimat voinţa să participe la AGA folosind votul prin corespondenţă"

Lipsa cvorumului necesar pentru ţinerea Adunării Generale Extraordinare pare să dea mare bătaie de cap conducerii SIF "Moldova" în a-şi consulta acţionarii cu privire la o eventuală vânzare la BCR şi pentru modificarea Actului Constitutiv al societăţii.

Ieri, nici Adunarea Generală Ordinară şi nici cea Extraordinară de la SIF "Moldova" nu s-au putut ţine din lipsă de cvorum, participând, prin reprezentant sau prin corespondenţă, circa 9.500 de acţionari, ale căror deţineri reprezentau în jur de 27% din capitalul social al SIF.

Conducerea SIF2 este optimistă că măcar punctele de pe Ordinea de zi de la AGOA vor fi discutate astăzi şi susţine că nu va abandaona lupta pentru modificarea Actului Constitutiv, sperând că va primi sprijin de la autorităţi.

Costel Ceocea, preşedintele SIF2, ne-a declarat: "Foarte mulţi dintre acţionarii instituţionali nu şi-au exprimat voinţa să participe la AGA prin votul prin corespondenţă, ceea ce a afectat întrunirea cvorumului necesar. Probabil că ridicarea limitei de deţinere ar asigura cvorumul necesar... ar fi întrunit prin participarea a mai puţini acţionari".

Pe Ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare se află, printre altele, propunerea ca membrii Consiliului de Administraţie să încheie contracte de management, distribuirea unui dividend de 0,09 lei/acţiune, adoptarea Regulamentului de Guvernanţă a SIF2 şi adoptarea unei Declaraţii de politici investiţionale pentru perioada 2011-2013.

"Aş vrea să nu se treacă cu vederea importanţa punctelor de discutat la AGOA, dat find vorba că intenţionăm să aplicăm regulile guvernanţei corporative şi să fim transparenţi şi corecţi în relaţia cu acţionarii", a mai spus domnul Ceocea, adăugând: "AGOA se va ţine în orice condiţii, la a doua convocare, iar deciziile urmează să se ia cu majoritate simplă. Chiar dacă nu vom avea nici mâine (n.r. azi) cvorumul pentru AGEA, nu înseamnă că am pierdut războiul. Consider că este necesar să se adopte o serie de măsuri care să ducă la armonizarea prevederilor Actului Constitutiv cu legislaţia comunitară. Actul Constitutiv trebuie să nu mai fie la nivelul anilor 1994. Există unele situaţii în care prevederile din Actul Constitutiv sunt mai restrictive chiar decât cele prevăzute de legea nr.31, cum ar fi cele referitoare la cvorumul necesar pentru AGEA".

Printre cele mai importante modificări ale Actului Constitutiv propuse de conducere SIF2 sunt cele privitoare la reducerea cvorumului necesar pentru AGOA şi AGEA, eliminarea prevederilor despre deţinerile concertate şi posibilitatea ca SIF2 să se listeze la o bursă străină.

Pentru ţinerea AGEA, este nevoie de un cvorum de 75% din capitalul social, la prima convocare, şi de 50% la convocările ulterioare.

În privinţa propunerii de valorificare a acţiunilor deţinute la BCR (circa 5% din capitalul social al băncii), preşedintele SIF2 spune că avea nevoie de consultarea acţionarilor societăţii pentru că o asemnenea decizie depăşeşte competenţele Consiliului de Administraţie, dat fiind că participaţia la BCR ar putea reprezenta mai mult de 20% din totalul activelor imobilizate, mai puţin creanţele.

"Valorificarea a maxim 2% din BCR ar intra în competenţele administratorilor, dar nu mai mult", a mai precizat domnul Ceocea.

Administratorii SIF2 propun ca, pentru validitatea deliberărilor AGOA, să fie necesară prezenţa acţionarilor care să deţină cel puţin o pătrime din numărul total al drepturilor de vot, iar hotărârile să se ia cu majoritatea voturilor legal exprimate.

Pentru comparaţie, în prezent, la prima convocare, este necesară prezenţa acţionarilor care să reprezinte cel puţin jumătate din capitalul social, iar hotărârile să fie luate de acţionarii ce deţin majoritatea absolută din capitalul social reprezentat în Adunare.

În cazul AGEA, conducerea SIF2 propune o prezenţă de cel puţin o pătrime din numărul total de drepturi de vot, şi de cel puţin 20% la a doua convocare, iar hotărârile să fie luate cu majoritatea voturilor acţionarilor prezenţi. Potrivit actualului Act Constitutiv, în AGEA este nevoie de prezenţa acţionarilor reprezentând 75% din capitalul social, la prima convocare, şi de cel puţin 50% la a doua convocare. Hotărârile se iau, în primul caz, cu voturile acţionarilor care să reprezinte cel puţin 50% din capitalul social şi cu o treime, în al doilea caz.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. chiar a crezut cineva povestea cu AGEA ?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb