LA PSD: Ponta l-a doborât pe Geoană

MAKE, CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 22 februarie 2010

Victor Ponta

Victor Ponta

Dacă s-ar găsi cineva suficient de pervers ca să devină biograful lui Mircea Geoană (nu-mi imaginez că un om normal ar putea să se ocupe de o "personalitate" în permanentă confuzie), atunci ar găsi că iarna 2009-2010 a fost începutul sfârşitului pentru stupidul lui subiect.

În decembrie 2009, Mircea Geoană călărea un ditamai calul; era preşedintele Senatului, era Preşedindele PSD, şi gata-gata să fie şi preşedintele României.

N-a fost să fie.

A pierdut prezidenţialele, pe mâna lui.

A fost adus în poziţia să le câştige de o campanie condusă de Victor Ponta, dar el însuşi a fost mai mic decât campania şi mai mic decât partidul.

Este absolut logic şi moral ca Ponta să fi fost dezamăgit că şeful lui i-a irosit munca în bâlbâieli penibile, în gafe impardonabile.

Şi tot aşa şi partidul.

Victoria lui Victor (!) Ponta la şefia Partidului Social Democrat este o poantă (!) bună pentru improbabilul biograf al lui Geoană, care poate specula acum, că, de fapt, PSD a câştigat prezidenţialele din decembrie, doar ca Geoană s-a împotrivit, găsindu-şi drept unică scuză "flacăra violet".

Cu Victor Ponta, PSD o rupe realmente cu generaţia de comunişti: este năcut la 20 septembrie 1972, este jurist (absolvent 1995), masterat la Universitatea din Catania în anul 2000, doctorat la Bucureşti în 2003.

Prin el, PSD primeşte un plus hotărâtor de credibilitate care, adăugat dimensiunii partidului, îl poate reaşeza în prima poziţie pe scena politică.

Îşi va specula şansa?

Iliescu şi Mitrea au pus umărul la răsturnare

Geoană, din nou penibil

Cu Victor Ponta drept preşedinte, PSD poate să părăsească politica "de şanţ" şi să redevină un partid realmente competitiv politic

Cotat cu şanse minime chiar în săptămâna Congresului, Victor Ponta a reuşit, în cele din urmă, să-l detroneze pe marele favorit (al întrecerii, dar, se vede, nu şi al majorităţii pesediştilor) Mircea Geoană, după ce alţi contracandidaţi, influenţi în partid, ca Miron Mitrea sau Radu Mazăre, s-au retras din competiţie, chiar în ziua alegerilor, ca să-i acorde voturile şi susţinerea necesară.

Sondajele de opinie date publicitaţii înainte de data Congresului îl indicau "în pole position" pentru câştigarea alegerilor pe Mircea Geoană, cu un scor de 43%, în timp ce Victor Ponta, cu un scor de 8%, se afla prin coada listei cu "out-sideri".

Însă, în cursul celor nu mai puţin de 15 ore de Congres, sâmbătă, la Romexpo, s-a produs ceea ce puţini susţinători ai PSD se aşteptau: Ponta a câştigat alegerile, obţinând 856 din voturile delegaţilor, cu 75 de voturi mai mult decât Geoană.

Ponta duce, astfel, tradiţia schimbărilor la vârf în congresele PSD, detronându-l pe Geoană, cum şi Geoană reuşise, acum cinci ani, să-i sufle conducerea partidului lui Ion Iliescu.

Ponta a mizat, la nivel declarativ, exact pe ceea ce mizase Geoană acum cinci ani: nevoia de schimbare şi de modernizare a unui PSD înfrânt în alegerile prezidenţiale, în cădere liberă, şi în pericol de scindare.

În realitate însă, victoria lui Ponta, spun analiştii, este de fapt revanşa lui Ion Iliescu pentru lovitura încasată atunci.

Ion Iliescu şi liderii social-democraţi înscrişi în competiţia pentru şefia partidului, ca Adrian Năstase, Miron Mitrea, Radu Mazăre, dar şi mai mulţi "baroni locali", s-au coalizat în jurul lui Ponta, ca să-i dea un vot de blam lui Mircea Geoană.

Acest pol de putere a cântărit, în cele din urmă, după cum au arătat rezultatele alegerilor, mai greu decât aripa Geoană, formată din lideri ca Marian Vanghelie, Liviu Dragnea sau Cristian Diaconescu (n.r. - care şi-a retras candidatura fix în ziua Congresului pentru a-l susţine pe Geoană, în urma, zice-se, unui şantaj la care l-a supus Vanghelie, ameninţându-l cu înregistrări legate de afaceri şi...femei).

Geoană, câştigător "pe surse"

Geoană a facut un obicei să se bucure ca învingător, atunci când pierde. La fel ca la prezidenţiale, când a ţopăit, şi-a invocat mama şi a sărutat-o pe gură pe "Mihaela, dragostea mea", tot aşa, înainte de comunicarea rezultatelor oficiale de alaltăieri, afişa o mină satisfacută şi sigură, iar prin tabăra lui Victor Ponta, fusese lansat un zvon, conform căruia Mircea Geoană ar fi câştigat alegerile la o diferenţă de 300 de voturi.

Nu peste mult timp însă, alte informaţii "pe surse" îl dădeau câştigător pe Victor Ponta, cu un avans de 50 de voturi.

Susţinătorii lui Ponta, aflaţi de jur împrejurul acestuia, şi-au manifestat bucuria la auzul acestei veşti, fapt ce a stârnit nedumerire în tabăra lui Geoană.

Mircea Geoană, în jurul căruia nu se afla niciun lider de prim rang (exceptându-l pe Marian Vanghelie care stătea la câţiva metri mai încolo - are Vanghelie rang?!), nedumerit de bucuria rivalilor, şi-a întrebat colegii din jurul său dacă au cunoştinţă de rezultatele oficiale.

Cu puţin timp înainte de comunicarea acestora, în tabăra lui Victor Ponta au izbucnit uralele, în jurul noului preşedinte formându-se o adevărată busculadă.

Primii social-democraţi care l-au felicitat pe Ponta au fost Ion Iliescu şi Adrian Năstase.

Alături de "micul Titulescu", cum a fost numit Victor Ponta de colegii săi, Adrian Năstase şi Miron Mitrea au păşit triumfători pe scenă, în acordurile "Odei Bucuriei".

Pierderea alegerilor prezidenţiale, fatală

Mircea Geoană a pus înfrângerea sa pe seama faptului că a pierdut "la mustaţă" alegerile prezidenţiale.

Vizibil emoţionat şi puternic afectat de rezultatul alegerilor, Mircea Geoană a precizat: "Cu privire la viaţa mea, o să rămân întotdeauna o figură politică importantă în România. Cred că am plătit şi pentru că am ratat < la mustaţă > alegerile prezidenţiale şi sunt convins că vom câştiga alegerile prezidenţiale şi parlamentare viitoare".

În ceea ce-l priveşte pe Victor Ponta, Mircea Geoană i-a urat succes şi a afirmat că "Avem cui să-i lăsăm partidul", înţepându-l, astfel, pe Ion Iliescu, care declarase: "Aveţi grijă pe mâna cui lăsaţi partidul".

Mircea Geoană a afirmat: "Nu am să spun < Aveţi grijă pe mâna cui lăsaţi partidul >, ci am să spun < Avem cui lăsa partidul >. Victor Ponta este un om tânăr şi îi urez tot succesul din lume. (...) Victore, să-ţi meargă bine, că dacă ţie îţi merge bine, şi partidului îi merge bine!" (urarea tradează o concepţie nu doar prostească, ci de-a dreptul ticăloasă - prin ea poţi justifica orice hoţie, orice infamie, orice mişelie, căci dacă o duce preşedintele bine, atunci şi partidului îi este bine).

Liderii politici apropiaţi lui Geoană (ca Marian Vanghelie, aflat la câţiva metri) i-au urat, şi ei, succes lui Victor Ponta.

Marian Vanghelie, care avusese în trecut conflicte repetate cu Victor Ponta, a afirmat despre noul şef al PSD că este "un tânăr care promite, e nervos, ambiţios, îşi dă interesul, sperăm să ducă partidul la câştigarea următoarelor alegeri" (o reacţie discursivă mai normală decât cea formulată de "şcolitul" Geoană).

Oare tânărul promiţător, nervos, ambiţios şi dedicat va dobândi şi autoritatea să strunească ditamai dihania PSD cu şapte capete?

...O poveste pentru un alt biograf.

VANGHELIE şI DRAGNEA, ÎN ECHIPA LUI PONTA

În ceea ce-l priveşte pe Liviu Dragnea, acesta va rămâne secretarul general al PSD şi în mandatul lui Victor Ponta, cu toate că fusese văzut ca fiind omul lui Geoană. Dragnea a obţinut, la alegeri, 871 de voturi şi i-a învins, astfel, pe contracandidaţii săi Constantin Nicolescu şi Dumitru Buzatu, care obţinuseră 584 de voturi, respectiv 197 de voturi.

Nu în ultimul rând, vicepreşedinţii aleşi în cadrul Congresului sunt foştii miniştrii Ecaterina Andronescu, Dan Nica şi Constantin Niţă, alături de Gheorghe Nichita, Ion Toma, Marian Vanghelie, Rodica Nassar, Ion Prioteasa, Robert Negoiţă, Titus Corlăţean, Ioan Câlea, Marian Oprişan, Ioan Chelaru, Valeriu Zgonea şi Adrian Severin.

ŞERBAN MIHĂILESCUşI IOAN MUNTEANUAU DEMISIONAT DIN PSD

Senatorul Şerban Mihăilescu şi deputatul Ioan Munteanu au demisionat, ieri, din PSD, anunţă HotNews. Demisia celor doi vine după alegerea lui Victor Ponta la conducerea partidului.

Şerban Mihăilescu a declarat, unui post TV, că a primit o ofertă din partea lui Gabriel Oprea, pe care nu a putut să o refuze. "Lucrăm la un nou partid", a afirmat Mihăilescu, adăugând că formaţiunea ce va lua fiinţă va fi "o noutate pe piaţa românească" şi va avea o orientare de centru-stânga.

Şerban Mihăilescu a subliniat că s-ar fi retras din PSD chiar dacă ar fi câştigat Geoană funcţia de preşedinte al partidului.

Ioan Munteanu, care se va alătura grupului independenţilor din Camera Deputatilor, a explicat că a decis să demisioneze din cauza unor "nemulţumiri la nivelul filialei Piatra Neamţ, legate de nişte imixtiuni ale colegilor de la centru".

PONTA: PSD A RENĂSCUT CA PASĂREA PHEONIX

Victor Ponta a declarat, în cadrul discursului de ieri dimineaţă de învestitură, că, în noua sa funcţie, îşi doreşte să păstreze unitatea partidului, iar preluarea ştafetei de la Mircea Geoană, aşa-zisa tranziţie, să fie "corectă şi unită".

Ponta, care s-a definit ca un politician "enervant de tânăr", a afirmat că va face din PSD principala alternativă la actuala putere, mizând, în acest sens, şi pe experienţa lui Adrian Năstase şi chiar Mircea Geoană.

"Aţi participat la un congres care începuse neplăcut pentru noi şi care, totuşi, arată, încă o dată, că partidul nostru, ca pasărea Phoenix, tocmai când ai impresia că s-a transformat în cenuşă, este capabil să găsească o soluţie, să devină din nou principala alternativă pe scena politică", a spus Ponta, adăugând: "Sunt convins că şi celelalte forţe politice au urmărit Congresul nostru. Ştiu că vor avea, din nou, în noi, cel mai puternic adversar (...) Sunt convins că cei de la PD-L nu vor putea, nici ei, să doarmă foarte bine, în perioada următoare. Ţine numai de noi să facem ceea ce era de făcut şi vreau să cred că atât domnul Ion Iliescu, cât şi domnul Adrian Năstase şi domnul Mircea Geoană, toţi cei care vor fi aleşi, mă vor ajuta pentru prima dată după mulţi ani, nu doar să începem un proiect bun, corect, ci şi să-l ducem până la bun sfârşit".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Oare cat de penibil poti sa fii, sa afirmii ca doar atunci cand castigi tu, reinvie pasarea pheonix.

    Din pacate in articolul de mai sus s-a uitat de afirmatia lui Ponta referitoare la masinaria de fraudare... Dar asa este in presa... te pui cu cei de sus nu cu cei care au cazut. Felicitari Make, esti cel mai tare in chestia asta. 

    Ma indoiesc ca Victor Ponta va reusi restructurarea si modernizarea PSD si o schimbare a politicii PSD de obstructionare a modernuzarii statului, amintind 2 argumente in acest sens: 

    -Victor Ponta, in calitate de membru al Comisiei juridice, a facut tot posibilul pentru ca Parlamentul sa nu dea aviz de incepere a urmaririi penale a lui Adrian Nastase( iar Adrian Nastase, probabil ca o recompensa,a fost artizanul alegerii lui Victor Ponta in functia de presedinte al PSD!)

    -procurorul Victor Ponta a fost unul dintre cei mai vehementi critici ai luiMonica Macovei, singurul ministru al justitiei care a incercat sa faca o reforma in justitia romana, pe care din pacate nu a reusit sa o faca datorita ,,dinozaurilor" din CSM si Curtea Constitutionala si datorita unor parlamentari juristi de tipul lui Victor Ponta. 

    1. Desspre dl Ponta si congresul psd-ist mi-am exprimat opinia in 210210 asa ca nu o mai repet! Voi aminti un proverb romanesc-ce se naste din pisica,a se citi Nastase,soareci mananca!- Dl Ponta sa nu uite ca este si dansul sub clopotul de sticla al unor obsevatori foarte atenti si teribil de bine informati,nu ma refer numai la presa ! PSD mai are un congres anul acesta si nu baga nimeni mana in foc privind numele celui care va stinge lumina atunci cand PSD va aluneca inexorabil in groapa de gunoi istorie. Aviz celor care mai spera in posibilitatile psd-ste de refacere a economiei tarii dupa jaful guvernarii Nastase!

      Da, ceva face micutul ajuns mare daca partidul pe care il conduce va putea prelua puterea ? 

      Cele (numai) doua exemple de ceea ce-i in mintea tanarului PSD-ist vor ramane probabil nimicuri in fata aceea ce va declansa in fruntea unui partid setos de revansa, de platit polite....

      Inca una 'a la Geoana:"Cu privire la viata mea, o sa raman intotdeauna o figura politica importanta in Romania" ...probabil importanta din punctul de vedere , studiu de caz: numar de gafe/ mandat.  

    MAKE, unde ai fost atata vreme, Make ?

    NU NE FACI UN DRAM DE BINE SA-L TRIMITI LA PLIMBARE PE TIRFULESCU ?! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb