Fondul Carpathia Capital, listat în acest an pe sistemul alternativ al Bursei de Valori Bucureşti, a raportat un profit net de 6400 lei, în prima jumătate a anului, reprezentând numai 1,33% faţă de rezultatul bugetat pentru 2015, conform raportului transmis BVB, ieri.
Reprezentanţii companiei notează că progresul lent în crearea portofoliului este un rezultat al ritmului scăzut de dezvoltare a pieţei, precum şi abordării prudente a evaluării proiectelor de dezvoltare ale potenţialelor companii care să intre în portofoliu.
"Iniţial, activitatea noastră era concentrată pe crearea vizibilităţii pieţei AeRO şi pe promovarea ideii de piaţă de capital ca soluţie pentru IMM-urile din România. Fără să diminuăm entuziasmul antreprenorilor, suntem obligaţi să alegem din cele mai bune alternative, luând în considerare valoarea pentru acţionarii noştri", se arată în raportul citat.
Reprezentanţii companiei precizează că, potrivit business planului, au atras bani pentru viitoare investiţii, în sumă de 4,6 milioane zloţi polonezi, conform datelor de la 30 iunie.
Cash-ul reprezintă ponderea cea mai mare în activele fondului, de 85,7%, în timp ce activele financiare reprezintă 12,7% din total.
Portofoliul este format din acţiuni (426 mii zloţi polonezi) şi contracte futures pe termen scurt (705 mii zloţi polonezi).
Pe 9 martie, Carpathia a raportat că a făcut prima investiţie pe piaţa noastră de capital, în compania "Bittnet Systems": "Până la data raportului semestrial, o parte din aceste acţiuni au fost vândute, rezultând un profit". Acţiunile Bittnet Systems rămase în portofoliul fondului au o valoare de 426 mii zloţi polonezi, potrivit raportului citat.
În al doilea trimestru din acest an, compania a investit în contracte futures pe termen scurt pe indicele polonez WIG.
Reprezentanţii fondului explică: "În trimestrul al doilea (şi totodată, în prima jumătate a anului), Carpathia Capital a reuşit să raporteze un câştig din investiţii de 31.000 zloţi, care a rezultat dintr-un profit din vânzări (26.000 zloţi) şi dobânzi şi dividende (16.000 zloţi), influenţat negativ de reevaluarea portofoliului (-11.000 zloţi). Luând în considerare costurile administrative de 24.000 de zloţi, compania a rămas cu un profit operaţional de 7 mii zloţi şi un profit net de 6 mii zloţi".
Firma poloneză Carpathia Capital a fost una dintre primele două societăţi noi lansate pe ATS-ul BVB, după rebranduirea acestuia.
Carpathia Capital intenţiona să activeze ca venture capital / private equity dedicat IMM-urilor din România.