La Tribune: Germania are un plan secret pentru Grecia

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 septembrie 2011

Toate activele deţinute de statul elen, evaluate la 125 miliarde euro, vor fi vândute conform planului Evrika

Germania are un program secret de salvare a Greciei - programul Eureka (Evrika), elaborat de experţi apropiaţi Guvernului federal condus de cancelarul Angela Merkel, informează La Tribune. Conform publicaţiei franceze, planul este coordonat de Martin Wittig, directorul "Ronald Berger", şi cuprinde şase faze.

Potrivit scenariului, în prima fază, Grecia îşi strânge toate activele deţinute de stat (bănci, imobiliare, porturi, companii de telefonie etc.) într-un singur fond, echivalentul lui Treuhandanstalt creat în Germania în 1990 pentru privatizarea a circa 8.500 de întreprinderi est-germane. Aceste active ale grecilor sunt evaluate la 125 de miliarde de euro.

Ulterior, fondul va fi cumpărat de o instituţie europeană, finanţată de state, al cărei sediu poate fi la Luxemburg. Instituţia se va ocupa de vânzarea activelor, iar scadenţa pentru finalul operaţiunii ar fi anul 2025, conform Evrika.

Planul arată că cele 125 de miliarde obţinute din vânzarea activelor ar fi folosite de Grecia pentru răscumpărarea obligaţiunilor de la Banca Centrală Europeană şi EFSF, iar astfel datoria publică ar scădea la 88% din PIB, de la 145% în prezent.

Expunerea BCE pe Grecia s-ar reduce astfel la zero, dobânzile vor scădea la jumătate, iar Atena va putea reveni pe pieţe pentru finanţare.

În a patra etapă, instituţia europeană va investi 20 de miliarde euro în restructurarea activelor pentru a le creşte valoarea cu circa 50 de miliarde euro. Valoarea acestor investiţii poate fi majorată cu 10-15 miliarde euro din fondurile structurale pe care Grecia nu le utilizează.

Această injecţie de capital, de circa 8% din PIB-ul Greciei, ar putea repune ţara pe o creştere de circa 5% anual, în următorii 3-4 ani, faţă de scăderea actuală de 5%. Procesul de privatizare va fi încheiat până în 2025, iar dacă fondul înfiinţat va avea profit, atunci acesta va fi plătit Greciei, după scăderea costurilor cu dobânzile şi cheltuielile de management. Dacă ar rezulta pierderi, ele vor fi suportate de Grecia. Chiar dacă nu va fi realizată nicio privatizare, atunci datoria publică a Greciei va coborî sub 70% din PIB, conform Evrika.

Ultima fază a planului german priveşte reducerea la zero a câştigurilor speculatorilor care nu cred în salvarea Greciei şi a zonei euro şi mizează pe prăbuşirea obligaţiunilor elene, spaniole, italiene şi iralndeze.

Gradul de participare a creditorilor privaţi la programul de schimburi de obligaţiuni covenit în iulie pentru Grecia a ajuns la ţinta de 90% şi ar putea chiar să depăşească acest nivel, a declarat o sursă din ministerul grec al Finanţelor pentru ziarul Naftemporiki, anunţă Reuters. Reprezentanţii ministerului au refuzat să comenteze informaţia.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a declarat ieri, într-un discurs rostit în faţa Parlamentului European, că situaţia actuală a regiunii este una gravă, că s-au pus în pericol valori precum euro sau libertatea de circulaţie, însă a adăugat că o soluţie este posibilă.

"Vă spun că da, situaţia este foarte gravă, dar se poate rezolva şi le propunem cetăţenilor o refacere a Uniunii Europene. Unii spun că avem nevoie de disciplină, alţii că e nevoie de solidaritate. Avem nevoie de disciplină şi solidaritate. De ambele. Avem nevoie de o ambiţie mai mare, de o soluţie globală", a spus Barroso.

În opinia sa, "această criză a datoriilor suverane e o criză a încrederii reciproce".

Oficialul european mai consideră că zona euro a ajuns la un moment de răscruce şi "riscă o fragmentare". Pe de altă parte însă, Barroso şi-a exprimat convingerea că Grecia va rămâne în zona euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mismatiune nemteasca !. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb