Fine este tristă la Târgul Agricol Internaţional de la Paris din acest an. Nici măcar mângâierea tandră a preşedintelui Franşois Hollande între coarne nu a reuşit să o scoată din dilema existenţială care îi macină şi pe fermierii francezi.
Chiar dacă Fine este doar o văcuţă, e drept că dintr-o rasă rară, Bretonne Pie Noir, privirea ei pare să fie mai inteligentă decât a "colocatarului" din fotografie.
În condiţiile în care sectorul agricol din Franţa este cel mai mare din UE, prezenţa preşedintelui la târg este obligatorie, după cum scrie France 24. În acest an, pe fondul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, prezenţa este obligatorie pentru toţi candidaţii.
Din păcate, Francois Fillon, candidatul Partidului Republican de centru-dreapta, şi-a anulat participarea, "în mod dramatic" după cum scrie BBC News, deoarece a fost acuzat în mod formal pentru corupţie. "Este un asasinat politic", a declarat Fillon pentru presa franceză şi a subliniat că nu se va retrage din cursa prezidenţială, deoarece "nu pot fi reduse la tăcere vocile a milioane de voturi". Oare ce crede Fine despre Fillon şi cum ar fi arătat poza văcuţei alături de un adevărat "spirit naţional şi european"?
Oricât de mare este "drama" fostului premier francez, acesta nu se poate compara cu lupta pentru supravieţuire a fermierilor din Hexagon, care trec "printr-o criză economică majoră", după cum se arată pe site-ul oficial al târgului.
Dar oare nu toată agricultura europeană trece printr-o criză la fel de mare, deşi Politica Agricolă Comună a UE a avut şi are drept scop coordonarea şi planificarea agriculturii din Europa, astfel încât acesta să nu mai treacă prin crize existenţiale?
Din păcate, înţelepciunea populară din zicala "socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg" a fost ignorată, iar acum politicienii, nu doar cei francezi, cred că o fotografie de "familie", alături de un bou sau un porc, este suficientă pentru a-i transforma în campioni ai agriculturii.
Ei bine, nu mai este suficientă. Tot un articol de pe site-ul postului de televiziune France 24 arată că "fermierii francezii nu mai aşteaptă nimic de la politicieni".
Printre cei mai afectaţi sunt producătorii de lapte, a căror problemă principală o reprezintă scăderea necontenită a preţurilor în ultimii doi ani, după ce Uniunea Europeană a decis eliminarea cotelor de producţie. Un fermier a declarat că încă rezistă doar cu ajutorul salariului de profesor al soţiei sale.
"Prins între CAP (n.a. acronimul pentru Common Agricultural Policy a UE) şi CETA (n.a. acordul comercial dintre UE şi Canada) nu cred că voi rezista", a declarat un alt crescător de animale din regiunea Bretania. Dar cum este posibil? După ce fermierii englezi au votat pentru Brexit, în ciuda "mituirii" lor cu subvenţii generoase, acum şi francezii îşi exprimă deschis nemulţumirea faţă de politica agricolă comună?
France 24 scrie că aproximativ 50% dintre producătorii agricoli câştigă doar 350 de euro pe lună, ponderea înregistrând o creşterea masivă faţă de 2014, când doar 20% obţineau venituri similare.
Bruno Parmentier, fost director al Şcolii superioare de agricultură din Angers, a declarat pentru France 24 că "situaţia dezastruoasă a fermierilor se datorează Europei, care nu este interesată de agricultură, iar guvernele nu au făcut nimic pentru fermieri".
Din păcate, Parmentier face o confuzie gravă în declaraţia sa, confuzie intens alimentată de autorităţile de la Bruxelles, conform căreia ar exista o relaţie de echivalenţă între Europa şi Uniunea Europeană.
Acum fermierii s-au resemnat, mai ales când au văzut că protestele de amploare, cum au fost cele de anul trecut, nu au avut niciun rezultat.
Un crescător de porci dă vina pe "cămaşa de forţă a UE" pentru dificultăţile sale financiare, după cum scrie cotidianul britanic The Telegraph. "Dacă Franţa ar părăsi UE, sper ca situaţia să se îmbunătăţească", a mai declarat acesta, în ciuda faptului că ţara sa este cel mai mare baneficiar al fondurilor europene pentru agricultură.
"Plătim pentru subvenţii care merg către Estul Europei şi finanţăm ţări care concurează cu noi", a mai precizat crescătorul de porci francez, care nu pare deloc pătruns de spiritul european şi acum este hotărât să voteze pentru Marine Le Pen.
După ce a amintit că preţul plătit fermierilor pentru lapte a scăzut cu 20%, pe fondul renunţării la cotele de producţie de către UE, cotidianul britanic mai scrie că "preţul cărnii de vită a scăzut ca urmare a sacrificării vacilor de lapte neprofitabile", iar "preţul cărnii de porc şi de pasăre s-a prăbuşit după sistarea exporturilor către Rusia".
În aceste condiţii, preşedintelui Hollande, a cărui popularitate a crescut numai după ce a anunţat că nu mai candidează, nu i-a mai rămas decât să asculte plângerile fermierilor. "Murim", i-a spus unul dintre aceştia, după cum scrie The Telegraph.
Dar problemele fermierilor nu sunt acute doar în Franţa. La celălalt capăt al continentului, în Finlanda, agricultorii caută "soluţii pentru ştergerea datoriilor şi terapie psihologică", conform unor articole de pe site-ul televiziunii naţionale.
Acolo situaţia pare să fie mai gravă decât cea din perioada "depresiunii din anii "90", pe fondul veniturilor extrem de reduse ale fermierilor, în condiţiile unui grad ridicat de îndatorare. Şi în Finlanda fermierii sunt tot mai singuri, deoarece numărul falimentelor a crescut semnificativ în ultimii ani.
Dar şi acolo mai există speranţă pentru lucrătorii pământului, în ciuda barierelor insurmontabile ridicate de politicieni.
Iar speranţa este dispariţia, într-un final nu prea îndepărtat şi în ciuda promisiunilor politicienilor, a cadrului actual al politicilor agricole europene, care subminează grav siguranţa alimentară a continentului.
1. Concluzia articolului...
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 02.03.2017, 13:22)
... cea despre "cadrul[ui] actual al politicilor agricole europene, care subminează grav siguranţa alimentară a continentului." nu deriva in niciun fel din ipoteze, in opinia mea.
De altfel, unul dintre exemplele folosite - cel cu scaderea preturilor la lapte DUPA eliminarea cotelor de productie - sugereaza mai degraba contrariul
2. fără titlu
(mesaj trimis de Finesco, sotul în data de 02.03.2017, 17:30)
Rad, dar rad pe frantuzeste vacile lui Hollande; vrei sa-ti traduc?. Nu orice "bou" le poate intelege limba.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2017, 17:45)
In Romania fermierii sunt cei mai singuri, falimentari de tot.
Noroc ca ne-au invadat strainii/ne lasa incet, incet fara pamant sau ni-l lucreaza in arenda pe nimica. Dar ai nosti tarani tot cu PSD voteaza.