Partidul Laburist din Marea Britanie va opri privatizarea Royal Bank of Scotland (RBS) dacă ar obţine puterea, dar nu va încerca să exercite un control "zilnic" al instituţiei financiare, conform unui reprezentant al acestei formaţiuni, citat de Reuters.
RBS încă este deţinută de contribuabilii britanici în proporţie de 62%, după ce banca a fost salvată de stat printr-o injecţie de 45 de miliarde de lire sterline (58,3 miliarde de dolari) în criza financiară din 2008. De atunci, Guvernul conservator a efectuat în două rânduri vânzări de acţiuni, urmărind să privatizeze în totalitate banca.
Cele două vânzări de acţiuni RBS au generat pierderi mari pentru contribuabilii britanici, dat fiind că acţiunile au scăzut cu aproape 50% de la salvarea băncii.
După ce anterior sugerau naţionalizarea în totalitate a RBS, laburiştii s-au răzgândit deoarece doresc să elimine temerile legate de eventuala venire la putere a acestora.
"Dacă RBS plăteşte acum dividende, iar cotaţia acţiunilor este sub preţul plătit, nu putem vedea raţiunea de a vinde mai multe acţiuni", a spus Jonathan Reynolds, reprezentantul laburiştilor.
Acţionarii RBS au votat, miercuri, pentru aprobarea planurilor băncii de a răscumpăra acţiunile de la guvern în vederea accelerării revenirii băncii în proprietate privată majoritară. Propunerea a obţinut sprijinul a peste 98% din cei care şi-au exprimat votul.