Lacăt pe brokerul lui Chelu

Crăiţa Simionescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 ianuarie 2012

Lacăt pe brokerul lui Chelu

CNVM a retras autorizaţia "SSIF City Invest", deţinută de Cătălin Chelu, pentru "practici frauduloase"

Omul de afaceri respinge acuzaţiile

Gabriela Anghelache: Clienţii SSIF-ului îşi pot muta conturile la un alt intermediar

Compania de brokeraj a omului de afaceri Cătălin Chelu, "SSIF City Invest" Galaţi, este acuzată de "practici frauduloase" de către arbitrul pieţei de capital, care i-a retras, joi, autorizaţia de funcţionare, în urma controlului tematic des­făşurat în luna octombrie.

Potrivit unei ordonanţe emise, joi, de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), societatea (n.r. "City Invest") a realizat trans­feruri de disponibilităţi între conturile clienţilor. "Această faptă, constituind înstrăinarea sau folosirea directă sau indirectă de către SSIF a fondurilor unui client, este calificată drept practică frauduloasă", se arată în actul Comisiei.

Firma de brokeraj a respins, vineri, printr-o adresă semnată de Consiliul de Administraţie, acuzaţiile aduse de CNVM: "Dezminţim în mod categoric afirmaţia că firma folosea banii unor clienţi pentru a acoperi costurile altor clienţi. În realitate, există acorduri scrise ale acestor clienţi de a folosi disponibilităţile băneşti aflate în contul acestora, nu a fost nimeni prejudiciat şi nu se pune problema vreunei fraude".

Ordonanţa CNVM, deşi executorie din momentul publicării, poate fi atacată în termen de 30 de zile.

Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM, ne-a precizat că, "deşi ordonanţa a fost emisă pe motive temei­nice, poate fi atacată, iar dacă firma de brokeraj va veni cu argumente noi, necunoscute în momentul emiterii deciziei, Comisia poate reveni asupra hotărârii de retragere a autorizaţiei".

Gabriela Anghelache ne-a mai declarat că organele judiciare nu au fost încă sesizate. "Anunţarea Parchetului este o măsură complementară, deocamdată nu l-am sesizat, vom lua o decizie în următorul interval de timp", ne-a spus domnia sa.

Clienţii SSIF "City Invest" îşi pot transfera conturile la un alt intermediar, potrivit preşedintelui CNVM: "Conturile clienţilor nu sunt blocate. Aceştia le pot trans­fera la o altă societate". Potrivit domniei sale, societatea are circa 70 de clienţi.

Conducerea "City Invest" are obligaţia ca, în termen de 15 zile lucrătoare de la emiterea ordonanţei, să restituie toate sumele de bani aparţinând clienţilor şi să transfere acţiunile acestora, aflate în custodia societăţii, în conformitate cu dispoziţiile exprese ale deţinătorilor, se mai arată în decizia CNVM.

Comisia precizează că, în urma controlului tematic din luna octombrie, la "City Invest", au fost descoperite mai multe nereguli legate de modul de operare a unor transferuri de bani între conturile clienţilor.

În ordonanţa CNVM se arată: "Din analiza prin sondaj a documentelor ridicate cu ocazia controlului tematic, pentru 87 de date calendaristice societatea nu deţinea în contul bancar destinat păstrării disponibilităţii clienţilor şi în caserie sumele de bani aferente clienţilor creditori (...) pentru 55 de date calendaristice, în urma compensării soldurilor clienţilor creditori cu soldurile clienţilor debitori, soldurile rezultate au fost mai mari decât disponibilităţile existente în contul de clienţi şi în caserie".

Ordonanaţa mai evidenţiază că procedura internă privind prevenirea şi combaterea spălării banilor nu a fost aplicată în conformitate cu prevederile CNVM, astfel încât să prevină şi să împiedice implicarea firmei în operaţiuni suspecte de spălare de bani.

Potrivit CNVM, societatea de brokeraj are obligaţia ca în următoarele 30 de zile să convoace AGA în vederea lichidării societăţii sau modificării obiectului de activitate.

Pentru neregulile sesizate, Comisia a sancţionat firma şi cu o amendă de 5.500 lei, reprezentând 1% din capialul social subscris şi vărsat.

În plus, amenzi de câte 5.000 de lei au primit şi directorul general al firmei, Gabriela Camelia Rădinschi, preşedintele CA, Florentina Lina Lupu, şi Dorel Şerbu, reprezentant al Compartimentului de control intern. Celor trei li s-a interzis să mai activeze pe piaţa de capital pentru o perioadă de 3 ani.

Comisia a amendat şi un alt angajat al firmei, Alexandru Dan Gabriel, cu 500 de lei.

"City Invest" a primit autorizaţia de funcţionare de la CNVM în noiembrie 2008, iar Consiliul Bursei i-a aprobat admiterea la tranzacţionare pe piaţa reglementată pe 18 august 2010.

Cătălin Chelu deţine 96% din acţiunile firmei, restul fiind împărţite între două persoane fizice (Diana- Maria Bica- 1% şi Lumuiniţa-Ileana Macovei-1%) şi două două societăţi ("Flexipor"-1% şi "Portavon"-1%), conform datelor de la Registrul Comerţului.

Comisia a mai controlat societatea gălăţeană şi în 2010, după ce, cu un an în urmă îi restricţionase activitatea, în condiţiile în care fondurile proprii îi scăzuseră atunci sub nivelul capitalului minim prevăzut pentru autorizare, adică echivalentul în lei a 125.000 euro.

Anul trecut, firma a intermediat anul trecut tranzacţii de 208 milioane lei la BVB, plasându-se, pe locul 21 din 65 în topul brokerilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb