LAEL BRAINARD, VICEPREŞEDINTELE FEDERAL RESERVE: "Dacă inflaţia nu dă semne că încetineşte semnificativ am putea majora dobânzile cu 50 de puncte de bază şi la şedinţa din septembrie"

Mihai Gongoroi
Piaţa de Capital / 4 iunie 2022

"Dacă inflaţia nu dă semne că încetineşte semnificativ am putea majora dobânzile cu 50 de puncte de bază şi la şedinţa din septembrie"

"În acest moment este foarte greu să vezi argumente pentru o pauză a ciclului de majorare de dobândă. Avem încă multă muncă de făcut pentru a reduce inflaţia la ţinta noastră de 2%", a spus Brainard

Lael Brainard, vicepreşedintele Rezervei Federale din Statele Unite (Fed), a avertizat, într-un interviu pentru CNBC, că banca centrală a SUA ar putea fi nevoită să-şi prelungească perioada de majorări de dobânzi de câte jumătate de punct procentual (50 de puncte de bază) şi să opereze o astfel de majorare şi la şedinţa de politică monetară din septembrie, dacă inflaţia nu încetineşte "suficient" în lunile următoare.

Brainard a afirmat: "Dacă nu vedem genul de decelerare în ritmul lunar ale inflaţiei (pe care ni-l dorim şi) dacă nu vedem că o parte din cererea aceasta cu adevărat fierbinte începe să se calmeze puţin, atunci ar putea fi potrivit să avem o altă întâlnire (Fed) în care să procedăm în acelaşi ritm".

Ea a adăugat: "Dacă vom vedea într-adevăr o decelerare a ritmului lunar al inflaţiei, atunci ar putea avea sens să înaintăm într-un ritm puţin mai lent (de 25 de puncte de bază - n.r.)".

Comentariile lui Brainard vin la doar câteva săptămâni după ce Fed a implementat prima sa majorare de dobânzi de jumătate de punct procentual din ultimii 22 de ani, în încercarea de a controla inflaţia galopantă. Piaţa dobânzilor futures din SUA dă 100% probabilitate ca banca centrală americană să implementeze încă două creşteri de dobânzi de 50 de puncte de bază la viitoarele sale două şedinţe, din iunie şi iulie.

Fără şedinţă Fed în august, prima oportunitate pentru banca centrală a SUA de a implementa o altă creştere a dobânzilor va fi în septembrie. Pentru această şedinţă, piaţa dobânzilor futures estimează o probabilitate de circa 60% pentru o majorare de 50 de puncte de bază.

Amintim că raliul de săptămâna trecută din pieţe a pornit de la o declaraţie a unui guvernator Fed, Raphael Bostic, care a sugerat că Fed-ul ar putea face o "pauză" în majorările sale de dobândă, în luna septembrie, pentru a analiza starea economiei şi pentru a recalibra, dacă va fi nevoie, conduita politicii monetare.

Săptămâna aceasta însă tot mai mulţi oficiali (inclusiv Bostic, care a avut un interviu în MarketWatch în care şi-a "retras" declaraţia) au ieşit public cu declaraţii mai puternice pe partea de majorări de dobândă şi combatere a inflaţiei în condiţiile în care un raliul al pieţelor practic contravine scopului Fed de a "întări" condiţiile financiare din pieţe. Pentru a combate inflaţia, Fed-ul doreşte practic să provoace pierderi investitorilor în acţiuni şi obligaţiuni pentru a calma economia şi cererea, prin aşa-numitul canal al avuţiei (wealth effect - n.r.).

Brainard a respins în interviu sugestia că Fed ar avea vreun plan de a întrerupe cu totul ciclul de creştere a dobânzilor în luna septembrie, sugerând că banca centrală intenţionează să ia "măsuri la fiecare dintre întâlnirile sale viitoare".

"În acest moment este foarte greu să vezi argumente pentru o pauză (a majorărilor de dobândă)", a spus ea, adăugând: "Avem încă multă muncă de făcut pentru a reduce inflaţia la ţinta noastră de 2%".

Brainard a adăugat că va urmări un număr de rapoarte şi date care să indice faptul că presiunile inflaţioniste se reduc, cererea consumatorilor este în scădere şi piaţa forţei de muncă, în prezent supraîncălzită, se "răceşte".

Administraţia Biden şi-a intensificat, de asemenea, retorica asupra inflaţiei şi angajamentul său de a contracara creşterea preţurilor. Preşedintele american s-a întâlnit la Casa Albă cu preşedintele Fed, Jerome Powell, săptămâna aceasta şi şi-a exprimat încrederea că o politică monetară mai restrictivă va "aborda criza pentru poporul american". Comentariile sale au fost văzute ca o susţinere tacită a planurilor băncii centrale de a creşte agresiv dobânzile în această parte secundă a anului.

Brainard a mai spus că programul de restricţionare cantitativă (QT) demarat în debutul acestei luni va reprezenta echivalentul a încă două sau trei majorări de dobândă de câte 25 de puncte de bază.

Economiştii şi investitorii anticipează că Fed-ul ar putea majora mult prea agresiv dobânzile în lupta sa cu inflaţia, provocând şomaj ridicat şi posibil o recesiune. Piaţa muncii din SUA rămâne însă puternică, în luna mai fiind create 390.000 de noi locuri de muncă. Totodată, în finalul lunii aprilie au existat peste 11 milioane de locuri de muncă disponibile în Statele Unite, echivalentul a 1.9 locuri de muncă disponibile pentru fiecare şomer din SUA.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Mda, este iunie. Dobanda e 0.75 - 1%, inflatia e 8% (!!) si ei discuta ca prin septembrie (!) vor mai majora cu 50 de puncte de baza? Asa prostie fara margini nu poate sa existe. Deci este intentionat: "financial repression".

    1. ...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb