"Lămuririle" Ministerului de Finanţe privind Fondul Proprietatea

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 februarie 2011

Ziarul "BURSA" a transmis Ministerului de Finanţe, acţionarul majoritar al Fondului Proprietatea, o serie de întrebări despre evoluţia procesului de despăgubire în perioada următoare şi despre posibilitatea ca participaţia statului la Fond să ajungă la zero, fără să fi satisfăcute toate cererile de despăgubire.

Ministerul de Finanţe a răspuns doar la unele dintre întrebările noastre, în timp ce pentru restul întrebărilor, ne-a direcţionat către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Reproducem, alăturat, răspunsurile Ministerului de Finanţe. Este posibil ca aceste răspunsuri să nască, la rândul lor, alte întrebări...

Reporter: Statul român este dispus să piardă controlul asupra Fondului Proprietatea, având în vedere că estimările conducerii FP sunt că participaţia statului va scădea sub 33% anul acesta? A luat în calcul statul român varianta aducerii unor active suplimentare în portofoliul Fondului Proprietatea?

Răspuns Ministerul Finanţelor Publice: În ceea ce priveşte faptul dacă statul român este dispus să piardă controlul asupra Fondului Proprietatea, având în vedere că estimările Fondului sunt că participaţia statului va scădea sub 33% anul acesta, menţionăm că SC Fondul Proprietatea SA a fost creată în vederea acordării despăgubirilor aferente imobilelor preluate abuziv de statul român ce nu pot fi restituite în natură, acest lucru realizându-se prin transfer cu titlu gratuit al acţiunilor din proprietatea statului în proprietatea persoanelor îndreptăţite.

În acest sens redăm dispoziţiile art. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, cu modificările şi completărilre ulterioare, care statuează că: "Fondul Proprietatea" funcţionează sub forma unei societăţi de investiţii de tip închis, deţinută iniţial în întregime de statul român, în calitate de acţionar unic, până la transmiterea acţiunilor din proprietatea statului către persoane fizice sau juridice, potrivit prezentei legi. Transmiterea acţiunilor din proprietatea statului se realizează fie prin transfer direct către persoanele despăgubite, respectiv deţinătorii de titluri de despăgubire şi/sau de conversie, fie către persoanele care subscriu în cadrul ofertei/ofertelor publice de vânzare lansate de Ministerul Finanţelor Publice".

Dacă statul român a luat în calcul varianta aducerii unor active suplimentare în portofoliul Fondului Proprietatea, menţionăm că această măsură reprezintă o decizie de oportunitate.

Reporter: Care este poziţia Minis­terului Finanţelor cu privire la un posibil conflict între interesele statului şi interesele Fondului Proprietatea asupra unor companii din portofoliul FP, unde secretarul de stat Bogdan Drăgoi (membru în Comitetul Reprezentanţilor FP) reprezintă interesele statului?

Răspuns Ministerul Finanţelor Publice: În ceea ce priveşte poziţia Ministerului Finanţelor Publice cu privire la un posibil conflict între interesele statului şi interesele Fondului Proprietatea asupra unor companii din portofoliul Fondului Proprietatea, unde domnul secretar de stat Bogdan Drăgoi, membru în Comitetul Reprezentanţilor Fondului Proprietatea, reprezintă interesele statului, facem următoarele precizări:

Comitetul Reprezentanţilor este un organ statutar atipic, care nu este reglementat în mod expres de Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, organ care are menirea de a exercita monitorizarea activităţii societăţii de administrare a investiţiilor. Comitetului Reprezentanţilor are în principal următoarele atribuţii: solicită, în cazul în care consideră necesar, adăugarea unor noi puncte pe ordinea de zi ce urmează a fi cuprinsă în textul convocatorului adunării generale a acţionarilor ca urmare a informării primite de la S.A.I. cu privire la convocarea adunării generale ordinare şi/sau extraordinare, analizează situaţiile financiare anuale, raportul anual de activitate prezentat de S.A.I. şi raportul financiar al auditorilor, analizează raportul anual şi politica de management şi afaceri ale Fondului Proprietatea, analizează bugetul de venituri şi cheltuieli anual şi planul de afaceri înainte de a fi supus spre aprobare adunării generale a acţionarilor, analizează în mod regulat politica de investiţii a Fondului Proprietatea şi prezintă S.A.I. şi adunării generale un punct de vedere asupra acestora etc.

Aşadar, Comitetul Reprezentanţilor are rolul de a monitoriza la nivel general activitatea administratorului Fondului Proprietatea şi acţionează numai în interesul acţionarilor Fondului Proprietetea.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să vă adresaţi Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

ÎNTREBĂRI RĂMASE FĂRĂ RĂSPUNS:

Când se va încheia procesul de des­păgubire? Ce va face statul în situaţia în care va rămâne fără acţiuni la FP, însă cererile de despăgubire nu se vor fi terminat? Din ce vor fi despăgubiţi foşti proprietari după ce statul nu va mai avea acţiuni la FP?

Unii dintre foştii proprietari ameninţă statul cu procese dacă preţul acţiunilor FP o să scadă mult sub valoarea nominală după listare. Ce părere aveţi despre această posibilitate? Mai are FP rolul să despăgubească acţionarii dacă acţiunile se tranzacţionează sub valoarea nominală?

Care este şansa ca un fost proprietar să vină să ceară despăgubire o sumă semnificativă, care ar putea să echivaleze cu circa 40% din Fondul Proprietatea, în condiţiile în care participaţia statului a scăzut deja sub 40%? Cum ar putea să fie rezolvată o asemenea situaţie? Aveţi cunoştinţă de un asemenea caz?

Aşteptăm reacţiile cititorilor pe www.bursa.ro

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb