LÂNGĂ CHINA, INDIA ŞI RUSIA Piaţa noastră de capital - emergentă secundară în universul FTSE

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 septembrie 2020

Piaţa noastră de capital - emergentă secundară în universul FTSE

Intrarea în eşalonul pieţelor emergente este evident un pas bun, dar nu suficient pentru dezvoltarea bursei, sunt de părere analiştii din piaţa noastră BT Capital Partners: "Banca Transilvania, Nuclearelectrica şi TeraPlast - companiile incluse în seria de indici FTSE Global Equity Index" Adrian Codirlaşu, CFA România: "Mai ales acum, prin intrarea în categoria pieţelor emergente, se creează un mediu benefic pentru listări".

Piaţa noastră de capital a intrat oficial, începând de astăzi, în categoria celor emergente secundare sub umbrela FTSE Russell, al doilea jucător global ce realizează astfel de clasamente, după ce în luna septembrie a anului trecut, agenţia londoneză de rating stabilise că sunt îndeplinite criteriile pentru accederea în eşalonul superior pieţelor de frontieră, în care ne-am aflat din 2008 încoace.

Banca Transilvania (TLV), Nuclearelectrica (SNN) şi TeraPlast (TRP) sunt cele trei companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) care au fost incluse în seria de indici FTSE Global Equity Index, conform datelor agenţei de rating, ce au fost anunţate, vineri, de echipa de la BT Capital Partners, în raportul lor zilnic - BT Mesager.Este o recuperare, parţială, a decalajului faţă de alte pieţe din zona noastră, în condiţiile în care, Cehia şi Ungaria sunt emergente avansate, iar Polonia este chiar piaţă dezvoltată conform FTSE. Un pas înainte, ce constă în primul rând într-o creştere de vizibilitate a companiilor importante de la BVB, dar nu suficient pentru dezvoltarea solidă a bursei, după cum consideră specialiştii din piaţa noastră.

Aurelian Dochia: "Chiar dacă vom avea o pondere redusă în indicii FTSE, se creează o breşă pentru piaţa noastră de capital şi care este posibil să ducă la o deschidere din ce în ce mai largă pentru companiile de la BVB"

Analistul economic Aurelian Dochia ne-a declarat:

"Cu toate că intrarea în categoria pieţelor emergente nu reprezintă un eveniment decât pentru un număr restrâns de specialişti din domeniu, cred că pentru piaţa de capital şi pentru România în general este un eveniment foarte important. În lumea finanţelor internaţionale şi a pieţelor bursiere există nişte ierarhii care contează îndeosebi pentru investitorii instituţionali, ce au anumite reguli în privinţa accesului la diverse pieţe".

Domnia sa subliniază că, prin statut şi reglementări, multor fonduri de investiţii le este interzis să intre în pieţe aflate sub o anumită categorie, iar fondurile mari încep să apară în pieţele emergente.

"Chiar dacă vom avea o pondere scăzută (n.r. în indici), pentru că atât economia românească cât şi companiile listate sunt de dimensiuni relativ reduse în comparaţie cu coloşii internaţionali care sunt în general cotaţi pe burse, cred că este un prim pas foarte important. Se creează o breşă pentru piaţa de capital din ţara noastră şi care este posibil să ducă la o deschidere din ce în ce mai largă pentru companiile de la Bursa de Valori Bucureşti, dacă lucrurile merg bine şi atractivitatea pieţei se confirmă", spune Aurelian Dochia.

Este o afirmaţie care vine în condiţiile în care, ponderea alocată ţării noastre în indicele FTSE Global All Cap ar urma să fie de 0,004%, la fel ca pentru FTSE All World, în timp ce ponderea în indicii FTSE Emerging All Cap şi FTSE Emerging este estimată la 0,038%, conform echipei de la BT Capital Partners.

Pentru comparaţie, la data de 31 august, în indicele FTSE Emerging All Cap (ce cuprinde companiile mari, medii şi mici din pieţele emergente) cea mai redusă pondere, de 0,05%, o avea Peru, ţară care însă a fost retrogradată, începând de astăzi, în categoria pieţelor de frontieră. Cehia, cu cinci companii, avea o podere de 0,11%, iar Ungaria, tot cu cinci companii, o greutate de 0,23%. Indicele este dominat masiv de China, cu o pondere de 44,96%, la finele lunii august, în timp ce companiile din Taiwan aveau o greutate de 15,7%.

Adrian Codirlaşu, CFA România: " În general, investitorii cumpără în anticipare, astfel încât probabil că mulţi sunt deja prezenţi în piaţa noastră"

Şi Adrian Codirlaşu, preşedinte al CFA România, a punctat că, în pieţele emergente, activează mai mulţi investitori instituţionali şi mai mari, decât în pieţele de frontieră, care sunt considerate mai riscante.

Analistul a spus: "Sunt fonduri care fac «tracking», adică urmăresc să reproducă randamentul anumitor indici. Practic îşi construiesc portofoliul prin cumpărarea de acţiuni conform ponderii din indice. Astfel, cererea pentru acţiunile companiilor din acel indice creşte. Este vorba în special de cerere din partea investitorilor străini, ETF-uri şi fonduri mutuale, ceea ce înseamnă că vin mai mulţi bani din afară în piaţa de capital românească".

O altă metodă de a face "tracking" este de a cumpăra doar acţiunile importante din indice, ne-a spus Adrian Codirlaşu, explicând: "Astfel, costurile de tranzacţionare scad substanţial, fără să fie afectate randamentele, fiindcă ponderea acţiunilor care nu sunt achiziţionate este foarte mică. Iar aceste fonduri nu vor cumpăra acţiuni româneşti".

Analistul a punctat că mai sunt şi fonduri de investiţii care practică un management activ, adică care vor să realizeze randamente peste cele ale indicilor, ceea ce creează premise de creştere a cererii şi pentru alte acţiuni de la BVB, care nu sunt incluse în indicii FTSE.

"Dar, în general, investitorii cumpără în anticipare, astfel încât probabil că mulţi sunt deja prezenţi în piaţă", a spus preşedintele CFA România.

În opinia sa, trecerea la statutul de piaţă emergentă va duce la o îmbunătăţire a lichidităţii la Bursa de Valori Bucureşti, dar pentru ca piaţa de capital din ţara noastră să se dezvolte cu adevărat este nevoie de mai mult.

"Iar din punctul meu de vedere, asta presupune în primul rând listări de companii. Ar fi foarte util ca statul să listeze pachete minoritare din companiile pe care le deţine. Statul face rost de bani şi, prin deţinerea pachetului majoritar, îşi menţine controlul asupra companiilor. Modul de administrare se îmbunătăţeşte, pentru că investitorii vor fi atenţi la ce face managementul, ceea ce duce la creşterea performanţei. Iar în piaţă apare o ofertă mai mare, mai diversă. Toată lumea are de câştigat", spune analistul CFA", adăugând: "Mai ales acum, prin intrarea în categoria pieţelor emergente, cu mai mulţi investitori mari care ne au în vedere, se creează un mediu benefic pentru listări".

Aurelin Dochia: "Ideea că se poate face ceva care să schimbe dintr-odată statutul bursei este iluzorie"

Şi Aurelian Dochia este de părere că, intrarea în categoria emergentă, nu va aduce schimbări masive într-un timp scurt pentru piaţa noastră de capital.

Analistul a spus: "Ideea că se poate face ceva care să schimbe dintr-odată statutul bursei este iluzorie. Statutul bursei este dat de un complex de factori, care ţin în primul rând de economia ţării. Iar dacă ne uităm de pildă la Polonia, vedem că nu suntem la acelaşi nivel, ca dimensiune şi ca structură a economiei".

Domnia sa punctează că, în afară de Banca Transilvania, cele mai importante companii de la bursa noastră sunt cele de stat, care la un moment dat au fost listate.

"Dar asta este o caracteristică a ţărilor din zona noastră cum ar fi Cehia, Ungaria sau Polonia, unde bursa este compusă în mare parte din acest tip de companii. Astfel că, ar fi bine dacă statul ar continua să listeze companii. Şi fără îndoială că, în primul rând este vorba despre Hidroelectrica despre a cărei listare se vorbeşte de ani de zile. Cred că şi numai un pachet de 5-10% dacă s-ar lista ar conta foarte mult. Aşa că, promovarea la statutul de emergentă este un pas bun, dar dezvoltarea pieţei de capital este un proces la care ar trebui să ne străduim mai mult", ne-a spus analistul economic.

Alin Brendea, Prime Transaction: "Şansa de a te lista pe o piaţă unde privesc investitori ce deţin capital practic nelimitat, poate fi o oportunitate de dezvoltare extraordinară pentru companiile locale"

Alin Brendea, director general adjunct în cadrul casei de brokeraj Prime Transaction, este de părere că, statutul de piaţă emergentă, poate să însemne cel mai mult chiar pentru economia reală.

"Şansa de a te lista pe o piaţă unde privesc investitori ce deţin capital practic nelimitat, poate fi o oportunitate de dezvoltare extraordinară pentru companiile locale. Mai ales pentru emitenţii care vor încerca primii sa accelereze procesul de listare, ţinând cont de lichiditatea încă scăzută dar şi de slaba diversificare sectorială a bursei româneşti", scrie brokerul în ultimul său editorial.

Începând de astăzi, piaţa noastră de capital va fi emergentă secundară, alături de ţări precum China, India, Rusia, Arabia Saudită sau Indonezia sau Columbia.

Acţiunile Băncii Transilvania, companie de talie medie în ierarhia agenţiei londoneze, vor fi incluse în următorii indici: FTSE All World, FTSE All Cap, FTSE Total Cap şi Mid Cap.

FTSE All World este un indice ce include companiile mari şi medii din pieţele dezvoltate şi emergente. FTSE All Cap include companiile mari, medii şi mici din aceste pieţe, iar FTSE Total Cap le include şi pe cele micro.

Titlurile Nuclearelectrica, companie de taile mică, vor fi incluse în indicii FTSE All Cap, FTSE Total Cap şi Small Cap, în timp ce acţiunile Teraplast, companie micro, vor fi adăugate în indicii FTSE Total Cap şi Micro Cap.

Pe de altă parte, în urma reclasificării, toate cele douăsprezece titluri de la BVB care până acum făceau parte din indicele de frontieră al FTSE Russell, cu o pondere de 7,27%, au fost eliminate din componenţa sa.

Rămâne de văzut când şi dacă, piaţa noastră de capital va deveni emergentă şi sub umbrela MSCI, cea mai importantă agenţie ce realizează astfel de ierarhii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb