"Lanţurile de aprovizionare ale Habau România, perturbate de războiul din Ucraina"

A consemnat George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 4 martie

"Lanţurile de aprovizionare ale Habau România, perturbate de războiul din Ucraina"

English Version

(Interviu cu Karl Leidenfrost, Managing Director HABAU România - unul dintre constructorii conductei BRUA)

Companiile de construcţii s-au confruntat cu numeroase probleme în ultimii doi ani, în urma declanşării ilegale de către Federaţia Rusă a războiului din Ucraina, printre cele mai grave numărându-se întreruperea lanţurilor tradiţionale de aprovizionare care se aflau în zona estică a continentului european.

De aceea, o parte dintre companiile care gestionează mari proiecte de infrastructură în domeniul energetic au fost nevoite să se reorienteze spre alte zone ale globului, pentru a crea noi lanţuri de aprovizionare cu materiile prime şi semifabricatele necesare desfăşurării activităţii de producţie şi realizării construcţiilor antamate.

Printre companiile care, prin prisma experienţei acumulate în aproape 24 de ani de activitate, s-au reorientat rapid în piaţă pentru a asigura necesarul de materiale în ceea ce priveşte continuarea proiectelor de infrastructură, se numără Habau România, care este unul dintre constructorii conductei BRUA, dar şi ai interconectorului de gaze dintre Serbia şi Bulgaria.

Despre dificultăţile şi provocările din ultimii ani, dar şi despre proiectele realizate şi cele aflate în executare ne-a vorbit, într-un interviu, Karl Leidenfrost, managing director al companiei Habau România.

Reporter: Compania dumneavoastră activează într-un sector sensibil, în care s-a simţit un oarecare impact în urma agresiunii ilegale iniţiată de Federaţia Rusă în Ucraina. Impactul la care ne referim priveşte lanţurile de aprovizionare. Aţi înregistrat probleme privind lanţurile de aprovizionare cu materialele necesare şi dacă da, cum le-aţi depăşit?

Karl Leidenfrost: Ucraina şi Rusia au roluri cheie în lanţul global de aprovizionare pentru industria petrolului şi a gazelor, furnizând materii prime esenţiale precum oţelul. Conflictul din Ucraina şi sancţiunile impuse Rusiei au perturbat semnificativ lanţul de aprovizionare. Întârzierile în livrarea materiilor prime au declanşat un efect în cascadă asupra disponibilităţii produselor finite, cum ar fi ţevile, esenţiale pentru sectorul nostru. În faţa acestor provocări, strategia noastră a fost să ne orientăm către furnizori din Turcia, pentru a ne aproviziona cu materialele necesare proiectelor desfăşurate. În ceea ce priveşte proiectele finanţate de Uniunea Europeană, care erau deja în curs de execuţie, opţiunile de a schimba furnizorii au fost limitate. Prin urmare, în aceste situaţii am renegociat contractele existente cu partenerii noştri, pentru a asigura finalizarea lucrărilor la termenele prevăzute.

Reporter: Cum se adaptează compania dumneavoastră la ţintele trasate de Comisia Europeană prin Green Deal? Ce procent din activitatea companiei are la bază utilizarea energiei regenerabile şi ce măsuri aţi luat pentru reducerea amprentei de carbon şi pentru îndeplinirea ţintelor privind protecţia mediului?

Karl Leidenfrost: Compania Habau România este activ angajată în îndeplinirea obiectivelor de mediu stabilite de Pactul Verde European, prin integrarea principiilor de sustenabilitate în toate activităţile şi procesele operaţionale. În ultimii ani, am implementat o serie de măsuri menite să reducă amprenta de carbon a companiei. Am înlocuit utilajele vechi cu echipamente electrice noi, care sunt mai eficiente din punct de vedere energetic. În plus, am demarat procesul de modernizare a flotei de vehicule prin achiziţionarea de vehicule noi, mai puţin poluante. Conştienţi de importanţa tranziţiei către energia verde, explorăm activ oportunităţi în domeniul energiei regenerabile pentru a ne diversifica şi extinde expertiza. Interesele noastre se concentrează pe energia solară, eoliană, hidrogenul, energia hidroelectrică şi biocombustibilii. Avem convingerea că viitorul va aduce investiţii europene semnificative în România pentru aceste surse de energie necesare şi sustenabile. În acelaşi timp, trebuie să avem în vedere faptul că gazul şi petrolul vor continua să reprezinte piloni esenţiali pentru sectorul energetic global. Următorii ani vor fi definiţi de proiecte majore ce vor urmări interconectarea marilor zone industriale la magistrale de transport regionale, asigurand diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze. În acest context, misiunea noastră este să inovăm şi să livrăm proiecte la cele mai înalte standarde de calitate, luând în considerare atât necesităţile actuale, cât şi perspectivele de dezvoltare pe termen lung. Aşa cum spune sloganul nostru "Construim azi, cu gândul la ziua de mâine".

Reporter: Cum s-a finalizat anul 2023 pentru compania pe care o conduceţi? Care au fost estimările de la începutul anului trecut şi care sunt rezultatele de la finalul anului trecut?

Karl Leidenfrost: Anul 2023 a fost unul de succes pentru compania noastră, cu realizări notabile în sectorul infrastructurii energetice. Am contractat şi livrat un volum considerabil de proiecte locale şi regionale şi, deşi anul financiar urmează să se închidă în martie, estimăm o cifră de afaceri între 100 şi 200 milioane euro. Rezultatele obţinute au fost în linie cu obiectivele propuse de creştere, consolidând poziţia Habau România de lider regional în construcţii de infrastructură pentru industria petrolului şi gazelor.

Reporter: Dacă aţi face o retrospectivă a companiei Habau România, care sunt cele mai importante proiecte realizate în infrastructura strategică în cei aproape 24 de ani de la înfiinţare? În toată această panoplie de proiecte, pe ce loc aţi pune lucrările efectuate la conducta BRUA?

Karl Leidenfrost: În cei 24 de ani de activitate, Habau România a acumulat un portofoliu vast de proiecte de anvergură, jucând un rol cheie în dezvoltarea infrastructurii energetice strategice europene. Dintre proiectele de importanţă regională, menţionez construcţia coridorului de gaze BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria), proiect care ne-a oferit oportunitatea de a creşte exponenţial. Compania noastră a fost constructorul principal pentru două dintre cele trei segmente ale conductei de transport de gaze naturale pe teritoriul României, însumând aproape 300 kilometri, lucrând în parteneriat cu principalele companii de construcţii din România. În cadrul proiectului BRUA, am realizat şi staţia de comprimare Jupa, care are rolul de a compensa pierderile de presiune în procesul de transport al gazelor naturale. Recent, am finalizat un alt proiect strategic în regiunea Balcanilor, şi anume construcţia interconectorului de gaze dintre Serbia şi Bulgaria. Prin realizarea acestor proiecte, Habau România a contribuit la deschiderea pieţelor estice către surse alternative de gaze naturale, cum ar fi cele din regiunea Mării Caspice, îmbunătăţind astfel securitatea energetică regională.

Reporter: Ce proiecte aţi derulat pe plan naţional?

Karl Leidenfrost: Pe lângă proiectele regionale enumerate mai sus, am fost implicaţi în numeroase proiecte locale care au contribuit la dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor naturale în România. În nord-estul ţării, am participat la proiectul Transgaz, construind staţia de comprimare Gherăieşti, îmbunătăţind aprovizionarea cu gaze în regiune şi asigurând capacitatea de transport spre Republica Moldova. Am realizat, de asemenea, gazoductul Sighetu Marmaţiei - Vişeu de Sus - Borşa, care conectează aproximativ 45.000 de utilizatori la reţea. Acest gazoduct urmează să se conecteze la conducta Câmpulung Moldovenesc - Vatra Dornei, facilitând conexiunea sistemelor de transport de gaze din Maramureş cu cele din Bucovina. În judeţul Arad, am implementat un sistem inteligent de distribuţie a gazelor în zonele Socodor, Graniceri şi Pilu, echipat cu tehnologii avansate pentru siguranţă şi eficienţă operaţională, inclusiv sisteme de contorizare inteligente. Menţionez, de asemenea, proiectul Romgaz din zona Merii, judeţul Ilfov, care a implicat construirea unei staţii de tratare primară a gazelor naturale prin separarea fracţiei lichide. În contextul economic actual, proiectul are o importanţă strategică pentru România, deoarece sprijină creşterea producţiei interne de gaze naturale.

Reconstrucţia infrastructurii strategice a Ucrainei - oportunitate majoră pentru Habau România

Reporter: Sunteţi o companie regională, cu activitate nu doar în România, ci şi în Serbia, Republica Moldova şi Bulgaria. La finalul conflictului din Ucraina, intenţionaţi să fiţi una dintre companiile care vor contribui la reconstrucţia infrastructurii strategice din ţara respectivă? Ce planuri de dezvoltare aveţi pe termen mediu şi lung?

Karl Leidenfrost: Strategia companiei noastre pe termen mediu şi lung este axată pe creştere şi diversificare. Avem ca obiectiv principal extinderea operaţiunilor la nivel regional, vizând proiecte de amploare nu doar în ţările în care operăm în prezent, ci şi în alte ţări din regiune. Ucraina reprezintă, cu siguranţă, o zonă de interes, la finalizarea conflictului., dat fiind că acest proces complex va necesita un efort concertat şi o expertiză solidă în domeniu - resurse pe care compania noastră le deţine şi este pregătită să le mobilizeze. De asemenea, planurile noastre pe termen mediu şi lung vizează dezvoltarea companiei, prin două direcţii principale: iniţierea unor noi linii de business şi posibile achiziţii de companii locale, bazându-ne pe sprijinul financiar şi experienţa vastă a Grupului HABAU. Recent am început să ne extindem activitatea în domeniul construcţiilor civile, proiectelor de mediu şi al distribuţiei de apă şi canalizare şi ne-am propus să ne dezvoltăm expertiza în aceste zone.

Reporter: O companie puternică are nevoie şi de forţă de muncă calificată. Cum vă descurcaţi în actualele condiţii în care se află piaţa de muncă din România? Aţi apelat la muncitori străini pentru a vă completa forţa de muncă necesară? Ce efort financiar din partea companiei a însemnat aducerea acestor muncitori şi calificarea lor?

Karl Leidenfrost: Deficitul de personal calificat reprezintă o provocare majoră pentru Grupul HABAU, afectându-ne operaţiunile atât în România, cât şi în celelalte ţări unde ne desfăşurăm activitatea. În faţa acestei provocări, am apelat şi la muncitori străini, însă suntem conştienţi că importul de forţă de muncă din afara UE nu este o soluţie pe termen lung. Prin urmare, lucrăm pe mai multe fronturi pentru atragerea, formarea şi retenţia specialiştilor în domeniul nostru.

"La nivel global, tranziţia către energie verde şi necesitatea de decarbonizare influenţează cererea şi ofertele din piaţă"

Reporter: Care este opinia dumneavoastră cu privire la tendinţele globale şi regionale din sectorul energetic şi implicaţia lor asupra finalizării proiectelor la timp şi în limita bugetelor aprobate?

Karl Leidenfrost: Tendinţele globale şi regionale din sectorul energetic pot avea un impact semnificativ asupra proiectelor de infrastructură strategică, dacă acestea nu sunt gestionate corespunzător. În primul rând, creşterea preţurilor la materii prime, energie şi costurile forţei de muncă au un impact negativ asupra industriei noastre. Intervalul de timp dintre depunerea unei oferte şi atribuirea unui proiect este, în general, destul de lung, în timp ce cotaţiile pentru materiale sau echipamente pot varia rapid. În acest context instabil, industria necesită o mai mare flexibilitate din partea guvernului şi a clienţilor, atât publici cât şi privaţi, pentru a ajusta preţurile conform evoluţiilor pieţei. La nivel global, tranziţia către energie verde şi necesitatea de decarbonizare influenţează cererea şi ofertele de pe piaţă, stabilind totodată noi standarde de eficienţă şi sustenabilitate pentru proiectele dezvoltate. În acest cadru, proiectele noastre trebuie să fie nu doar economice şi eficiente din punct de vedere al costurilor, dar şi aliniate cu obiectivele de sustenabilitate ale Uniunii Europene. Pentru a naviga cu succes prin aceste provocări, adoptăm o abordare flexibilă şi proactivă, investind în inovaţie, tehnologie şi consolidarea parteneriatelor strategice. Punem, de asemenea, un accent deosebit pe planificarea riguroasă şi gestionarea riscurilor, asigurându-ne astfel că proiectele noastre sunt realizate la timp, în limitele bugetului şi că îndeplinesc cele mai înalte standarde de calitate şi sustenabilitate.

Reporter: Cercetare, dezvoltare, inovare sunt termenii pe care îi auzim din ce în ce mai des în ultimii ani, la care s-a adăugat recent şi Inteligenţa Artificială. Ce face compania Habau pentru a se menţine în actualele tendinţe tehnologice şi a rămâne competitivă pe piaţă la un nivel ridicat?

Karl Leidenfrost: În calitate de lider în domeniul în care activăm, ne străduim întotdeauna să ne menţinem la curent cu tendinţele actuale din industria noastră şi să adoptăm noile inovaţii. Grupul HABAU are o existenţă de peste 100 de ani, aşadar este în ADN-ul nostru să ne adaptăm la evoluţiile pieţei pentru a ne menţine la înălţimea standardelor. Habau România alocă anual un buget de investiţii semnificativ, orientat atât către implementarea noilor tehnologii, cât şi către perfecţionarea angajaţilor şi dezvoltarea echipelor. În 2021, am făcut un pas important către digitalizare, devenind prima companie din regiune care a implementat noua soluţie RISE with SAP. Acest proiect a fost coordonat de colega mea, Roxana Gureanu, Managing Director al Habau România. Noul sistem IT integrat ne îmbunătăţeşte eficienţa proceselor şi capacitatea de raportare, oferindu-ne o rezilienţă crescută şi o agilitate sporită în adaptarea la o piaţă în continuă schimbare.

Reporter: Ce estimări aveţi pentru finalul acestui an?

Karl Leidenfrost: În 2024, ne aşteptăm să ne menţinem şi chiar să ne depăşim performanţele de anul trecut, având în vedere cererea europeană crescută pentru investiţii în instalaţii de interconectare şi stocare a gazelor. În prezent, gestionăm proiecte în valoare de 230 milioane de euro, care sunt fie în desfăşurare, fie au fost recent contractate.

Reporter: Vă mulţumim!

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. amice germanofon, cred ca ai ramas in urma cu evenimentele rutiere. Azovstahl nu mai este ucrainean. Krivoirog e mort. Atunci de unde otel ucrainean. Carbunele si minereul de fier sunt in Donbas. Vai de popoul lor.

    1. ai dreptate

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb