Desfiinţarea lanţurilor de farmacii şi proprietatea asupra farmaciei care trebuie să revină farmacistului şi nu unui întreprinzător privat au fost propunerile Ministerului Sănătăţii care au întîmpinat cele mai vehemente critici. În faţa acestor nemulţumiri se pare că Eugen Nicolăescu a cedat, deşi a afirmat că "legea poate lua o formă hibridă sau poate fi retrasă" pînă cînd oamenii vor conştientiza necesitatea ei.
Sorin Paveliu, deputat PNL şi membru în comisia de sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, ne-a declarat că "o asemenea decizie a ministrului nu demonstrează decît că înainte de a pune PNL-ul să-şi asume răspunderea în Parlament pentru adoptarea acestui proiect legislativ, legea trebuie să fie bine discutată". Domnia sa apreciază decizia ministrului drept "un lucru pozitiv", lăsînd să se înţeleagă că susţine în continuare că proiectul legis-lativ al ministrului este unul care nu respectă principiile liberale. Sorin Paveliu, împreună cu alţi 13 deputaţi, în majoritate membri PNL, au propus un proiect de lege a farmaciei în paralel cu cel al minis-terului Sănătăţii şi care critică o parte din deciziile lui Eugen Nicolăescu.
Ioan Uivaroşi, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor ne-a spus că "aşteptăm această decizie deoarece, deşi era generoasă, legea era inaplicabilă". Deşi proprietatea farmaciştilor asupra farmaciilor convenea Colegiului Farmaciştilor "în lumea reală aceste măsuri nu puteau fi luate" este de părere Ioan Uivaroşi. Domnia sa consideră că "această lege îşi propunea să distrugă în loc să construiască şi de aceea nu putea reuşi", referindu-se la lanţurile de farmacii.
Reprezentanţii lanţurilor însă au primit vestea cu deosebită apreciere. Claudia Ion, reprezentant "Help Net Farma", ne-a spus că "noi oricum nu am agreat de la început această lege, iar acum aşteptăm noi propuneri legislative". Chiar dacă farmaciştii şi farmacia nu aveau o lege a lor, Claudia Ion crede că "starea anterioară era foarte bună, iar dacă este nevoie de o lege a farmaciei, aceasta nu trebuie să pună piedici pieţei".
Pe de altă parte, Constantina Tomescu, preşedintele Patronatului Farmaciştilor din România, ne-a vorbit de "protes-tul patronatului care se îndreaptă împotriva lanţurilor de farmacii care vizează doar criterii comerciale şi sînt conduse de nespecialişti". Domnia sa ne-a declarat: "noi dorim ca legea farmaciei să facă parte din proiectul de lege al ministerului, doar dacă este în favoarea pacientului şi a profesiei de farmacist", deoarece "nu ne dorim reformă cu jumătate de măsură".
Ministrul Sănătăţii a afirmat ieri că "în primul semestru al anului viitor vor fi desfiinţate spitalele ce înregistrează pierderi şi vor fi înfiinţate opt spitale regionale de excelenţă". Domnia sa crede că spitalele care au pacienţi puţini, dar pentru care fondurile sînt tot insuficiente trebuie închise. În acelaşi timp, spitalele judeţene vor fi transformate în spitale de urgenţe, iar spitalele de excelenţă vor primi fonduri de la partenerii privaţi şi de la UE pentru a fi dotate la standarde europene.