Una dintre priorităţile DNA este corupţia din sistemul de sănătate, a declarat Laura Codruţa Kovesi într-o emisiune televizată, la Digi 24, precizând totodată că persoanele cu putere de decizie în instituţiile sanitare iau mită pentru a acorda contracte pe bani publici sau pentru a prescrie anumite medicamente.
Vorbind despre corupţia din sistemul de sănătate, Kovesi spune că în toate cazurile este vorba despre achiziţii publice şi despre mită.
"În principal, astfel de dosare sunt legate de achiziţiile publice - cumpărerea de medicamente, produse sanitare, aparatură. În toate aceste dosare, acuzaţiile principale sunt de abuz în serviciu. Pentru noi, corupţia în sănătate a fost o prioritate în ultimii ani.La prezentarea raportului de activitate al DNA pe anul 2015 am spus că, din păcate, cetăţenii sunt cei care plătesc, prin preţul medicamentelor, atunci când se dă mită medicilor ca să prescrie unele tratamente. Am fost criticată, ca nu ar fi trebuit să vorbesc.Un exemplu este un manager de spital care a fost trimis în judecată abuz în serviciu în legătură cu achiziţii publice. Nu şi-a pierdut funcţia şi în urmă cu câteva luni a fost prins, din nou, luând mită. La DNA sunt peste 150 de dosare cu fraude în achiziţii publice în sănătate."
Totodată procurorul şef al DNA a precizat că acest tip de corupţie din sistemul sanitar este un fenomen care s-a extins în ultima perioadă de timp.
"Sunt peste 70 de persoane trimise în judecate numai în ultimii 2 ani pentru achiziţii în domeniul Sănătăţii. Sunt aceleaşi tipologii şi se simte că nu sunt luate suficiente măsuri de prevenire a unor astfel de fapte. De obicei, mita care se dă în domeniul Sănătăţii este un pic mai mare decât în alte domenii. Avem situaţii în care cuantumul mitei ajunge şi până la 20 la sută din valoarea contractului. Cel mai des întâlnite fapte sunt cele de abuz în serviciu. Vorbim de acele contracte prin care, dacă vreţi, se maschează mita şi acestea sunt cel mai des întâlnite în sectorul Sănătăţii. De aceea este foarte important ce se va întâmpla marţi, la CCR. Pentru că în situaţia în care o astfel de faptă (abuzul în servciu, n.r.) va fi dezincriminată, acest de infracţiune nu o sa mai putem investiga", a spus Laura Codruţa Kovesi.
1. Se fura si de la medici!
(mesaj trimis de dodo în data de 09.05.2018, 15:59)
Va rog sa spuneti ceva si despre ineficienta sistemului informatic SIUI, care nu ii anunta pe medicii de familie in timp real, sa stie ca pacientii care vin dupa retete, trimiteri, concedii etc de fapt pot figura INTERNATI FICTIV in spitale sau detinuti in penitenciare, desi ei se plimba bine-mersi. Astfel medicilor de familie li se imputa dupa ani de zile sume enorme din retete, analize medicale, trimiteri etc. Cand se va face lumina in aceste triste situatii in care medicii isi vand bunurile/locuintele si pleaca vazand cu ochii ??? De ce nu se doreste ca SIUI sa informeze in timp real despre situatia pacientilor ? Oare nu tocmai pentru ca unii sa poata fura, spitalele sa fure de la stat pe internari si servicii fictive, si CNAS de la medicii care sunt pusi in mod curvesc la plata ?!