LAURA CODRUŢA KOVESI, DNA:  "2016 a fost un an dificil, caracterizat prin atacuri fără precedent la adresa procurorilor"

A.A.
Anticorupţie / 23 februarie 2017

(Sursa foto: captură Youtube)

(Sursa foto: captură Youtube)

Prejudiciul identificat de DNA pentru fapte de abuz în serviciu - peste 260 milioane de euro

Actualizare 11:40 Iohannis: "Am intrat într-o nouă etapă de modernizare a României"

Importanţa continuării eforturilor făcute în domeniul transparenţei, recuperarea prejudiciilor, dimensiunea de prevenţie sunt doar câteva dintre măsurile pentru realizarea cărora este nevoie de coorperare, a spus preşedintele.

"DNA rămâne o instituţie cheie", a adăugat Klaus Iohannis.

---

Actualizare 11:36 Iohannis: "Lupta DNA împotriva marii corupţii duce la bunăstare"

Datele şi cifrele din raportul pe anul trecut arată că lupta DNA împotriva marii corupţii duce la bunăstare socială, apreciază Klaus Iohannis, precizând că un subiect important rămâne recuperarea prejudiciilor.

---

Actualizare 11:33 Iohannis: "Ireversibilitatea luptei anticorupţie nu este garantată"

Începutul acestui an ne-a găsit într-un context în care lupta anticorupţie a fost pusă la încercare, a mai spus preşedintele.

"Continuarea luptei anticorupţie este o cerinţă esenţială dacă ne dorim un stat modern", a adăugat domnia sa, precizând că încercarea Executivului de a modifica legisalaţia penală au fost amendate în raportul MCV de anul acesta.

"Ireversibilitatea luptei anticorupţie nu este garantată", a declarat Klaus Iohannis.

---

Actualizare 11:30 Klaus Iohannis: "Succesul luptei anticorupţie a ajuns să fie apreciat la nivel internaţional"

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că, de la an la an, încrederea cetăţenilor în justiţie a crescut, iar succesul luptei anticorupţie a ajuns să fie apreciat nu doar intern, ci şi la nivel internaţional.

"Acest lucru nu ar fi fost posibil, dacă în România nu s-ar fi produs o asumare socială a unui set de valori solide", a adăugat preşedintele.

---

Actualizare 11:27 Procentul de achitări s-a menţinut la 10%

Procentul de achitări s-a menţinut la 10%, în 2016, conform doamnei Kovesi, potrivit căreia cele mai multe motive de achitare au fost determinate legea penală mai favorabilă. Procentul este sub media europeană şi arată că justiţia e funcţională în România, a spus domnia sa.

În 2016 judecătorii au decis definitiv confiscarea şi recuperarea în suma peste 226 milioane de euro, a spus procurorl şef DNA, adăugând că aceşti bani trebuie să intre efectiv în buget şi obligaţia revine organelor fiscale care trebuie să execute aceste hotărâri.

Un procuror DNA are în medie peste 100 de dosare de soluţionat în acelaşi timp, a precizat Kovesi.

(A.A.)

---

Actualizare 11:24 Investigaţia fraudelor şi corupţiei în achiziţii publice, în special sistemul de sănătate şi infrastructură va fi prioritară în 2017, conform Laurei Codruţa Kovesi.

---

Actualizare 11:20 Kovesi: "Nu credem că sunt necesare dezincriminări ale unor infracţiuni care cauzează pagube de sute de milioane de euro annual"

Procurorul şef al DNA a mai spus: "Ne dorim să fim consultaţi în mod real cu privire la modificările legislative.

Nu credem că sunt necesare dezincriminări ale unor infracţiuni care cauzează pagube de sute de milioane de euro anual.

Suntem obligaţi să avem reacţie atunci când modificările vizează legi atât de importante, precum Codul Penal, mai ales când sunt făcute peste noaspte, şi fără studii de impact".

Domnia sa a remarcat că a existat o voce unitară a justiţiei, care a respins astfel de modificări.

DNA a luat măsuri asiguratorii de peste 760 milioane de euro, anul trecut, conform doamnei Kovesi.

Niciun infractor nu trebuie să se simtă în siguranţă, indiferent dacă îşi duce în alte ţări banii, a mai spus domnia sa.

"Am reusit să sechestrăm două proprietăţi în Franta de peste 3,5 milioane euro. Am blocat conturi în Cipru, Elvetia şi Germania", a mai spus Kovesi.

(A.A.)

---

Anul 2016 a fost unul dificil, caracterizat prin atacuri fără precedent la adresa procurorilor şi activităţii DNA, a spus Laura Codruţa Kovesi, procuror şef DNA, la prezentarea Raportul anual de activitate al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe anul 2016.

Potrivit domniei sale, datele statistice arată o creştere a activităţii DNA: "Au fost trimişi în judecată peste 1270 de inculpaţi pentru fapte de corupţie, 3 miniştri, 6 senatori, 11 deputaţi, peste 40 primari, 16 magistraţi şi peste 20 de directori de companii naţionale.

Rezultatele noastre demonstrează că în lipsa unor măsuri clare de prevenire, corupţia s-a manifestat la fel".

Laura Codruţa Kovesi a mai spus că prejudiciile identificate de DNA pentru faptele de abuz în serviciu depăşesc 260 de milioane de euro. Conform domniei sale, Curtea Constituţională nu a dezincriminat abuzul în serviciu.

Procurorul sef DNA a mai spus ca achizitiile publice au fost un domeniu prioritar.

Textul complet al alocuţiunii Preşedintelui:

"Doamnă Procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie,

Doamnă Preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,

Doamnă Preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii,

Doamnă Ministru interimar al Justiţiei,

Domnule Procuror General al României,

Excelenţele Voastre doamnelor şi domnilor ambasadori,

Doamnelor şi domnilor,

Încep prin a vă felicita pentru bilanţul prezentat.

Au trecut aproape 15 ani de când a fost constituit Parchetul Naţional Anticorupţie în anul 2002, precursorul DNA, iar România a demonstrat, pe parcursul acestei perioade, că a reuşit să îşi mărească, din punct de vedere instituţional, capacitatea de a lupta împotriva corupţiei, pentru consolidarea statului de drept.

De la an la an, încrederea cetăţenilor în justiţie a crescut, iar succesul luptei anticorupţie a ajuns să fie apreciat nu doar intern, ci şi la nivel internaţional, ţara noastră fiind în punctul de a exporta acest model în regiune.

Această evoluţie nu ar fi fost posibilă dacă în România nu s-ar fi produs o temeinică asumare socială a unui set de valori solide.

În tot acest interval nu numai capacitatea statului de a face faţă provocărilor ce ţin de corupţie a crescut, dar, lucru extrem de important, şi mentalităţile s-au schimbat.

Am avut dovada acestui fapt recent, când am văzut cu toţii că cetăţenii României anului 2017 nu mai tolerează minciuna, corupţia sau compromisul. Dimpotrivă, aceşti oameni au aşteptări pe măsură de la instituţiile statului, au aşteptări ca viaţa publică să aibă în centrul ei respectarea legii şi integritatea.

La noi s-a întâmplat un lucru extraordinar, principiile abstracte şi valorile fundamentale care stau la baza statului de drept au devenit preocupări concrete pentru cetăţeni.

Iar când acestea au fost puse în mod brutal în pericol, a existat o reacţie civică fără precedent. România a devenit nu numai un model de bune practici instituţionale în materie de luptă anticorupţie, ci şi o sursă de inspiraţie pentru cetăţenii altor state de a manifesta şi a-şi exprima în mod public refuzul de a mai accepta actele de corupţie.

Începutul acestui an ne-a găsit într-un context în care lupta anticorupţie a fost pusă în mod real la încercare.

Indignarea şi mobilizarea fără precedent a românilor din ultima lună, ca şi reacţiile partenerilor externi sunt semnale clare că ţara noastră trebuie să îşi continue parcursul de consolidare a democraţiei şi statului de drept şi, în acest sens, continuarea luptei anticorupţie este o cerinţă esenţială dacă ne dorim un stat modern.

De altfel, încercările Executivului de a modifica legislaţia penală au fost amendate în raportul MCV de anul acesta, în care se trage un semnal serios de alarmă în sensul că orice schimbări menite să slăbească eficacitatea instituţiilor judiciare care combat corupţia ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate de România în acest domeniu.

Iată, deci, că ireversibilitatea luptei anticorupţie nu este una garantată. Măsuri legislative care slăbesc domeniul de aplicare al infracţiunilor de corupţie, ingerinţa factorului politic în actul de justiţie, campaniile media duse la adresa unor magistraţi sau instituţii judiciare sunt doar câţiva dintre factorii care pot afecta radical traseul pe care s-a înscris România.

Ordonanţa nr. 13, nefericita Ordonanţă 13 din 2017, a fost abrogată, măsurile ameninţătoare la adresa luptei anticorupţie au fost retrase şi sabia lui Damocles pare a fi fost, pentru moment, îndepărtată.

Avem o legislaţie adesea deficitară, care generează probleme de interpretare. În mod incontestabil, ea trebuie amendată, dar măsuri precum cele de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală sau legi de graţiere colectivă au nevoie de o dezbatere amplă în spaţiul public, de transparenţă şi responsabilitate în procesul de luare a deciziilor.

Sunt aspecte de neignorat în România anului 2017.

Aprecierea oportunităţii adoptării unor astfel de măsuri şi intervenţii trebuie să fie expresia unei dezbateri reale în Parlament, după consultarea specialiştilor şi preluarea expertizei din domeniu, dezbatere care să includă şi punctul de vedere al minorităţii parlamentare, al opoziţiei.

Întregul proces decizional trebuie realizat cu o consultare reală a sistemului judiciar, cel care este chemat să aplice astfel de măsuri.

În acest sens, acţiunile mele, ca Preşedinte, au fost de fiecare dată în spiritul asigurării unei cooperări loiale între instituţii şi, de aceea, în tot procesul decizional care va urma, am încredere că DNA şi instituţiile din sistemul judiciar vor juca un rol activ prin prisma poziţiilor avizate pe care le pot expune, bazate pe activitatea lor de zi cu zi.

Doamnelor şi domnilor,

Datele şi cifrele din raportul de activitate arată într-adevăr faptul că lupta DNA împotriva marii corupţii duce la bunăstare socială, lucru care se va reflecta în primul rând în buzunarele cetăţenilor.

Din acest punct de vedere, un subiect extrem de important rămâne cel al recuperării prejudiciilor produse statului prin fapte de corupţie comise de persoane pentru care s-a stabilit vinovăţia, prin decizie judecătorească definitivă.

Activitatea instituţiilor cu atribuţii în acest domeniu trebuie să fie una susţinută, pentru ca rezultatele să devină cu adevărat semnificative într-un domeniu în care cetăţenii au, pe bună dreptate, mari aşteptări.

O societate în care lupta anticorupţie este eficientă este una în care cei care au fost găsiţi vinovaţi nu se mai bucură în continuare de banii sau bunurile dobândite prin încălcarea legii.

Doamnelor şi domnilor,

Lupta împotriva corupţiei prin mijloacele legale de care dispune statul este necesară şi trebuie continuată.

Dar ea nu va fi suficientă pentru a combate definitiv acest flagel fără componenta de prevenire, care trebuie să capete din ce în ce mai multă substanţă.

În acest domeniu, profilaxia trebuie să însemne integritate şi responsabilitate la nivelul conducerii tuturor instituţiilor publice. Este, de altfel, şi una dintre aşteptările legitime ale societăţii în ceea ce priveşte reforma administraţiei publice.

Am intrat într-o nouă etapă de maturizare a României, o Românie construită pe o cultură a integrităţii şi corectitudinii în viaţa publică.

Importanţa continuării eforturilor făcute în domeniul transparenţei şi integrităţii publice, recuperarea prejudiciilor, dimensiunea de prevenţie sau eforturile în direcţia promovării educaţiei juridice sunt doar câteva dintre măsurile pentru realizarea cărora este nevoie de cooperare.

Nu putem să reuşim în acest demers care pune pe primul loc integritatea şi interesul general al cetăţenilor fără punţi reale între instituţiile statului.

România se află într-un moment în care poate păşi cu încredere pe drumul democraţiilor consolidate, în care mecanismele statului de drept sunt independente de voinţa politică.

Este nevoie de foarte mult echilibru şi înţelepciune din partea tuturor părţilor implicate pentru ca progresele făcute până acum să nu fie pierdute. Ceea ce trebuie să primeze este dezideratul României de a deveni un stat puternic, care apără interesele cetăţenilor săi.

În această nouă paradigmă, DNA rămâne o instituţie cheie, cu un rol esenţial în combaterea fenomenului corupţiei şi al respectării legii.

Prin activitatea dumneavoastră de anul trecut, aţi arătat că obiectivele pe care vi le-aţi asumat pot fi transformate în realităţi palpabile.

Doamnelor şi domnilor,

Închei prin a vă reasigura de faptul că veţi avea în mine un partener şi un sprijin necondiţionat în consolidarea statului de drept, fiindcă este convingerea mea fermă că dezvoltarea reală a României depinde de asta!

Vă mulţumesc şi vă doresc în continuare mult succes!"

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Gaunos total mesajul lui Johannnnis. Cine i-o scrie prostiile astea. Iar cu aprevierea internationala sa o lase mai moale. Sa citeasca raportul a 25 de ani Manni pulite, si sa vada ca ii trebuie altceva decart sri, negulesti si chiovessieni doctori docenti. Vorbe goale. Unde o fi prosperitatea ?

    1. Dar cu casa aceea luata ilegal si pentru care incasa 2500 Euro pe luna cum ramane? Oare din respect pentru lupta anticoruptie nu ar fi obligatorie demisia lui Iohannis?

      .........te-ai TREZIT si tu Ioane....

      Anonime nu confunda...Civilul cu Penalul

      ex 1 . Vecinul meu si-a mutat gardul din partea dreapta a gradini mele cu 1/2 metri.L-am dat in judecata ..am castigat si vecinul a primit si el sentinta...deci pr,Civil 

      ex.2 .Dragnea a "aranjat" sa lucrerze 2 persoane la PSD Teleorman si sa fie platite pe un alt stat de plata la o alta institutie bugetara...deci proces Penal de ce ? A delapidat bani de la Institutia de Stat la care eu platesc taxe. Pedeapsa conf.Codului Penal..

      Ai inteles  

      Cand faci un fals in inscrisuri private, precum un testament sau un certificat de mostenitor, pedeapsa se da tot conf. Codului Penal. Daca nu s-a prescris pentru ca procuratura era complice cu mafia imobiliara.

      Ai inteles. 

    Textul complet al alocuţiunii Preşedintelui: 

    "Doamnă Procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, 

    Doamnă Preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, 

    Doamnă Preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, 

    Doamnă Ministru interimar al Justiţiei, 

    Domnule Procuror General al României, 

    Excelenţele Voastre doamnelor şi domnilor ambasadori, 

    Doamnelor şi domnilor, 

    Avand in vedere ca DNAera gazda, nu ar fi fost politicos ca sefa DNA sa fie ultima din sirul celor carora li s-a adresat presedintele.

    Asta, din respect pentri cei invitati. 

    .... Au trecut aproape 15 ani de când a fost constituit Parchetul Naţional Anticorupţie în anul 2002, precursorul DNA, iar România a demonstrat, pe parcursul acestei perioade, că a reuşit să îşi mărească, din punct de vedere instituţional, capacitatea de a lupta împotriva corupţiei, pentru consolidarea statului de drept.  

    Domnul presedinte ar fi trebuit sa vada/sa intrebe care a fost "volumul " coruptiei in 2002 si cat in 2016 si apoi sa ne vorbeasca despre succesurile in lupta impotriva coruptiei. 

    În România legile pot fi respectate și în proporție de 95,1%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb