LAURENŢIU URLUESCU (AFEER):  "Statul român câştigă peste 43 de miliarde de lei în acest an din scumpirea energiei"

G.D.
Miscellanea / 23 august 2022

"Statul român câştigă peste 43 de miliarde de lei în acest an din scumpirea energiei"

Statul român va câştiga în acest an peste 43 de miliarde de lei din taxele şi dividendele plătite de sectorul energetic, ca urmare a majorării preţurilor, a afirmat, astăzi, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Laurenţiu Urluescu, într-o întâlnire cu presa, informează Agerpres.

"Furnizorii nu au primit până acum niciun ban drept compensare pentru perioada care începe în aprilie. Pentru perioada noiembrie - martie, primii bani i-am primit după şapte luni, acum au trecut patru luni de la începutul noii scheme, sperăm să primim banii mai repede decât în prima schemă. Aceasta deşi legea spune că trebuie să primim banii în 45 de zile. Autorităţile spun că furnizorii au transmis greu informaţiile, dar interesul nostru este să completăm repede şi să luăm banii repede. Dacă am întârziat a fost din cauza neclarităţilor", a afirmat Urluescu.

El a arătat că există o mare discrepanţă între necesarul de decontare şi sumele acordate la rectificarea bugetară.

"Din rapoartele ANRE şi din declaraţiile din presă, statul a plătit furnizorilor pentru decontare 4,5 miliarde de lei, în perioada noiembrie 2021 - martie 2022, prima parte a schemei, OUG 118, sumă plătită în proporţie de 99%. În primul trimestru al acestui an statul ar urma să colecteze aproape 11 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde TVA adiţional, 5,3 miliarde din supraimpozitarea producătorilor - Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, OMV Petrom, precum şi 2,6 miliarde din dividende. Înmulţind cu patru, rezultă că pentru tot anul statul român încasează peste 43 de miliarde de lei, chiar mai mult, pentru că preţurile au crescut între timp faţă de primul trimestru", a subliniat oficialul AFEER.

Pentru furnizori, situaţia este destul de dură, în condiţiile în care băncile văd deja sectorul energetic ca fiind unul de risc.

"Suntem la patru luni de când a început OUG 27, iar băncile sunt supraexpuse pe sectorul energetic şi deja văd energia ca fiind un sector de risc şi costul creditării a crescut. Furnizorii garantează cu contractele, iar băncile spun că există riscul să nu se plătească banii înapoi, având în vedere întârzierea cu care statul decontează. Fiecare furnizor caută bani de unde poate să scoată, de la bănci, acţionari, alte business-uri", a completat Urluescu.

El a arătat că în acest moment Piaţa pentru Ziua Următoare, PZU, piaţa spot, unde preţurile sunt foarte mari acum, este cea mai lichidă piaţă de energie din România şi nu poate fi închisă, aşa cum s-a cerut în spaţiul public.

"Nu putem închide cea mai lichidă piaţă din România, PZU. Este şi piaţa din care suntem interconectaţi, iar dacă o desfiinţăm nu mai vine energia din import. Pe de altă parte, şi în alte ţări sunt aceleaşi probleme. Problema este la nivel european, iar soluţia trebuie găsită tot la nivel european. Dacă fiecare ţară îşi face soluţie proprie, vor apărea distorsiuni şi fluxuri comerciale nefireşti care ar înrăutăţi situaţia", a precizat preşedintele AFEER.

În opinia asociaţiei, ajutorul trebuie focusat doar pe consumatorii vulnerabili, odată cu scăderea TVA şi accizei.

"De asemenea, este foarte important să reducem risipa de energie. Nu confortul, ci risipa. Iar autorităţile ar trebui să vină cu o campanie în acest sens", a completat Urluescu.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Statul e dusmanul poporului...

    Macar banii colectati ar fii investiti cu cap, sa traim mai bine in viitor, dar nu prea cred.

    Statul a fost cel mai destept dintre "baietii destepti" din energie, asa ca nu are cum sa fie de partea noastra. Daca as avea putere i-as tavali rau de tot...

    1. Sabin,statul e cel mai ticalos,nu cel mai destept dintre baietii destepti.acest stat,impreuna cu furnizorii,care sunt cei mai lacomi dintre baieti,ne vor baga pe toti in faliment.si vor intra inclusiv ei in faliment.

      Dupa cum vezi,statul nu incaseaza nimic de la furnizori, marii castigatori ai exploziei preturilor la energie si gaze. 

      Oricum cifra de 43 mld lei incasari suplimentare e o poveste de adormit copiii. 

      Aceasta compensare e cea mai mare ticalosie din ultimii 30 de ani.ne va costa in jur de 10 miliarde de euro anual.banii se vor duce teoretic la furnizori.practic,statul nu are de unde sa ia suma colosala,deci furnizorii nu se vor imbogati peste noapte ci vor da faliment.in final datoriile trebuiesc platite,asa ca probabil se vor vinde si ultimele active valoroase ale statului pentru a face rost de bani.asa ceva nu s-a mai vazut,in contextul in care sinistrii nostri guvernanti au pus pe butuci mineritul,termocentralele si au inchis capacitati de productie termo care generau 1700 gw,adica vreo 15% din necesarul nostru de energie.

      Nu era mai simplu sa se reglementeze profitul pe tot lantul de productie-furnizare???? 

      Am inteles. Furnizorii, care este cei mai destepti baieti dintre baietii destepti, actioneaza de asa maniera incat sa nu se imbogateasca, ci sa dea faliment. Ca asa face ei, baietii destepti.

      Logica impecabila. Rien ne va plus. 

      Sunt oricum fericit ca, in sfarsit, cineva a reusit sa scrie numele domnului Urluescu corect. Suntem pe calea cea buna. 

      Lasa logica mea.vino cu contra-argumente,daca consideri ca gresesc.mistocareala asta a ta imi spune ca esti inca la pubertate,cu coșuri pe fata.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb