Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a afirmat astăzi că ţările occidentale au încercat să ''politizeze'' o declaraţie comună a summitului G20, găzduit de insula indoneziană Bali, el acuzând Occidentul că doreşte includerea în document a unui rând în care invazia rusă în Ucraina ar fi condamnată de toate statele participante la reuniune, relatează Reuters, conform Agerpres.
Un proiect de declaraţie a liderilor statelor G20, consultat astăzi de Reuters, afirmă că ''majoritatea'' membrilor condamnă dur războiul din Ucraina, evidenţiind opoziţia puternică a Rusiei la orice limbaj considerat critic la adresa acţiunilor Moscovei.
''Da, colegii noştri occidentali au încercat în toate felurile să politizeze această declaraţie şi să o promoveze printr-un limbaj care implică condamnarea acţiunilor Federaţiei Ruse, în numele G20, din care facem parte'', a spus demnitarul rus.
''Dar haideţi să facem asta într-o manieră corectă şi să spunem clar că, pe acest subiect, există diferenţe între noi. Da, există în desfăşurare un război în Ucraina, un război hibrid pe care Occidentul l-a dezlănţuit şi pe care îl pregăteşte de ani întregi'', a continuat Lavrov.
Războiul din Ucraina a umbrit agenda summitului G20, în pofida apelurilor ţării gazdă, Indonezia, la unitate şi la concentrare pe măsuri pentru soluţionarea unor probleme globale, ca inflaţia, securitatea energetică şi alimentară.
Documentul, dacă va fi adoptat mâine de liderii statelor G20, recunoaşte repercusiunile negative ale ''războiului din Ucraina'' şi reia termenul ''război'', respins până acum de Moscova, care evocă o ''operaţiune militară specială''.
Proiectul de declaraţie menţionează că ''majoritatea membrilor condamnă ferm'' conflictul, consideră ''inadmisibilî" recurgerea sau ameninţarea cu recurgerea la arma nucleară şi cere prelungirea acordului asupra exporturilor de cereale.
Acordul, negociat în iulie sub egida Turciei şi care a permis exportarea a circa 10 milioane de tone de cereale ucrainene, expiră vineri şi Rusia lasă să planeze dubii despre intenţiile sale.
Negociatorii unor ţări prietene cu Rusia, precum China, India şi Africa de Sud, nu au criticat direct acţiunile Rusiei, dar au acceptat un text care subliniază că impactul războiului este principalul factor al problemelor de aprovizionare cu energie şi alimente la nivel mondial.
Argentina şi Turcia, de asemenea membre ale G20, sunt printre ţările cele mai lovite de criză.