LAZĂR COMĂNESCU: "În 2016 vor fi argumente în plus care să justifice demersul de aderare la Schengen"

Andrei Stan
Politică / 11 ianuarie 2016

Ambasadorul Olandei: "Preşedinţia olandeză a UE se va concentra pe problemele din Schengen, nu pe extindere"

--------

Actualizare 15:24 Olanda şi-a prezentat, la Bucureşti, obiectivele ca preşedinte al Consiliului UE

Ambasadoarea Olandei la Bucureşti, Stella Ronner-Grubacic, a prezentat astăzi obiectivele pe care ţara sa şi le-a fixat ca stat care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în primele şase luni din 2016, printre acestea figurând teme legate de migraţie, securitate internaţională, inovaţie şi creştere economică, transmit surse din presă.

Primul obiectiv prezentat de diplomatul olandez se referă migraţie şi securitate internaţională. Concret, Olanda se pronunţă, printre altele, pentru întărirea frontierelor externe, pentru solidaritate în ceea ce priveşte relocarea solicitanţilor de azil şi pentru rezolvarea problemelor mergând la cauzele acestora.

"Trebuie să începem să punem în aplicare lucrurile asupra cărora am căzut de acord", a afirmat Ronner, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul român al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu.

Un alt obiectiv al preşedinţiei olandeze urmăreşte întărirea segmentului de inovare şi creare de noi locuri de muncă.

"Ne concentrăm pe inovaţie. Avem nevoie de o Uniune puternică, sănătoasă, inteligentă, prosperă şi competitivă la nivel global. O astfel de uniune este necesară pentru îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor ei. (...) Vrem să creăm o piaţă unică pentru produse digitale. (...) Libera mişcare a lucrătorilor şi serviciilor este un pilon-cheie al pieţei interne şi trebuie să combatem exploatarea şi competiţia falsă", a adăugat ambasadorul olandez.

În ceea ce priveşte al treilea obiectiv pe care Olanda şi l-a stabilit, acesta are în vedere un sector financiar "solid şi robust" ca "element crucial în stabilitatea europeană".

Politica climatică şi energetică îndreptată spre viitor constituie un alt obiectiv al preşedinţiei olandeze a Consiliului UE. Concret, aşa cum a arătat ambasadoarea acestui stat la Bucureşti, Olanda propune realizarea tranziţiei către o economie circulară care să reutilizeze "cât mai mult posibil" resursele naturale.

"Avem nevoie de angajamentul şi sprijinul tuturor statelor membre pentru a ne realiza obiectivele. Privim toate statele membre ca parteneri şi avem nevoie să contăm unul pe celălalt pentru a ne realiza obiectivele. România este unul dintre ele şi noi suntem un partener pe care România se poate baza (...) şi sunt dornică să intensificăm cooperarea pentru a ne atinge scopurile împreună, în beneficiul UE şi al cetăţenilor săi", a mai declarat Stella Ronner-Grubacic.

Ministrul Lazăr Comănescu a afirmat că România sprijină în totalitate agenda de integrare europeană propusă de preşedinţia olandeză, arătând că provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană pot fi depăşite doar dacă statele membre acţionează împreună.

"Numai împreună putem găsi soluţii viabile bazate pe valorile fundamentale şi principiile care stau la baza fondării Uniunii Europene. Provocările se pot transforma în oportunităţi, când sunt gestionate cu înţelepciune în beneficiul întregii Uniuni. Avem nevoie de mai multă coeziune, solidaritate şi cooperare. Acestea sunt, cred, şi principiile care guvernează programul de acţiune al preşedinţiei olandeze", a declarat ministrul de externe.

(S.A.)

----------

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a anunţat astăzi că, în cursul acestui an, vor apărea "argumente importante" care să justifice realizarea obiectivului de aderare la spaţiul Schengen, precizând că viitorul raport MCV va reprezenta un argument pentru cei care susţin că intrarea României în Schengen ar fi un câştig pentru întreaga Uniune Europeană, transmit surse din presă.

"Olandezii s-au dovedit a fi nişte parteneri oneşti şi sunt foarte încrezător că acest parteneriat onest acoperă şi subiecte precum cel pe care îl discutăm acum (aderarea României la Schengen - n.r.). Încrederea mea în posibilitatea de a merge înainte pe acest subiect vine şi din faptul că mă aştept - şi cred că am argumente pentru asta - că viitorul raport al Comisiei Europene MCV va fi un argument în plus pentru cei (...) care spun că admiţând România în spaţiul Schengen ar fi un câştig pentru întreaga Uniune (...). Există la nivelul instituţiilor din România cu responsabilităţi şi cu atribuţii în materie, nu doar preocuparea, ci şi un plan de acţiuni concrete pe care noi le urmărim. Sunt o fire optimistă. Cred că (...) în cursul acestui an vor apărea argumente importante care să justifice demersul nostru şi realizarea obiectivului nostru", a afirmat Comănescu, într-o conferinţă de presă comună cu ambasadoarea Olandei, Stella Ronner-Grubacic, cu prilejul lansării preşedinţiei olandeze a Consiliului Uniunii Europene.

Ministrul a admis că Uniunea Europeană se confruntă cu provocări deosebite, printre care şi problematica spaţiului Schengen, dar a arătat că, deşi există unele "disfuncţionalităţi serioase" în funcţionarea acestui spaţiu, Uniunea a cunoscut şi în trecut momente dificile din care a ieşit întărită.

"Dacă mă uit la faptul că, în ceea ce priveşte subiectul migraţiei de exemplu, există din ce în ce mai multă conştientizare în legătură cu importanţa şi nevoia de a ne concentra atenţia asupra întăririi frontierelor externe ale UE, şi aceasta reprezintă un lucru care personal mă face să cred că (...) oamenii înţeleg că intrarea României în Schengen ar fi un câştig pentru Uniune. Atâta timp cât ne vom concentra ca Uniune pe consolidarea frontierelor externe, pe o cooperare strânsă cu ţările de tranzit şi de origine, premisele sunt întrunite în acest fel pentru ca intrarea României în spaţiul Schengen să ducă la beneficierea de către România în acest spaţiu şi nu la apariţia unor noi riscuri", a mai afirmat Comănescu.

La rândul său, ambasadoarea Ronner-Grubacic a declarat că spaţiul Schengen se află sub o presiune "imensă", iar preşedinţia olandeză va urmări aceste evoluţii fără a o lua înainte în ceea ce priveşte extinderea zonei.

"Spaţiul Schengen e sub o imensă presiune. Asta înseamnă că trebuie să ne uităm mai mult la ceea ce ţine de gestionarea frontierelor externe. (...) Problemele şi provocările din acest moment ale UE şi Schengen sunt atât de mari, încât pe asta trebuie să se concentreze eforturile noastre acum", a precizat diplomatul olandez.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb