Lazăr Comănescu, Leonard Orban, Dan Mihalache, Simina Tănăsescu, printre posibilii consilieri ai lui Iohannis

Politică / 21 decembrie 2014

Lazăr Comănescu, Leonard Orban, Dan Mihalache, Simina Tănăsescu, printre posibilii consilieri ai lui Iohannis

Doi foşti miniştri, doi foşti parlamentari (membri ai PNL şi neafiliaţi politic), precum şi un consilier de stat din actuala Administraţie Prezidenţială se numără printre cei pe care Klaus Iohannis ar urma să-i desemneze pentru echipa sa de consilieri de la Cotroceni, scrie Mediafax, citând surse politice.

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, şi-a definitivat cea mai mare parte a echipei de consilieri prezidenţiali, urmând ca, după preluarea funcţiei, să-şi completeze echipa cu noi nume.

Printre viitorii consilieri prezidenţiali, s-ar număra: George Scutaru, Leonard Orban, Andrei Muraru, Lazăr Comănescu, Dan Mihalache, Cosmin Marinescu, Tatiana Niculescu Bran, Delia Dinu, Simina Tănăsescu şi Laurenţiu Ştefan.

George Scutaru (fost preşedinte al grupului PNL din Camera Deputaţilor) se va ocupa de probleme de securitate naţională. În 1998, Scutaru a devenit consilier al preşedintelui Alianţei pentru România (ApR), Teodor Meleşcanu, formaţiune politică la care şi-a depus adeziunea. În 2001, politicianul a devine membru PNL, în urma fuziunii cu ApR, obţinând în 2002 funcţia de preşedinte al Biroului Politic Teritorial din Buzău. Între 2010 şi 2014, a condus organizaţia judeţeană a PNL Buzău. George Scutaru a deţinut trei mandate consecutive de deputat şi s-a specializat în probleme de securitate, după ce a absolvit Facultatea de Istorie la Universitatea din Bucureşti.

Leonard Orban (fost comisar european pentru multilingvism) va coordona, de la Cotroceni, domeniul afacerilor europene. Orban a fost secretar de stat în Ministerul Integrării Europene (2004-2007), consilier prezidenţial pentru afaceri europene (2010-2011), apoi ministru al Afacerilor Europene în guvernele Boc 2, Ungureanu şi Ponta 1 (septembrie 2011 - aprilie 2012).

Istoricul Andrei Muraru (fost preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc - IICCMER) va îndeplini funcţia de consilier prezidenţial pentru relaţia cu societatea civilă şi autorităţile publice. Muraru a demarat investigaţiile şi procedurile judiciare împotriva torţionarilor regimului comunist. A fost, între 2006 şi 2007, consilier în cancelaria premierului Călin Popescu-Tăriceanu, s-a aflat pe lista candidaţilor PNL la europarlamentarele din acest an, dar nu a obţinut mandatul. După congresul PNL, Andrei Muraru a devenit consilier al lui Klaus Iohannis, odată cu alegerea acestuia ca preşedinte al partidului.

Lazăr Comănescu (ambasadorul României la Berlin) ar urma să preia poziţia de consilier prezidenţial pentru politică externă, fiind necesară declanşarea de către şeful statului a procedurilor de rechemare din calitatea deţinută. Comănescu, ministru al Afacerilor Externe în guvernul Tăriceanu (aprilie-decembrie 2008), şi-a început cariera de diplomat acum 42 de ani la Departamentul Organizaţii Economice Internaţionale din Ministerul Afacerilor Externe, activând în MAE în aproape toate funcţiile, de la consilier, consilier al ministrului, director de cabinet, director general sau secretar de stat. Lazăr Comănescu are şi titlul de doctor în relaţii economice internaţionale la ASE Bucureşti.

Dan Mihalache (actual secretar general adjunct al PNL pe probleme de strategie şi analiză politică) ar urma să fie şeful cancelariei prezidenţiale. Mihalache a fost ziarist la începutul anilor '90, apoi a intrat în ApR. Între 2001 şi 2004, a fost consilier al prim-ministrului Adrian Năstase, din 2006 observator la Parlamentul European, iar din 2007 europarlamentar. Dan Mihalache a fost ales deputat pe listele PSD în legislatura 2004-2008, iar în 2009 a devenit consilier al liderului PNL Crin Antonescu. Mihalache a fost secretar general adjunct al Guvernului Ponta, părăsind funcţia ca urmare a unor declaraţii controversate în privinţa Agenţiei Naţionale de Integritate şi a parteneriatului cu SUA. Politicianul a fost cercetat de inspectorii ANI pentru incompatibilitate, dar a câştigat procesul.

Cosmin Marinescu (conferenţiar universitar la ASE) ar putea deveni consilier prezidenţial pentru mediul de afaceri. Fost consilier al ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi secretar general adjunct al PNL, Marinescu a rămas în partid după ruperea aripii Tăriceanu şi s-a ocupat de coordonarea programelor economice promovate de liberali. Este fondatorul cursului de Economie Instituţională al Academiei de Studii Economice Bucureşti şi coordonator al Centrului pentru Economie şi Libertate (ECOL).

Scriitoarea Tatiana Niculescu Bran (fostă jurnalistă BBC) a fost anunţată de către Klaus Iohannis drept purtător de cuvânt şi consilier prezidenţial. Domnia sa a publicat, în 2006, primul roman non-ficţional din literatura română, "Spovedanie la Tanacu", urmat, în 2007, de "Cartea Judecătorilor". Cele două romane, în dramatizarea autoarei, au devenit piese de teatru. "Spovedanie la Tanacu" a avut premiera la New York în 2007, în regia lui Andrei Şerban. Acelaşi volum a inspirat filmul "După dealuri", de Cristian Mungiu, creaţie dublu premiată la Festivalul de la Cannes din 2012.

Delia Dinu (actual consilier de stat al preşedintelui Traian Băsescu) ar putea fi păstrată în această poziţie de Klaus Iohannis. Domnia sa coordonează compartimentul pentru protocol al Administraţiei Prezidenţiale şi este originară din Sibiu, unde a absolvit Facultatea de Drept. Delia Dinu a fost ofiţer în Serviciul de Protecţie şi Pază din 2000 până în 2012, iar în 2009 a fost decorată de Băsescu cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler.

Simina Tănăsescu (doctor în drept constituţional şi prodecan al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti) va coordona departamentul constituţional-legislativ. Tănăsescu (judecătoare între 1991 şi 1993) a predat la Institutul Naţional al Magistraturii, fiind numită în 2009 membru al CSM din partea societăţii civile pentru un mandat care s-a încheiat în 2011.

Laurenţiu Ştefan (fost consilier politic al ambasadei SUA) s-ar putea ocupa de analiză politică la Cotroceni. Domnia sa este profesor colaborator al Facultăţii de Ştiinţe Politice din Universitatea Bucureşti din 1999 şi doctor în ştiinţe politice din 2003. Laurenţiu Ştefan este fondator şi preşedinte (2000-2005) al Societăţii Române de Ştiinţe Politice. Laurenţiu Ştefan a urmat studii postuniversitare politice la Cambridge (1998) şi a fost bursier al Colegiului Noua Europă, înfiinţat de Andrei Pleşu (1999-2002).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb