Milionarii asiatici i-au depăşit pentru prima dată pe omologii lor europeni în ceea ce priveşte averile, numărul ajungând la trei milioane, datorită creşterii activele chinezilor şi indienilor, potrivit unui studiu publicat ieri, de cabinetele "Merrill Lynch Global Wealth Management" şi "Capgemini".
Creşterea valorii activelor a fost mai mare în Asia decât în Europa, datorită puternicei creşteri economice şi a bunei evoluţii a pieţelor bursiere, potrivit studiului.
Hong Kong şi India au înregistrat cea mai mare creştere din zona Asia-Pacific, după o puternică scădere a populaţiei lor de milionari în 2008, potrivit studiului citat.
"Pieţele emergente, mai ales India şi China, precum şi Brazilia, au stimulat relansarea şi vor continua să facă acest lucru", a explicat Bertrant Lavayssiere, director general la Capgemini.
Cu toate acestea, cea mai mare concentraţie de astfel de multimilionare continuă să se afle în Statele Unite, fiind urmată de Japonia şi Germania.
Astfel, bogaţii lumii au devenit şi mai bogaţi în anul de criză 2009, o perioadă în care fondurile de investiţii din unele zone au reuşit să revină la nivelul de dinaintea declanşării crizei globale, iar Asia a egalat în premieră Europa la numărul de milionari.
Sallie Krawcheck, şefa diviziei de administrare a averii la Bank of America, a declarat, cu privire la studiul "Merrill Lynch şi Capgemini" asupra bogăţiei mondiale: "Se observă deja semne distincte de recuperare, iar în anumite zone asistăm chiar la o revenire completă la nivelurile de bogăţie şi creştere din 2007".
Statele Unite ale Americii au avut, anul trecut, cei mai mulţi milionari în dolari, respectiv 2,87 milioane, urmate de Japonia - 1,65 milioane, Germania - 861.000 şi China - 477.000, se arată în studiu. Elveţia a înregistrat cea mai ridicată concentraţie de milionari, de 35 la fiecare 1.000 de adulţi.
Cea mai rapidă creştere a averii a avut loc în India, China şi Brazilia, iar în regiunile America Latină şi Asia-Pacific au fost consemnate niveluri record.
Averea milionarilor din Asia a crescut cu 31%, la 9.700 de miliarde de dolari, devansând pentru prima dată pe europeni (9.500 de miliarde dolari).
În acelaşi timp, în America de Nord, numărul milionarilor a crescut cu 17%, iar averea acestora s-a majorat cu 18%, la 10.700 de miliarde dolari.
La nivel mondial, în 2009, după recesiunea care a afectat lumea întreagă, erau 10 milioane de persoane care deţineau active de peste un milion de dolari.