Cotidianul francez spune că Europa este deja destabilizată de criza euro, iar imaginea sa nu încetează să se degradeze în ochii opiniei publice: 52% opinii favorabile în 2007, în cele 27 de ţări membre; cu greu, puţin peste 30% astăzi. Editorialul "Le Monde" spune: "Ea (n.r. Europa) nu avea nevoie de o altă lovitură adusă imaginii sale - cea a unei stele în cădere. Dar iat-o totuşi afectată de un rău nou şi contagios pe care nu trebuie să-l tolereze, fără a risca să-şi piardă, în caz contrar, şi mai mult din sens şi din relevanţă.
Acesta are un nume: regresul democraţiei la anumiţi membri din ţările ex-comuniste. Acesta a început în urmă cu doi ani în Ungaria, odată cu venirea la putere a guvernului conservator al lui Viktor Orban. Este acum rândul României să violeze dacă nu litera, cel puţin spiritul tratatelor fondatoare ale Uniunii.
La Bucureşti, vinovată este nu dreapta, ca la Budapesta, ci stânga. Guvernul socialist al lui Victor Ponta s-a angajat într-un fel de «lovitură de stat legală» , dar mai îngrijorătoare".
"Indiferent de abilităţile juridice des invocate de prietenii lui Ponta, rezultatul este acelaşi: suntem la opusul a ceea ce ne aşteptam de la o ţară membră a unui club care se doreşte un model de practici democratice.
În 6 iulie, majoritatea de centru-stânga a votat destituirea preşedintelui de centru- dreapta, Traian Băsescu. Acest vot urmează să fie confirmat prin referendum în 29 iulie. Dar echipa lui Ponta a procedat în acelasi timp să atace toate contra-puterile susceptibile să-i îngrădească calea spre o preluare completă a statului, în special asupra Justiţiei.
A redus puterile Curţii Constituţionale. A ameninţat judecătorii care dădeau dovada de independenţă. A revocat "Avocatul Poporului", mediator al Republicii care putea ataca ordonanţele guvernului şi sesiza Curtea Constituţională. A înlăturat preşedinţii comisiilor parlamentare, pentru a-i înlocui cu fideli.
La Berlin, guvernul lui Angela Merkel a calificat aces-te practici drept "inacceptabile". Ponta a fost primit în 11 şi 12 iulie la Bruxelles de cei mai înalţi oficiali ai UE. Aceştia şi-au exprimat "profunda preocupare". Ei apreciază că Ponta a manipulat instituţiile pentru a organiza o lovitură de forţă. Responsabil pentru o politică de austeritate severă, preşedintele Băsescu, este nepopular.
Ponta aduce atingere a ceea ce ar trebui să fie cel mai sacru pentru Europa: democraţia. Comportamentul său pune din nou pe masă chestiunea pertinenţei extinderii UE din 2007 - prea repede, prea dezinvoltă.
Europa este o mare piaţă, este unul dintre punctele sale forte. Dar, dacă se rezumă la asta, şi-ar pierde, cu fiecare zi, din sensul său. Tolerarea unor practici ca cele ale domnilor Orban şi Ponta înseamnă a o slăbi şi mai mult".
1. sa-si vada fiecare de ale lui
(mesaj trimis de lucian în data de 17.07.2012, 18:54)
cei care scriu habar nu au de starea psihica a noastra nu-l mai suportam pe basescu usl s-a miscat lent fata de dorinta de disparitie a basescului de pe scena politica romaneasca
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2012, 20:02)
sa vina alde ,,le monde'' sa stea cu Basescu ,daca tot le e atat de drag.De atatia cazuti in cap,sigur ca Europa e o stea cazatoare.Astia nici nu cunosc bine raportul de forte.Care guvern de stanga? Adica ailalti sunt de dreapta?! Poate de o dreapta stramba, nicidecum in interesul natiunii. Toata Romania va vota pentru demitere, sa inteleaga toata Europa. Dnei Merkel , cred ca ii este frica de propriul ei scaun, sa nu-i faca nemtii si ei la fel. Decat ar asculta telefonul mincinos a lui amicului ei, mai bine ar asculta ce spun romanii. Sau Romania se rezuma ptr. ea la un singur om?