Le Point: Exerciţiul militar Steadfast Defender arată forţa pe care NATO o are la dispoziţie în cazul unei agresiuni

F.D.
Internaţional / 23 ianuarie

Le Point: Exerciţiul militar Steadfast Defender arată forţa pe care NATO o are la dispoziţie în cazul unei agresiuni

Operaţiunea, cea mai mare din ultimele decenii, îşi propune să demonstreze forţa militară pe care NATO ar avea-o la dispoziţie în cazul unei agresiuni asupra unei ţări aliate, relatează Le Point.

După ce au intrat pe teritoriul ucrainean, vor ataca ruşii o ţară NATO? Pentru a se pregăti pentru acest lucru, NATO a anunţat joi, 18 ianuarie, că lansează un amplu exerciţiu militar, cel mai mare "din ultimele decenii". Potrivit generalului american Christopher Cavoli, comandantul suprem al Forţelor Aliate în Europa (Saceur), acest exerciţiu "va fi o demonstraţie clară a unităţii noastre, a puterii noastre şi a hotărârii noastre de a ne proteja unii pe ceilalţi", relatează "Le Parisien".

Obiectivul acestui exerciţiu este aşadar pregătirea pentru un atac rusesc, explică ZDF, canalul de televiziune german. Conform tratatului fondator al NATO, atacul asupra unei ţări aliate (în prezent 31) trebuie urmat de un răspuns colectiv din partea organizaţiei. Pactul doreşte aşadar să transmită un mesaj puternic Moscovei, la aproape doi ani de la începerea ofensivei din Ucraina, care se apără din februarie 2022 datorită ajutorului oferit de alianţă.

Botezată Steadfast Defender, această operaţiune îşi propune să arate Moscovei că ţările alianţei vor fi pregătite să ia armele pentru a răspunde oricărei ofensive, au explicat oficialii NATO pentru "Financial Times".

"Obiectivul exerciţiului este de a valida pe teren capacităţile de consolidare a Alianţei Atlantice la graniţa sa de est", confirmă generalul Jerôme Pellistrandi, redactorul-şef al revistei "Defense nationale", relatează "Ouest-France". Cu toate acestea, "nu este vorba să ameninţăm Rusia. [...] Este un mesaj disuasiv, nu este un mesaj ofensiv", precizează el.

Deşi nu a fost indicată o dată anume, operaţiunea Steadfast Defender va începe în februarie şi va dura câteva luni.

Manevrele se vor întinde de la Atlantic până la flancul estic al NATO, a declarat amiralul Rob Bauer, şeful comitetului militar al NATO, în cadrul unei conferinţe de presă. În septembrie anul trecut, "Financial Times" a precizat că exerciţiul va avea loc între Germania, Polonia şi ţările baltice, respectiv Estonia, Letonia şi Lituania.

NATO a indicat că 90.000 de soldaţi vor lua parte la această operaţiune de descurajare. Vor fi mobilizate şi aproximativ 50 de nave de război, 80 de avioane şi 1.100 de vehicule de luptă diferite.

Toate cele 31 de ţări membre NATO sunt implicate şi vor trimite câte un contingent. La operaţiune va participa şi Suedia, care se află în proces de aderare la alianţă. Dar o proporţie semnificativă dintre soldaţii participanţi vor fi britanici, Londra mobilizând cel puţin 20.000 de soldaţi. Franţa, la rândul ei, va trimite un contingent semnificativ, dar mult mai mic, explică Jerôme Pellistrandi.

Operaţiunea Steadfast Defender este considerată cel mai mare "joc de război" de la Reforger, în 1988, în care au fost implicaţi 125.000 de soldaţi. "Este un record în ceea ce priveşte numărul de soldaţi", a mai explicat Rob Bauer.

Şi dacă manevrele NATO sunt ceva curent, acestea vor acoperi toate domeniile. Acestea vor permite ţărilor alianţei să îşi coordoneze acţiunile şi vor avea ca scop "să-i facă pe aviatorii, marinarii şi batalioanele de infanterie să lucreze împreună", continuă Jerôme Pellistrandi. Vor include şi întărirea pe continentul european a trupelor "venite din America de Nord", a precizat, la rândul său, generalul Christopher Cavoli.

Prin această operaţiune, Franţa va căuta mai ales să-şi consolideze credibilitatea pe scena internaţională, în timp ce ţara tocmai a preluat controlul unei forţe terestre multinaţionale NATO pentru un an. Aceasta din urmă, cu până la 120.000 de oameni, poate fi desfăşurată în caz de agresiune.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. NATO beneficiaza in caz de razboi si de trupele de linie ale tuturor natiunilor europene si ale M.Britanii .Rusia nu va ataca niciodata Europa nu pentru xca nu vrea ci pentru ca nu poate .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb