Leasingul operaţional prinde viteză pe timp de criză

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 noiembrie 2009

Bogdan Apahidean, directorul general "LeasePlan" România: "Principalul avantaj al leasingului operaţional îl constituie reducerea semnificativă a cheltuielilor de administrare pentru deţinătorii de parcuri auto, prin externalizarea gestiunii flotei către o companie specializată".

Bogdan Apahidean, directorul general "LeasePlan" România: "Principalul avantaj al leasingului operaţional îl constituie reducerea semnificativă a cheltuielilor de administrare pentru deţinătorii de parcuri auto, prin externalizarea gestiunii flotei către o companie specializată".

În pofida scăderii abrupte a pieţei auto cu circa 60% şi a celei de leasing financiar cu 75% anul acesta, leasingul operaţional va creşte cu peste 20% în 2009, îndreptându-se spre un număr total de 23.000 de autovehicule în administrare, sunt de părere reprezentanţii "LeasePlan".

"Leasingul operaţional constituie soluţia optimă pe timp de criză, al cărui avantaj principalul îl constituie reducerea semnificativă a cheltuielilor de administrare pentru deţinătorii de parcuri auto, prin externalizarea gestiunii flotei către o companie specializată", ne-a spus Bogdan Apahidean, directorul general "LeasePlan" România.

Subsidiara companiei olandeze de leasing operaţional "LeasePlan Corporation" estimează că va administra la sfârşitul acestui an 2.500 de autovehicule, aproape dublu faţă de finalul lui 2008, când admi-nistra 1.350 de maşini.

"În prezent avem o flotă de circa 2.400 de autovehicule şi cred că până la finalul lui 2009 vom ajunge la circa 2.500 de autovehicule", ne-a explicat directorul companiei.

În ciuda faptului că cifra de afaceri în 2009 ar putea fi de patru ori mai mare faţă de 2008, respectiv de 10 milioane de euro, Bogdan Apahidean estimează că societatea va raporta o pierdere de 750.000 de euro, mai mică cu 25% faţă de cea bugetată pentru 2009, datorită reducerii costurilor şi a vânzărilor realizate în avans. Acestea consideră că revenirea pe profit va începe abia spre sfârşitul anului 2010. "Cred că vom înregistra profit anual în 2011, când estimăm că vom administra circa 5.000 de autovehicule", a mai completat domnul Apahidean.

Pentru anul viitor, "LeasePlan" mizează pe o flotă de 4.000 de autovehicule, o dublare a cifrei de afaceri faţă de acest an până la 20 milioane euro şi la o valoare a activelor de 37 milioane euro, în creştere cu 85% faţă de sfârşitul acestui an.

Compania de leasing a intrat pe piaţa autohtonă în martie 2007 şi a devenit operaţională în luna septembrie a aceluiaşi an, printr-o investiţie iniţială de circa 1,3 milioane euro. Portofoliul LeasePlan cuprinde în prezent 118 clienţi, printre care CEZ, BCR, Bancpost, Coca Cola, IBM, Metro şi Actavis.

"Volkswagen Group" este principalul acţionar al companiei, cu o participaţie de 50%, în timp ce "Compania de Dezvoltare Mubadala din Abu Dhabi" şi Grupul Olayan deţin fiecare 25% din capital.

Cei mai mari jucători de pe piaţa locală de leasing operaţional sunt "Sixt New Kopel", care a preluat dea-lerul de maşini second-hand AAA Auto, societatea estimând pentru acest an afaceri de 18 milioane de euro şi o flotă de 8.500 de autovehicule, şi "ALD Automotive", societatea de leasing operaţional a grupului francez "Societe Generale", care are în portofoliu 209 clienţi şi o flotă de 5.000 de maşini.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb