Lecţia de anatomie

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 19 august 2011

Cornel Codiţă

Dacă vrea cineva să aibă imaginea cuprinzătoare a prăpastiei ameţitoare dintre puterea care este pusă în mîinile "marilor conducători" şi micimea umană, sumă a tuturor slăbiciunilor, erorilor şi prostiei lor, pe care îşi bazează în fapt deciziile şi acţiunile în lumea reală, atunci nu exis-tă alt obiect de studiu "anatomic" mai nimerit decît aşa zisa lovitură de stat din august 1991, din URSS.

Acum, 20 de ani mai tîrziu, oricine poate înţelege că "banda celor opt" nici nu a pregătit şi nici nu a pus în operă vreo lovitură de stat, sau puci, cum a fost numită acţiunea lor. "Corifeii" puterii sovietice, vice-preşedintele Yanaev, şeful KBG, Kriucikov, primul-ministru Pavlov, ministrul de interne Pugo, ministrul apărării Yazov, Baklanov - şeful comitetului de apărare al URSS, se aflau la putere!!! Judecată din perspectiva exerciţiului autorităţii, problema lor nu era obţinerea puterii, ci scoaterea din ecuaţie a lui Gorbaciov, care încă mai era preşedinte al URSS. Ridicol sau nu, dar nici această problemă nu era cîtuşi de puţin una de stat, ori de "ideologie", cum s-a glosat cu insistenţă în analizele care-l pictează pe Gorbaciov în culorile idealizate ale "reformatorului", iar pe conspiratorii "loviturii de stat" în cele negre ale "forţelor anti-reformatoare". NU! Cei opt aveau o problemă personală!!! KGB-ul era la curent, din supravegherea activă asupra lui Gobaciov, cu intenţia acestuia ca, odată cu semnarea noii constituţii a URSS, să-i înlocuiască din funcţie. Marii "oameni de stat ai URSS" s-au văzut confruntaţi cu alternativa, ori îl scoatem noi pe el din pîine, ori ne scoate el pe noi!!!! Aşa-zisul puci din august nu este decît o derizorie reacţie de iritare a unor super-privilegiaţi ai puterii sovietice care încearcă să-şi păstreze funcţiile şi beneficiile acestora!!! Cît de ridicolă poate fi "marea istorie"!!!

În aceste condiţiii, întrebarea cea mai sensibilă rămîne: cum de n-a reuşit "complotul celor opt", de vreme ce toţi cei responsabili exercitau funcţii cu o asemenea greutate şi dis-puneau, în consecinţă, de toate pîrghiile de forţă şi de autoritate ale puterii?

Unul dintre răspunsuri ţine tocmai de lipsa de organizare. "Complotiştii" n-au avut, pînă în ultima clipă, să fie complotişti! Ei ar fi vrut să fie "salvatorii patriei". De aceea, organizarea lor în vederea acţiunilor care aveau să fie desemnate drept puci începe abia după ce delegaţia trimisă în Crimeea, la Gorbaciov, ca să-i obţină semnătura, fie pe un decret care ar fi impus starea de urgenţă, fie pe demisia sa din funcţia de preşedinte al URSS, s-a întors cu coada între picioare! Puciştii au devenit pucişti abia în seara de 17 august, cînd s-au hotărît să declare starea de urgenţă, fără acordul lui Gorbaciov, impunîndu-i acestuia, de facto, un soi de arest în vila de concediu, iar de jure, declarîndu-l incapabil să mai exercite funcţiile de preşedinte al URSS, pe motive medicale! Credeţi că mai încape ceva improvizaţie şi lipsă de "prostie de stat"? Nu vă grăbiţi cu răspunsul, căci mai încape!

Al doilea motiv al eşecului ţine chiar de conceptul la care au recurs "salvatorii" URSS - acela bazat pe declararea stării de urgenţă. Chiar nu exista altă cale pentru a-l împiedica pe Gorbaciov să finalizeze "reforma constituţională" care le punea în pericol privilegiile? Ba da, existau cu duiumul, iar singura explicaţie satisfăcătoare a acestei alegeri este doar obtuzitatea celor implicaţi. Fără hărmălaia şi "starea de asediu" pe care singuri şi fără niciun motiv justificat chiar "complotiştii" au creat-o, nici reacţia "eroică" a lui Elţîn, nici reacţiile marilor cancelarii europene faţă de ieşirea forţată din scenă a lui Gorbaciov, n-ar fi fost atît de simplu precipitate. Cu atît mai mult, cu cît "misiunea istorică" a ultimului şef al PCUS era considerată încheiată, de mai toţi cei care evaluau evenimentele din URSS, la Washington, ca şi în Europa. Cei care încă nu sunt convinşi să revadă ezitările masive ale multora dintre liderii europeni în legătură cu recunoaşterea oficială a echipei care se autointitulase la Mos-cova "Comitetul pentru Starea de Urgenţă". Mitterrand a fost la un pas de recunoaşterea oficială a noii puteri, care în realitate era cea veche, mai puţin Gorbaciov!

Al treilea motiv al eşecului ţine de faptul că, prin natura acţiunilor lor, bazate pe declararea stării de urgenţă, complotiştii s-au văzut imediat confruntaţi cu un conflict politic pentru care nici nu erau pregătiţi şi pe care nu puteau să-l cîştige: rezistenţa liderilor politici din Rusia - Elţîn şi Ucraina - Kravciuk. Singura lor idee a fost să-i aresteze, dar n-au făcut-o la timp, din lipsă de pregătire a acţiunilor, iar cînd au pus la punct un plan de anihilare a lui Elţîn, acesta îşi organizase deja rezistenţa politică în sediul Preşedinţiei Rusiei, "Casa Albă". Lucrurile nu mai puteau arăta decît foarte rău pentru complotişti. În realitate, liniile de autoritate ale fostului imperiu sovietic nu mai acopereau decît o parte din structurile instituţiilor de forţă, ele fiind deja înlocuite cu linii de comandă şi loialităţi controlate de noii lideri locali.

În sfîrşit, al patrulea motiv al eşecului a fost rivalitatea dintre ocupanţii diferitelor eşaloane ale puterii, în instituţiile securităţii din fostul URSS, entitate statală aflată deja într-un proces avansat de disoluţie, încă înainte de acţiunile din august: KGB, interne, apărare, ba chiar între comandaţii diferitelor categorii de forţe. Astăzi ştim că Lebed, omul desemnat să conducă trupele de paraşutişti care ar fi trebuit să participe la asaltul asupra "Casei Albe" de la Moscova, a fost în realitate legătura folosită de Grecikov, trecut cu arme şi bagaje în tabăra lui Elţîn, care i-a informat pe rezistenţi despre ora şi concepţia atacului care n-a mai avut loc, de fapt!

Motive ale eşecului ultimei şi celei mai inepte încercări de a salva "Vechiul URSS" de pericolele "Noului URSS" pot fi în continuare enumerate. Nu mai este, însă, cazul să insist.

Ceea ce, pentru mine, rămîne cutremurător şi acum, la 20 de ani de la evenimentele lui august 1991, este doar adîncimea prăpastiei dintre cîtă putere este pusă în mîinile unor oameni care influenţează, prin deciziile lor, destinele a zeci de milioane, şi cîtă micime pot cuprinde făpturile lor, nu mai puţin muritoare decît ale noastre!

Opinia Cititorului ( 11 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Asa-i. 

    1. !. Disparitia URSS a dus la reunificarea Germaniei. Desi exista posibilitatea reala a unirii cu Romania a Basarabiei, in timpul mandatului lui Eltan ,cu acordul discret al acestuia,actul respectiv nu a avut loc din cauza a trei personaje: Ion Iliescu, Petre Roman,si .. un consilier numit Mironov.. In schimb a aparut statul hibrid numit Ucraina. In cel priveste pe Lebed,si laudarosenia acestuia ,i-a raspuns generalul Mircea Chelaru. Seful statului major al armatei romane din acel timp. Ca...

      Din pacate numai falsele elite sunt promovate, tocmai din cauza micimii caracterului lor. Daca ar fi adevarate elite nu ar accepta jocul murdar al puterii.

      Exista oare centre de pregatire a unor adevarate elite (care au coloana vertebrala in apararea valorilor umaniste) care sa guverneze nu pentru putere ci pentru a asigura fiecarui cetatean un trai decent? Intrebare retorica!

      Ce suprize ne aduce octombrie 2011? 

      Da exist astfel de centre. Dar sunt de excelenta si leadership, nu feminism bla bla

      Surprize ? da; se coc si se culeg strugurii. 

    Din pacte numai falsele elite sunt promovate, tocmai din cauza micimii caracterului lor. Daca ar fi adevarte elite nu ar accepta jocul murdar al puterii.

    Exista oare centre de pregatire a unor adevarate elite (care au coloana vertebrala in apararea valorilor umaniste) care sa guverneze nu pentru putere ci pentru a asigura fiecarui cetatean un trai decent? Intrebare retorica! 

    Dati exemplu de un centru care pregatesc alite capabile si care sa-si asume riscul sa creezesi sa implementeze o noua paradigma a integrarii, si anume a integrarii umane. Ma bucur ca axista si astfel de centre care sa pregateasaca liderii de maine. Eu cred in alternative la acest model prezent de leadeship mondial si de aceea m-am si deplasat in 2001, la UNIVERSITATEA Internationala LANDEGG, din Elvetia la un master care avea drept scop pregatirea unor elite spirituale ale lumii dar care a...

    1. Adica materna, nu feminista

      Nu conteaza denumirea, important este ca intelegem la ce se refra o astfel de paradigma a societatii, careia sa-i pese de copiii sai.

      Naturellement, beaucoup demanderont alors s’il existe une solution qui puisse arrêter ce qui est, comme je le crois, le déclin en cours du système politique et économique actuel. Ma réponse serait qu’il n’existe simplement pas de solution dans le cadre du système économique du monde actuel, car il demande de la croissance pour son propre fonctionnement et sa survie. Il existe cependant une solution assez simple en dehors de l’effondrement de...

      O la, la !!! Bla, bla, bla !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb