Legea amnistiei fiscale pentru mame, pensionari şi profesori, adoptată de Senat

V.B.
Macroeconomie / 1 septembrie 2014

Actualizare 21:56

Senatul a decis, astăzi, cu 122 voturi "pentru", 2 "împotrivă" şi 2 abţineri, scutirea de la plată a cadrelor didactice pentru sumele reprezentând venituri salariale pe care acestea trebuie să le restituie ca urmare a deciziilor de impunere emise de angajatori, drept consecinţă a constatării făcute de către Curtea de Conturi, transmit surse din presă.

Proiectul de lege a fost reexaminat la cererea preşedintelui Traian Băsescu. Solicitarea ca legea să fie respinsă a primit vot negativ din partea majorităţii senatorilor. Senatul a dezbătut iniţiativa legislativă în calitate de primă Cameră sesizată.

Iniţial, semnatarii proiectului propuseseră exonerarea de la plată a personalului încadrat în unităţile de învăţământ din zonele miniere Lupeni, Petroşani şi Vulcan pentru veniturile de natură salarială pe care trebuie să le restituie în urma constatării unor prejudicii de către Curtea de Conturi. Totuşi, Comisia pentru muncă a adoptat un raport prin care extinde prevederile legii, eliminând restricţia aplicării ei doar pentru localităţile sus-menţionate.

Preşedintele Băsescu a motivat, în cererea de reexaminare, că modalitatea de stabilire a domeniului de aplicare a acestui act normativ este de natură să confere caracter individual şi discriminatoriu legii, deoarece aceasta nu se aplică la un număr nedeterminat de cazuri concrete, în funcţie de încadrarea lor în ipoteza normei, ci într-un singur caz: personalului încadrat în unităţile de învăţământ din localităţile amintite.

Şeful statului a mai susţinut că nu se justifică diferenţa de tratament între cei care vor beneficia de prevederile acestei legi şi celelelalte categorii de persoane.

Unul dintre iniţiatori, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, a explicat, înainte de vot, că propunerea legislativă privind exonerarea de la plată a unor sume de către personalul plătit din fonduri publice se referă la cadrele didactice care, în mod eronat, nu au fost cuprinse într-o hotărâre a guvernului Emil Boc. Andronescu a explicat că, prin această iniţiativă legislativă, se face un "act de dreptate".

---

Actualizare 18:48

Senatorii au votat, astăzi, ca peste 21.000 pensionari care care au primit sume necuvenite din vina funcţionarilor şi figurează cu debite să fie scutiţi de plata acestora, parlamentarii adoptând, astfel, proiectul de lege iniţiat de Guvern, transmit surse din presă.

Proiectul de lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii a fost adoptat de Guvern la 19 august şi a fost dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, întrunind astăzi 111 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 2 abţineri.

Conform unui amendament formulat în plen de Liviu Marian Pop (PSD), preşedintele Comisiei pentru muncă şi fost ministru al Dialogului Social în cabinetul Ponta 1, sumele dobândite din debitele recuperate de la pensionari începând cu 1 ianuarie 2011 până la data intrării în vigoare a acestei legi vor fi restituite eşalonat pe o perioadă de 5 ani, începând cu 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale. Restituirea se va face pe baza cererilor înaintate de pensionari caselor judeţene de pensii.

Iniţiativa de act normativ prevede că pensionarii aflaţi în evidenţa sistemului unitar de pensii publice vor fi scutiţi de la plata debitelor constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina lor, reprezentând sume încasate necuvenit, ca urmare a unor interpretări neunitare ale prevederilor legislaţiei din domeniul asigurărilor sociale şi a pensiilor. Proiectul de lege mai stabileşte că nu vor face obiectul scutirii la plată debitele cauzate de culpa debitorului, materializată în folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realităţii care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei sau nerespectarea condiţiilor privind cumulul pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariului.

---

Senatorii au adoptat, astăzi, cu 123 voturi "pentru" şi 2 abţineri, legea privind amnistierea mamelor care au primit sume necuvenite din vina funcţionarilor, în primul plen de după vacanţa parlamentară, potrivit surselor din presă.

Pe ordinea de zi, s-au aflat trei proiecte de lege privind amnistia fiscală, care nu au fost adoptate în sesiunea extraordinară din 25 august, din lipsă de cvorum.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, în dezbaterea de astăzi: "Mamele care au grijă de copiii noştri, de copiii acestei ţări, şi care nu au nicio vină, trebuie să fie ajutate şi susţinute. Prin acest proiect de lege, nu numai scutim de la plata debitelor constituite de către Curtea de Conturi, pentru părinţii care au obţinut venituri pe perioada creşterii copilului indemnizaţii pentru creşterea copilului, ci venim cu o altă viziune, pe care o propunem dumneavoastră spre adoptare: aceea ca, pe perioada creşterii copilului, să se poată obţine şi venituri din diversele activităţi".

Anterior, premierul Victor Ponta precizase că este vorba despre o amnistie fiscală, nu penală.

Legea privind amnistia va fi aplicată pentru persoanele care au beneficiat de diverse forme de sprijin (pensii sau indemnizaţii pentru mame) şi sunt obligate acum, din cauza unor erori administrative, să restituie respectivele sume.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb