Legea care pune la adăpost CNVM de investitorii FNI, adoptată

Ş.C.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 iunie 2011

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea care instituie măsuri de protecţie pentru Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi Autoritatea Naţională pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), în faţa păgubiţilor care şi-au pierdut banii la Fondul Naţional de Investiţii (FNI).

Legea, care stipulează că sumele destinate cheltuielilor de organizare şi funcţionare, inclusiv a celor de personal, nu vor putea fi supuse executării silite, vine la ţanc pentru CNVM, în condiţiile în care, peste câteva zile, expiră perioada de şase luni în care păgubiţii FNI nu puteau pune poprire pe contul de salarii al Comisiei.

Potrivit legii, "executarea obligaţiilor de plată ale CNVM decurgând din creanţe stabilite prin titluri executorii va fi asigurată doar din sumele ce depăşesc cinci milioane de lei, reprezentând media lunară a veniturilor încasate la bugetul CNVM". În plus, legea prevede că acţiunile în justiţie, precum şi căile de atac exercitate de CNVM în legătură cu executarea silită, sunt scutite de plata taxelor de timbru, orice alte taxe, precum şi a sumelor stabilite cu titlu de cauţiune.

Arbitrul pieţei de capital a fost obligat de instanţă să despăgubească foştii investitori FNI, însă nimeni nu a precizat până acum cu exactitate care ar fi suma necesară de plată, deşi surse din piaţă vorbesc de zeci de milioane de euro. Reprezentanţii CNVM au atras atenţia că Bugetul Comisiei nu cuprinde atâţia bani şi că instituţia riscă să nu îşi mai poată continua activitatea.

Dispoziţiile legii urmează să se aplice până la 31 decembrie 2013.

Cu privire la AVAS, legea stipulează, printre altele, că executarea obligaţiilor de plată ale Autorităţii se asigură din veniturile bugetului de venituri şi cheltuieli aferente activităţii de privatizare şi valorificare a activelor statului şi că sumele repartizate de la bugetul de stat pentru plata cheltuielilor de personal, funcţionarea instituţiei şi reprezentarea ţării noastre în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale nu pot fi supuse executării silite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb