Încetinirea creşterii profiturilor bancare, dar şi înăsprirea condiţiilor de creditare sunt puse pe seama Legii dării în plată.
Atât unele bănci comerciale, cât şi Banca Naţională a României (BNR) arată încă spre Legea dării în plată când vine vorba de situaţia "dificilă" prin care trec instituţiile financiare.
Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a menţionat că nu au fost depuse la bănci decât circa 4.000 de notificări de dare în plată, notarii susţin că numărul de acte de dare în plată finalizate este de doar 193, iar BCR şi CEC Bank au redus avansurile solicitate în cazul creditelor ipotecare.
Mai mult decât atât, ultimul sondaj realizat de BNR, în luna august, arată că, potrivit estimărilor bancherilor, tendinţa de înăsprire a condiţiilor de creditare în segmentul ipotecar va continua.
Adică băncile scad avansurile la credite, dar vor continua înăsprirea condiţiilor de creditare?
Sondajul Băncii Centrale printre bancheri precizează că, în cel de-al doilea trimestru al anului în curs, standardele de creditare au consemnat o înăsprire semnificativă în cazul creditelor ipotecare şi moderată pentru împrumuturile destinate consumului, ca urmare a adoptării Legii dării în plată.
Documentul menţionează: "În trimestrul al doilea 2016, principalii factori care au determinat înăsprirea standardelor de creditare pentru împrumuturile destinate achiziţiilor de locuinţe şi terenuri au vizat factori referitori la modificările legislative (efectele adoptării Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite...), aşteptările privind situaţia economică generală şi cele privind piaţa imobiliară. În ceea ce priveşte termenii împrumuturilor ipotecare, instituţiile de credit au înăsprit cerinţa privind ponderea maximă a creditului în valoarea garanţiei ipotecare. Totodată, anumite bănci au acţionat în sensul diminuării scadenţei maxime a creditelor. Concomitent, costurile asociate creditării altele decât dobânzile (de exemplu, comisioanele) au fost relaxate marginal. Asupra celorlalţi termeni ai creditării ipotecare nu s-au operat modificări notabile în al doilea trimestru 2016. (...) Gradul mediu de îndatorare pentru creditele nou-acordate a fost de 44%, iar la nivelul portofoliului total de credite ipotecare acesta s-a situat la 45%. Valorile acestor indicatori au rămas la niveluri asemănătoare celor din trimestrul anterior (primul trimestru 2016). În opinia băncilor autohtone, preţurile imobilelor rezidenţiale au rămas relativ constante în trimestrul al doilea 2016".
În acest context, în perioada analizată, cererea de credite s-a diminuat, în cazul celor ipotecare şi a crescut semnificativ pe segmentul împrumuturilor destinate consumului. Pentru trimestrul al treilea, instituţiile de credit estimează diminuarea cererii atât pentru creditele ipotecare, cât şi pentru cele de consum.
De asemenea, în perioada analizată, a fost consemnată o majorare importantă a numărului de cereri de credit respinse.
În zona euro, băncile au relaxat standardele de creditare aferente împrumuturilor ipotecare, după ce, în trimestrul precedent, acestea au fost înăsprite uşor, precizează BNR, adăugând că instituţiile de credit din zona euro au continuat relaxarea standardelor de creditare pentru împrumuturile de consum acordate populaţiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Cristi C în data de 07.09.2016, 00:48)
Dezinformare a Bursa. În articolul din 30 aug 2016, dl Ionuț Stăncescu scria "BCR scade "în anumite condiții", avansul la creditele ipotecare până la 15%". Altfel, rămâne la 25%.
Autorul de azi uită însă ce a a raportat colegul de ziar. Taie "anumite condiții". Și rezultă că BCR scade avansul. Așa presă, așa dezinformare. Dar să citim caracteristicile creditului Casa Mea de la BCR.
"Termen maxim: 25 ani;
Avans minim: între 15% şi 35% din valoarea investiţiei, în funcţie de localitatea în care este situat imobilul ipotecat și termenul creditului;"
Dobândă fixă în primii 5 ani: 4.95%
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 02:00)
Scaderea avansului, fie "in general", fie "in anumite conditii", nu inseamna, in niciunul din cele doua cazuri, "inasprirea standardelor de creditare".
Faptul ca "in anumite conditii", BCR scade avansul la creditare, inseamna ca, nu doar la BCR, ci chiar "in general", standardele de creditare se relaxeaza, fie si in cazul ca, la celelalte banci, avansul a ramas neschimbat.
Totul este ca, in rest, sa nu fi crescut.
Aplica algebra booleana, daca logica bunului simt propriu te dezinformeaza.
Acum, teoria multimilor este predata la clasele I-IV.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 03:08)
Dezinformare la Bursa? M-ar fi mirat. Dar la Cristi C. nu ma mira.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Arachelian în data de 07.09.2016, 03:30)
De ceva vreme incoace ziarul Bursa rastalmaceste tot ce vine din directia BNR sau unor experti economici si reda cu o fidelitate demna de invidiat tot ce spune "economistul" intretinut de nevasta, cu domiciliul in Cisnadie sau aghiotantul lui Pruna-n-gura din Berceni. Se merge pe linia Antenei 3 care astazi a taiat emisia atunci cand Codrin Stefanescu a inceput sa spuna ceva "de bine" despre Isarescu, tragandu-l de urechi pe alt intretinut de nevasta pe numele sau Isar.
Totodata vad ca domnul Make impreuna cu onorabila Emilia Olescu nu au dat niciun raspuns la solicitarea de a face o investigatie jurnalistica vis-a-vis de un "anume" deputat care e posibil sa isi fi mascat spagile printr-un credit luat de la un offshore suspect numit Maytal&Mayan. De ce oare?...
1.4. Noaptea, pensionar, in vacanta, fara indemnizatii (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de MAKE în data de 07.09.2016, 04:28)
Demontarea unei dezinformari furnizate de BNR, nu este rastalmacire.
Codrin Stefanescu il facea pe priceputul, cind el nu stie nici de capul lui. Antena 3 trebuia sa-l lase sa vorbeasca, ca sa se vada calitatea de creiere spalate ale unora dintre partizanii lui Isarescu,
Make si Olescu pot avea mai multe explicatii pentru ce nu ti-au raspuns.
Poate ca si ei iau spaga de la Maytal&Mayan, asa cum cred ca ti-ai dori sa fie in realitate, sau macar sa ai motive sa o spui.
Poate ca-s ocupati cu subiecte pe care si le-au propus singuri si eventual, si-au notat semnalarea ta, dar o considera vaga.
Poate ca fiind vorba despre un off-shore, considera informatia inaccesibila si suspecteaza ca le abati eforturile intr-o investigatie fara rezultat, cind subiectul minciunilor care curg din BNR este exploziv.
Poate n-au vazut mesajul tau.
Poate considera ca spaga luata de un deputat este un subiect de mai mica importanta decat spagile pe care si le dau singuri cei din CA al BNR.
Poate pentru ca nu se considera prestatorii tai de servicii.
Poate ca Make este la mare, la Mamaia si desi este in vacanta de zece zile, sta noptile si raspunde aberatiilor postacilor bancari, ba mai si scrie cite un articol, cind el, de fapt, este pensionar cu dosarul depus si incaseaza pensia de doi ani, fara sa-si fi dat vreo indemnizatie nici de pensionare, nici de vacanta, nici ca i s-a nascut nepotul, cu care iese pe plaja.
Pricepi asta - pensionar, in vacanta, fara nici una dintre cele doua indemnizatii?
Te-ai adresat serviciilor specializate?
Ai solicitat la SIE?
Ei ce ti-au raspuns?
1.5. P.S. (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de MAKE în data de 07.09.2016, 04:43)
Apropo, am uitat sa fiu transparent: pensia mea a urcat de la 350 de lei, la fabuloasa suma de 500 de lei/luna.
Este o valoare exprimata de trei cifre.
Nu, nu am uitat nici un zero.
Desigur, l-as minia pe Dumnezeu sa ma pling, este singurul caz cind statul imi da bani, nu-i ia.
Oricum, BURSA nu este o afacere proasta, cum mass media a ajuns sa fie, in general.
1.6. Make si Olescu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 05:08)
Poate ca nu a spus nimeni ca Make si Olescu isi iau spagi de la Mayan-Maytal, dar ma rog, un pic de victimizare dandiaconesciana nu strica.
Poate ca ar fi considerat semnalarea mea mai interesanta daca era vorba de alti parlamentari gen Birchall, Belacurencu sau Bota.
Poate ca informatiile nu sunt inaccesibile, ca poate le-am dat deja jurnalistilor toate datele.
Poate au vazut mesajul meu dar cand "vedeta ziarului" obtine un imprumut de la firma escrocului international Moshe Pesach, partener de afaceri al borfasului condamnat Sorin Beraru, poate...ne facem ca nu-l vedem sau il inlaturam "conform regulamentului". (Poate ma angajati la dvs pe facut investigatii ca vedeti ca imi merge "mulineta" chiar daca nu am avut niciodata vreo tangenta cu ziarismul.)
Poate considera ca spaga luata de un deputat careia Bursa i-a cantat din struna si care acuza CA al BNR de spagi ar cam pune ziarul intr-o lumina proasta.
Poate ca n-a zis nimeni ca sunteti prestatorii mei de servicii, subiectul e in interes public, in alta ordine de idei.
Poate ca e cam penibil ca Make sa preia discursul postacilor GCCC fie ca e in Bucuresti, fie ca e in Mamaia.
Cu serviciile nu le prea am ca sa solicit ceva de la ele, despre altii se zvonea prin 2006 ca ar fi apropiati de anumite servicii...
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 07:00)
Nu este vorba de niciun "general".
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 07:07)
Cristi C relateaza obiectiv. A pus alaturi creditul si comentariile celor doi ziaristi. Doar un ziarist a fost aproape de adevar. Este foarte evident care.
1.9. Cristi C dezinformeaza (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 08:02)
Băncile au relaxat condițiile pentru clienții solvabili.
Cei insolvabili n-ar primi niciodată bani de la cămătari. Bancherii le-ar da în anumite condiții.
1.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de MAKE în data de 07.09.2016, 08:15)
Cine spui ca-i "vedeta ziarului"?
Zamfir?!
Ce date ai dat?
Niste nume si niste suspiciuni?
Ce chesti avem noi cu Birchall, Belacurencu sau Bota?
Ce lumina mai proasta sa fie aruncata asupra ziarului BURSA decit cea pe care incerci, fara spor, sa o arunci tu, complet aiurea?
Ce "mulineta" iti merge, domnule spiritual?
Cum sa te angajez pentru investigatii, daca nu reusesti sa constati nici diferente de discurs la vedere?
Esti cetatean si crezi ca stii ceva important pentru tara; du-te frate, la SRI, la SIE si da-le "datele", sa vezi cum te trimit ei la plimbare!
Sau si ei sint mina-n mina cu
GCCC?!
1.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de MAKE în data de 07.09.2016, 08:16)
Pam-pam!
1.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de MAKE în data de 07.09.2016, 08:21)
Iti este greu sa urmaresti rationamentul de la 1.1.?
1.13. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 08:22)
Cristi C nu dezinformeaza. Tu faci afirmatii fara dovezi. Ba chiar mincinoase. Clientii insolvabili primesc bani de la camatari. Insolvabil inseamna o persoana care nu isi poate plati datoriile. Adica are cheltuieli mai mari decat venituri. Si aici intervin IFN-urile.
1.14. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.13)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 08:27)
Niciun cămătar nu acordă împrumuturi dacă nu recuperează sigur peste 100%.
În ce condiții scad băncile condițiile de creditare? Dovedești că poți plăti rata? Beneficiezi de credit cu avans 15%.
Dacă nu, avansul e 25%. Cămătarul te-ar fi trimis la plimbare.
1.15. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 09:19)
Nici Make n-a spus ca ai spus tu, dar altii au spus ca ia spaga. Dan Diaconescu lua spaga, in realitate. Doua personalitati care nu pot fi comparate de oamenii normali la cap.
1.16. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 09:37)
BCR a scazut avansul la 15% in 42 de localiati mari, dupa ce l-a scazut de la 35% la 25% in 20 de localitati...probabil urmatorul pas va fi scaderea la 4% in toata tara...poate prin asta se intelege inasprire??
1.17. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.16)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 09:46)
Așa înțelege BNR.
1.18. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 10:31)
Draga Make, dar de ce nu iei si tu indemnizatiile de pensionare si de vacanta? Ah, uitasem, tu nu lucrezi la stat.
1.19. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 10:58)
m-am apucat sa citesc opiniile despre articol si constat cu surprindere intimidari, scurgeri de informatii, reglari de conturi. sper ca Redactia Bursa nu o sa se lase intimidata.
1.20. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 11:02)
adica tu le-ai strecurat o "soparla" unor jurnalisti si ei ar trebui sa lucreze pentru tine, indirect, ca tu sa iti atingi scopurile. daca stii ceva ce nu este ok, de ce nu te duci la DNA?
1.21. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.19)
(mesaj trimis de MAKE în data de 07.09.2016, 11:12)
Stai linistit, chestia asta se petrece de mai multe luni, poate chiar de anul trecut, nu-mi mai amintesc.
Este de cind am permis relatarea, in ziar, a ceea ce spune Piperea si ulterior Zamfir, ceea ce restul presei nu a permis, iar sistemul bancar, in frunte cu BNR, nu a admis.
Pentru bancheri este inimaginabil sa nu poata controla un ziar.
1.22. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.19)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 12:49)
ce reglari de conturi? ai probleme de paranoia?
1.23. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.19)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 12:50)
ce scurgeri de informatii vezi tu? esti paranoic?
1.24. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.14)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 12:54)
Camatarul iti confisca rinichiul, te bate, iti da foc la casa daca nu i-o vinzi, iti urmareste rudele. De ce nu vorbesti cu un camatar sa vezi ce ii poate pielea?
1.25. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.24)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 15:49)
Cand apelezi la camatari stii ce urmeaza daca nu platesti.
Bancherii te ademenesc cu piticuti si trenulete, iti baga fontul de 4 si te lasa singur in padure, gol.
1.26. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.25)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 16:06)
Nu este nimic rau din a-ti vrea banii inapoi. Debitardul nu este parte din familia creditorului. Este legitim, firesc si laudabil sa tii responsabil pe debitor. Bancile fac asta potrivit legilor. Camatarii o fac cu pumnul si cu ranga.
1.27. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.26)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 16:09)
Bancile o fac cu recuperatorii care o fac cu executorii.
Rezultatul e acelasi, dar camatarii nu sunt escroci, doar bancherii.
1.28. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.27)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 22:24)
Da
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 08:44)
Doamne, cât tupeu pe postacii bancari.
Dincolo de penibilul Sondajului BNR care ar trebui sa susțină aberațiile debitate de BNR și bănci înainte de votul DIP, altceva am de spus și poate fi o pista de investigat pentru postacii bancari.
BNR face sondaje printre agenții economici în beneficiul bancilor comerciale!!!!!
Cine nu crede sa ia chestionarul de la BNR și sa-l compare cu cel al unei bănci comerciale.
ASTA E OPINIA MEA văzând setul de întrebări.
Aceste sondaje sunt obligatorii,neparticiparea ducând la AMENZI din partea BNR.
Acum, Cum se așteaptă BNR ca la un interogatoriu sub amenințarea amenzilor;agenții economici sa fie sinceri?
Oare așa se fac sondajele de opinie?
Cu forța?
Întreb și eu
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 10:55)
buna ziua. in loc sa raspundeti la atacuri la persoana, puteti sa va ocupati va rog de subiecte care merita dezbatute, gen provizioanele facute de Raiffeisen pentru creditele notificate cu DIP? 50 de milioane de euro. nu este cam mult? banii din provizioane scad profitul in mod real sau doar impozitul pe profit? ce spun normele BNR? multumesc. puteti sa o considerati ca o intrebare adresata redactiei de un cititor care nu are studii economice si care incearca sa inteleaga ce se intampla in jurul lui.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de MAKE în data de 07.09.2016, 11:17)
Ne-am notat sugestia, dar faptul ca eu raspund atacurilor, nu este alternativ la preocuparea pentru alte subiecte, asa ca nu ai de ce sa-mi indici cum sau ce sa lucrez.
4. Scumpire ?
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 11:45)
In titlu scrie ca BNR zice ca ipotecarele se vor scumpi .Probabil se refera la creditele ipotecare pt ca altfel cineva care citeste doar titlul poate intelege ca va creste pretul imobiliarelor.Trebuia scris creditele ipotecare pt a evita confuzia.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 11:50)
Autorul articolului este acoperit de estimările jurnalistului BNR Daniel Oanță, care a afirmat că adoptarea legii dării în plată va conduce la creșterea dificultății privind accesarea creditelor ipotecare, concomitent cu creșterea prețului activelor și scumpirea chiriilor.
Deci, BNR a acoperit în totalitate subiectul, risc sistemic din cazul adoptării LDP, scăderea creditării ipotecare și aprecierea activelor, 3 în 1 cu doar un singur neuron.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 12:06)
De aia BNR plateste bine fiecare neuron. Pentru ca, acolo, sunt raritati.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 12:16)
Conform DEX online, ipotecar,-a,-e = despre o creanta (...) garantata printr-o ipoteca...cum sa intelegi ca ipotecare inseamna imobile??
4.4. ipotecare adjectiv (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 12:32)
Ipotecare e adjectiv cf dex .Deci trebuie pus si substantivul adica creditele ipotecare se vor scumpi.Altfel imi mentin parerea ca citirea rapida a titlului poate genera pt neavizati ideea ca e vorba de scumpirea imobiliarelor.
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 12:55)
Ai dreptate. Nu te astepta la competenta financiara la autor. Doar titluri de scandal si interpretari tendentioase. Sau rau-intentionate, cum vrei sa spui.
4.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 13:03)
Noroc ca voi va scrieti opiniile cu buna intentie...
4.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 13:06)
asta e campanie de denigrare a ziaristului si a intregii publicatii. ma mir ca BNR &co aloca resurse in acest sens, intr-adevar limitate, daca e sa ma iau dupa calitatea postarilor celor care ataca ziarul Bursa. sper ca Bursa sa se tina tare.
4.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 13:45)
ce este campanie, sa vezi ca ziaristul numeste "ipotecarele"?
4.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 15:55)
BNR îl plătește pe Daniel Oanță de la propagandă cu 3000 euro/lună.
Nimeni nu cumpăra calitate cu bani, doar un mercenariat infantil al cărui scop n-are nicio legătură cu prosperitatea românilor.
4.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 16:03)
Wow, este platit bine. De unde stii? Este net sau brut?
4.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 18:10)
hai ca nu poti sa fii serios!
4.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2016, 18:11)
Cantecul "Jos, tot mai jos" se refera la BNR.