Legea farmiciei a fost modificată

C.P.
Politică / 29 decembrie 2010

Guvernul a aprobat ieri o Ordonanţă de Urgenţă care modifică Legea farmaciei nr. 266/2008, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, la briefingul de presă de la finalul şedinţei săptămânale a Executivului, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Actul normativ cuprinde două prevederi importante, dintre care prima se referă la prelungirea cu 2 ani, până la 31 decembrie 2012, a aplicabilităţii criteriului demografic necesar înfiinţării de farmacii comunitare în mediul urban.

"În cazul în care nu am continua cu acest criteriu demografic, efectul ar fi mutarea unui număr semnificativ de farmacii din mediul rural în mediul urban - este experienţa altor state care au încercat această metodă de renunţare la criteriul demografic", a explicat Ministrul Sănătăţii măsura adoptată, subliniind interesul Ministerului Sănătăţii de a încuraja deschiderea de farmacii în mediul rural.

Ministrul Cseke Attila a mai arătat că numărul farmaciilor din ţara noastră, raportat la numărul de locuitori deserviţi depăşeşte media europeană, însă în defavoarea mediului rural: "Dacă media europeană este de o farmacie la 3.400 de locuitori, în România această medie este de o farmacie la 3.100 de locuitori. Practic, noi avem mai multe farmacii decât media europeană pe locuitor. Din păcate, în împărţirea pe mediu urban şi mediu rural, defavorizat este mediul rural".

O altă prevedere a OUG, în cadrul aceleaşi filosofii a Ministerului Sănătăţii privind sprijinire a mediului rural, elimină posibilitatea înfiinţării de farmacii comunitare, prin excepţie de la criteriile demografice, în gări, aerogări şi centre comerciale de mare suprafaţă. "Dacă în 2005, prin această excepţie, s-au înfiinţat 39 de farmacii, am ajuns în 2010 să avem 728 de farmacii înfiinţate prin excepţie. Din punctul nostru de vedere, în mediul urban, în marea parte a localităţilor urbane, numărul de farmacii este suficient (...). Interesul nostru este să se deschidă farmacii în mediul rural, pentru că acolo există lipsă de unităţi farmaceutice" a declarat ministrul Sănătăţii, care a mai anunţat că pregăteşte, în perspectivă, un nou proiect de Lege a farmaciei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Imi permit sa consider surprinzatoare initiativa ministerului de a inlatura orice posibila concurenta a actualelor farmacii si lanturi de farmacii existente in mediul urban ( altele neputand sa se mai infiinteze de acum inainte) si prin aceasta ridicand (artificial) de trei-patru ori valoarea de piata a partilor sociale/actiunilor acestor farmacii.

    Nu am inteles nici macar de la domnul ministru care este avantajul acestor masuri pentru statul roman, pentru romanul cumparator de medicamente, sau pentru tinerii absolventi de farmacie care-si cauta un loc de munca. Imi este clar care este avantajul "baietilor destepti" care au avut informatia si si-au deschis farmaciii pana in prezent.

    Si pentru a elimina orice clevetire si banuiala (sper nejustificata) consider ca ar fi necesar ca D.N.A. sa demareze o verificare a legalitatii in cazul celor 728 aprobari de infiintare de farmacii date prin exceptie in cursul anului 2010 (poate nu ar fi lipsit de interes ca verificarea sa inceapa de la coada spre cap !). 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb