Italia a adoptat un decret-lege controversat care înăspreşte politica în domeniul migraţiei - dorit de ministrul de Interne Matteo Salvini, liderul Ligii (extremă drepta), relatează AFP.
Camera italiană a Deputaţilor a adoptat textul - după ce Senatul a făcut-o în noiembrie, în aceeaşi formă - cu 396 la 99 de voturi.
Guvernul de extremă dreapta şi populist, din care fac parte Liga şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem), a trecut de o adevărată moţiune de cenzură prin adoptarea acestui text. În total, 14 deputaţi M5S nu au luat parte miercuri la acest vot.
Textul înăspreşte politica italiană în domeniul migraţiei. El înlocuieşte permisele umanitare de sejur - eliberate în prezent unui număr de 25% dintre solicitanţii de azil pe o periadă de doi ani - cu alte permise, precum, între altele, cele de "protecţie specială", pe o perioadă de un an sau de "catastrofă naturală într-o ţară", pe o perioadă de şase luni.
Decretul-lege prevede o procedură de urgenţă în vederea expulzării oricărui solicitant de azil care se dovedeşte "periculos".
El reorganizeză de asemenea sistemul de primire a solicitanţilor de azil - 146.000 la sfârşitul lui octombrie -, care urmează să fie regrupaţi în centre mari, în urma unor măsuri care prevăd economii.
În partea referitoare la securitate, decretul-lege al lui Salvini generalizează utilizarea pistoalelor electrice şi facilitează evacuarea clădirilor ocupate.