LEGEA INSOLVENŢEI PERSONALE - AMÂNATĂ DE GUVERN Încă un an de agonie pentru împrumutaţii care nu-şi mai pot plăti ratele

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 decembrie 2015

Încă un an de agonie pentru împrumutaţii care nu-şi mai pot plăti ratele

Anul 2015 a fost unul extrem de greu pentru mulţi dintre cei care, în perioada 2007-2008, au apelat la creditele în franci elveţieni (CHF).

Aceştia au ajuns în imposibilitatea să-şi mai plătească ratele la bănci, după ce, în luna ianuarie, moneda elveţiană a explodat neaşteptat, ca urmare a desfiinţării pragului de 1,2 CHF/EUR, impus în 2011 de Banca Naţională a Elveţiei.

În tot acest an, deşi au făcut demersuri nenumărate, atât către bănci, cât şi către instituţiile statului şi Parlament, debitorii nu au beneficiat nici de susţinerea instituţiilor financiare, cu mici excepţii, nici de vreo lege care să reglementeze împărţirea poverii ce decurge din evoluţia cursului de schimb şi care apasă, toată, pe umerii clienţilor, deşi băncile sunt cele care au servicii de analiză de risc.

Singura iniţiativă legislativă care a fost adoptată, în vară, este cea care prevede insolvenţa persoanelor fizice, deşi este o lege care se aplică în stadiul final, când clienţii intră în incapacitate de plată, şi care le limitează modul de viaţă. Cu toate acestea, oamenii s-au bucurat când Klaus Iohannis a promulgat-o. Doar că, între timp, autorităţile nu au fost capabile să finalizeze şi procedura de realizare a normelor de aplicare şi au apelat la o procedură mai simplă - au amânat intrarea în vigoare a legii.

Acest lucru s-a întâmplat după ce, recent, şeful statului a retrimis în Parlament Legea dării în plată a locuinţelor, aprobată de parlamentari cu un singur vot împotrivă şi cu o singură abţinere.

Guvernul a adoptat, ieri, o Ordonanţă de prorogare a Legii falimentului personal, până la 31 decembrie 2016, tocmai pentru că o parte din mecanismul de aplicare nu este încă pregătit, iar normele metodologice de implementare nu au fost adoptate, după cum a anunţat Executivul, într-un comunicat.

Documentul precizează că neprelungirea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 ar determina imposibilitatea aplicării procedurii administrative de insolvenţă pe bază de plan de rambursare şi a procedurii simplicate de insolvenţă, în condiţiile inexistenţei, respectiv subdimensionării structurilor administrative de implementare.

Dan Suciu, purtătorul de cuvând al Guvernului, a subliniat că, deşi "nu a dorit să amâne aplicarea legii, Guvernul a fost nevoit" să recurgă la această soluţie, din cauza faptului că etapele procedurale pentru punerea în practică a actului normativ nu au fost parcurse, iar normele metodologice nu au fost gata: "S-a ajuns în această situaţie deoarece niciunul dintre paşii prevăzuţi de lege nu a fost parcurs. (...) Erau termene foarte clare legate de aceşti paşi".

În cadrul comunicatului de presă, Guvernul a transmis: "Prin măsura aprobată, se asigură timpul necesar pentru procesul de consultare publică asupra normelor de aplicare a legii, iar ulterior, pentru adoptarea lor de către Guvern. De asemenea, se prelungeşte perioada în care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului are sarcina să înfiinţeze cele 42 de Comisii de insolvenţă la nivel teritorial şi Comisia de insolvenţă la nivel central".

Executivul subliniază că ANPC va organiza concursurile pentru angajarea personalului din cadrul Comisiilor de insolvenţă şi va face demersurile pentru dotarea spaţiilor în care vor funcţiona Comisiile de insolvenţă.

Până la jumătatea lunii ianuarie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri vor prezenta Guvernului un plan al măsurilor necesare pentru pregătirea implementării acestei legi, care să conţină etapele, termenele de realizare şi responsabilii. Autoritatea Pentru Protecţia Consumatorilor are sarcina să prezinte Guvernului raportări trimestriale privind realizarea acestui plan de măsuri menit să pregătească intrarea în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, mai arată comunicatul Guvernului.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor nu a răspuns la niciuna din solicitările făcute, în ultima vreme, de ziarul BURSA în care am cerut clarificări legate de Legea insolvenţei persoanelor fizice şi de stadiul în care se află procesul de elaborare a normelor de aplicare.

Legea falimentului personal se adresează debitorilor care nu-şi mai pot plăti ratele la bănci şi prevede o perioadă de derulare de cinci ani.

Printre altele, prevederile vizează şi faptul că persoanele care îşi declară falimentul personal sunt protejate de executarea silită. Totodată, în lege este prevăzut ca împrumutaţii, inclusiv cei care deja au fost executaţi silit, să poată solicita eliberarea de datorii reziduale.

Legea insolvenţei persoanelor fizice a provocat controverse încă de la început, unii specialişti fiind de părere că, de fapt, aceasta va îngreuna foarte mult viaţa consumatorilor, ale căror cheltuieli vor fi verificate de un administrator judiciar.

Ana Birchall: "Nu înţeleg de ce se tergiversează, nejustificat, punerea în aplicare a legii"

Recent, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat Ministerului Justiţiei (MJ) amânarea acestei iniţiative legislative.

Judecătorul Daniela Pantazi, purtător de cuvânt al CSM, ne-a spus că solicitarea făcută la MJ de către instituţia pe care o reprezintă are la bază faptul că sistemul nu dispune de personalul necesar aplicării acestei legi şi că este imposibil să poată fi angajaţi toţi specialiştii de care este nevoie, până la finalul acestui an. De asemenea, normele de aplicare încă nu sunt aprobate şi nu mai este timp pentru aprobarea lor în timp util, ne-a mai spus domnia sa, în timp ce alţi specialişti ne-au precizat că suma de bani necesară implementării reglementărilor în domeniu nu a fost prinsă în bugetul pe anul viitor.

Deputatul PSD Ana Birchall, iniţiatorul proiectului, este de altă părere. Domnia sa susţine că nu sunt necesari nici mulţi specialişti, nici sume importante de bani pentru remunerarea acestora, întrucât tocmai ca să nu se ajungă la aceste discuţii, procedura se bazează pe înfiinţarea unor comisii, rezolvarea problemelor consumatorilor urmând să fie realizată printr-un proces administratativ: "Va fi constituită o comisie (n.r. naţională) de insolvenţă, cel mai probabil alcătuită din reprezentanţi ai anumitor autorităţi, cum ar fi ANPC, BNR etc., care va monitoriza modul de rambursare a datoriilor. Dacă cineva nu va fi de acord cu procedura stabilită în cadrul acestei comisii, atunci se poate face contestaţie şi se merge în instanţă".

Ana Birchall spune că a apelat la această procedură administrativă pentru că CSM spunea că este nevoie de specialişti.

Deputatul susţine că amânarea intrării în vigoare a Legii insolvenţei persoanelor fizice este o mare greşeală şi un lucru nedrept la adresa românilor "sufocaţi de datorii, care aşteaptă şansa unei redresări financiare".

Ieri, deputatul a adăugat că motivul amânării intrării în vigoare a legii, întârzierea elaborării normelor de aplicare, este unul nefundamentat: "Pentru mine este de neînţeles de ce instituţiile cu atribuţii în elaborarea normelor metodologice nu au dus la îndeplinire toţi paşii rămaşi, astfel încât Legea insolvenţei persoanelor fizice să fie aplicată la termenul prevăzut în lege, iar debitorii persoane fizice să poată beneficia de toate beneficiile pe care le-am prevăzut la redactarea proiectului de lege. Am făcut mai multe interpelări la Guvern şi la instituţiile abilitate pentru a preîntâmpina acest deznodământ, dar fără rezultat".

Ana Birchall şi-a manifestat nedumerirea faţă de motivele invocate pentru amânarea intrării în vigoare a Legii insolvenţei persoanelor fizice, subliniind: "După ce m-am luptat un an şi jumătate pentru adoptarea acestei legi, trecând peste tot felul de încercări de blocare ale ei în diferite comisii, nu înţeleg de ce se tergiversează, nejustificat, punerea ei în aplicare. Instituţiile abilitate au avut la dispoziţie şase luni de zile pentru elaborarea normelor metodologice, care pot fi redactate în câteva zile dacă există reală voinţă la nivel instituţional. Nu vreau să cred că se doreşte pedepsirea românilor sufocaţi de datorii, refuzându-li-se dreptul la o redresare financiară".

Legea a fost promulgată de preşedinte în 18 iunie 2015 şi ar fi trebuit să intre în vigoare la începutul anului următor.

Cristian Dan: "Situaţia per ansamblu este dezastruoasă"

Persoanele împrumutate la bănci, în special cele cu împrumuturi în CHF, sunt extrem de dezamăgite de sistemul bancar şi de autorităţile din ţara noastră.

Ieri, Cristian Dan, administrator al Grupului clienţilor cu credite în franci elveţieni, ne-a declarat: "De la începutul anului 2015, împrumutaţii în valută (în special cei cu împrumuturi în moneda elveţiană, accesate în urma unor politici bancare ce se încadrează cu siguranţă în categoria practicilor comerciale incorecte, respectiv înşelătoare) aşteaptă cu înfrigurare să li se facă dreptate şi să le fie uşurată povara care apasă mii de familii de români, forţate să facă faţă plăţilor unor rate mult majorate, fie în urma creşterii cursurilor de schimb la anumite valute, fie prin introducerea de către bănci, în contracte, de clauze abuzive. În încercări disperate de a se face auziţi, împrumutaţii au organizat trei mitinguri în cursul anului, au trimis nenumărate petiţii către instituţii de stat - începând de la inspectorii OPC, la ANPC, Guvern, Parlament şi ajungând până la Preşedinţie. Asta pentru că dialogul cu orice bancă din sistem este un fel de dialog al surzilor, băncile refuzând categoric să-şi asume o parte cât de mică de vină, în ceea ce priveşte situtiile dramatice cu care se confruntă mii de debitori români. Urmând îndrumările Guvernatorului BNR, o parte din debitori s-au organizat şi s-au înscris în asociaţii de consiliere sau de protecţie a consumatorilor de servicii financiare, punând la punct chiar o negociere de grup cu băncile care au creditat în CHF, la care ar fi trebuit să participe inclusiv reprezentanţii ANPC. Marea majoritate a băncilor vizate au avut deja bine cunoscuta poziţie de forţă, venind cu pseudo soluţii care, chiar dacă ar fi ajutat pe moment pe unii dintre debitori, cu siguranţă le-ar fi creat probleme în viitor. Cei care au trecut prin restructurări înţeleg şi cunosc foarte bine acest fenomen: banca pare a-ţi întinde o mână, dar după o perioadă de aproximativ un an de zile de «bal», urmează perioade lungi de «spitalizare» pentru clienţi. O oarecare rază de speranţă a venit prin proiectul de lege al insolvenţei persoanelor fizice, deşi majoritatea împrumutaţilor au probleme în principal din cauza clauzelor abuzive din contracte şi le-ar fi fost mai binevenită o lege a conversiei creditelor din valută în lei, cu un haircut substanţial. Era de bun simţ ca băncile să-şi asume faptul că au omis să informeze consumatorii asupra riscurilor asumate prin accesarea unor credite în monedă străină, credite care, de fapt, au fost promovate agresiv de către operatorii financiar bancari. Practic, în acest moment, persoanele împurmutate în valută în perioada 2007-2008 se află într-o situaţie extrem de dificilă şi periculoasă din punct de vedere al siguranţei zilei de mâine. Oamenii sunt obligaţi să lucreze în câte două sau trei locuri sau să plece din România în încercarea de a-şi salva familiile, respectiv proprietăţile, prin prestarea de servicii mult mai bine plătite în afara ţării decât în ţară. Dar aceasta din urmă este soluţia extremă, care desparte familii şi produce durere. Aşadar, legea insolvenţei persoanelor fizice s-a împotmolit încă de la început. Legea conversiei a fost plimbată, amânată... etc. Concluzionam, până în acest punct, că pentru cei care reprezintă statul român - deputaţi, senatori, prim ministru, preşedinte - românii şi problemele lor reale nu reprezintă o prioritate. Sigur, există şi puţine - extrem de puţine, mult prea puţine, alarmant de puţine - excepţii. Nu degeaba s-a auzit glasul străzii care a dorit - şi încă mai doreşte - schimbarea întregii clase politice româneşti, resetarea acesteia! Iar actualul preşedinte nu face excepţie, dat fiind faptul că a fost ales pe principiul alegerii răului mai mic. A urmat apoi proiectul legii dării în plată, un adevărat şoc pentru bancheri, pentru că au reacţionat ca niciodată înainte, încercând cu disperare şi prin toate mijloacele posibile să împiedice materializarea acestui proiect. Cel mai dureros şi nociv pentru noi, împrumutaţii, este faptul că bancherii care au bani, au notorietate, îşi permit apariţia la televiziuni cu foarte mare audienţă şi fac ceea ce ştiu ei mai bine: să manipuleze. Prin aceste tactici au reuşit să dezbine utilizatorii de servicii financiare, să ridice deponenţii împotriva împrumutaţilor, pe împrumutaţii în euro şi lei împotriva celor în CHF etc. Practic, în acest moment, situaţia per ansamblu este dezastruoasă, un fel de cod roşu de avarie! Bankingul românesc are nevoie de vindecare. Consumatorii/clienţii trebuie să fie priviţi altfel - ei nu sunt nişte sclavi condamnaţi pe viaţă să presteze pentru nişte gulere albe intangibile, ci sunt parteneri egali de afaceri, care trebuie respectaţi, iar băncile din România trebuie să înveţe că nu este etic să paseze absolut toate riscurile pe spatele împrumutaţilor. Citiţi orice contract de credit încheiat în perioada 2007-2008 şi chiar şi după aceea şi veţi înţelege perfect la ce mă refer. Ca să şi concluzionam: a trecut un an. Un an în care români disperaţi au ieşit în stradă. Un an în care români disperaţi au fugit din ţară că să-şi salveze familiile şi casele. Un an în care instituţiile de stat au primit mii de petiţii şi probabil sute sau mii de apeluri telefonice. Un an în care au fost cazuri când debitori au strâns bani pentru alţi debitori pentru a-i ajuta să-şi plătească facturi pe care nu le mai puteau plăti din cauza ratelor la bănci. Un an în care unii debitori români au intrat în depresie, iar alţi debitori - foarte, foarte puţini - s-au luptat să-i scoată din depresie, deşi nu aveau niciun fel de obligaţie, în afara celei morale. Grupul Clienţilor cu Credite în CHF a fost o oază de speranţă pentru mulţi români care au putut să-şi strige oful, să fie ascultaţi, să fie consiliaţi, să fie încurajaţi. S-a plâns împreună. S-a strigat împreună. S-a luptat umăr la umăr cu un sistem infectat, toxic, dar mult prea puternic pentru omul de rând. S-au legat prietenii, am cunoscut oameni excepţionali. România are nevoie de vindecare. România are nevoie de o schimbare majoră de mentalitate. România are nevoie de români, de oameni cu inimă, cu suflet, nu de tehnocraţi de gheaţă. Şi încă ceva - Românii nu au nevoie de un preşedinte care se autoizolează într-un palat de cleştar sau de gheaţă şi care mimează aplecarea către societatea civilă. Românii au nevoie să fie ascultaţi, iar cei obligaţi să lucreze pentru ei - să-şi facă treaba. Un lucru bine făcut, nu doar bine promovat. Personal, consider o jignire pentru toţi împrumutaţii care se zbat, cum spuneam, din ianuarie încoace, faptul că preşedintele reacţionează la întâlniri cu reprezentaţi ai băncilor sau cu Guvernatorul BNR (care BNR, fie vorba între noi, are un statut extrem de dubios şi acest fapt trebuie să se schimbe în cel mai scurt timp), în timp ce aceşti oameni dragi, muncitori, unii din ei clienţi exemplu la plata ratelor (dar cu sacrificii enorme) bat la uşi închise. În final, un mesaj de încurajare şi de felicitare domnului deputat Cătălin Zamfir (iniţiatorul Legii dării în plată), pentru consecvenţă şi determinarea cu care îşi apară proiectul de lege care ar putea echilibra balanţa bănci-debitori. Nu ştim cât a preluat asupra dumnealui din suferinţa noastră, dar ştim cât de insultătoare ni s-au părut atacurile reprezentanţilor sistemului bancar şi ale unor personaje din media asupra persoanei şi familiei sale. Toate din unicul motiv că, într-o lume guvernată de puterea banului, a venit în faţă cu o lege dreaptă, o lege care pune stop «asasinatelor» în serie, fizice şi morale, pe care băncile din România le comit de ani în şir, necontrolate şi nepedepsite, asupra împrumutaţilor români. România are nevoie de oameni politici care să înţeleagă de ce sunt acolo unde sunt şi pentru cine sunt ei acolo. Nu pentru căpătuială, nu pentru afaceri ilicite, nu pentru avantaje materiale, ci pentru a sluji intereselor românilor, unii din ei împrumutaţi la bănci, alţii consumatori de altfel de servicii, alţii familişti convinşi, alţii - pur şi simplu oameni etc. Pentru bancheri am un singur mesaj: îmi doresc să se facă dreptate, chiar de-ar fi să intre în faliment zece bănci! Forma modernă de sclavia impusă de bancheri în România trebuie abolită, românii au nevoie să fie liberi, să iasă din contractele «toxice», supraîmpovărătoare şi să se bucure de aceleaşi facilităţi, dobânzi, servicii financiare etc., ca orice alt consumator dintr-o ţară civilizată, dezvoltată, a Uniunii Europene".

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. Da cine e pocaitul asta sambatar sa isi dea cu parerea? du te ba baiete si munceste. Cum iti permiti tu ma sa dai sfaturi la banci,,, sa spui sa creasca avansu la oameni si sa nu li se mai dea case ca sa fie responsabili, sa spui sa numai puna lumea bani la banci? Cine esti ma satana cu mustata tu? Ai declarat bai veniturile incasate de la milionarul in euro voevozeanu si de la grecoaica fara tara cristoforidiss sau lucrezi la negru? stai ba in banca ta tu nu vezi ca nu ai nici nume.pleaca ma la sectarii tai din iowa care te invata sa faci numai prostii.

    1. Iar ti-au bagat sacalii ciubucul in buzunar ca sa le mai scrii cate ceva? Stii care e diferenta intre noi? Eu chiar am nume... Un nume cunoscut de mii de oameni. Tu insa, esti chiar un nimeni. Un nimic pt Romania. Ba mai mult, un gunoi.

      Da tu cine esti mai bolnavule sa tii cu bancile delicvente care au furat consumatorii romanii,cine esti tu sa iti dai cu parerea la jaful bancilor,la modificarea marjelor unilateral de catre banci,cine esti tu sa spui ca bancile ..sunt"sfinte" care au furat romanii....AUZI... BANCHERULE,DACA NU REUSITI SA TINETI PASUL CU ECONOMIA DE PIATA,DATORITA SMECHERIILOR FACUTE,CU SISTEME FINANCIARE DERIVATE.. TE DUCI LA GARA!!!.CINE ESTI TU..BANCHERULE....STII CE VA SCRIE PE BANCILE STRAINE. FALIMENT...INVATA TI SA RESPECTATI CLIENTII...CREDITAREA SA SCHIMBAT BANCHERILOR IN ROMANIA...INVATATI VA CU ACEASTA IDEE.....CONCLUZIE: NU STI SA TI PASUL CU LEGEA ECONOMIEI DE PIATA..ITI VA LUA LOCUL ALTE BANCI....IAR TU. ....FALIMENT.

      la munca sambatare!!!! du-te si spala geamuri, da cu matura, fa ceva! nu mai sta sa imprastii prostii si otrava iehovista.cu crucea te vom zdrobi pocait cu suflet vandut!

      Ba! De cate ori sa ti se mai zica ca esti agramat, delirant si stupid! Cu postarile tale nu ai cum sa schimbi realitatea! Intelege ca propaganda asta a ta ieftina e inutila! Suntem prea multi si stii ceva, te urmarim!!!!! Nu ai cum sa scapi! Ba da, ar fi o solutie!! Exista tratament si daca vei cere ajutor s-ar putea sa-l primesti! Pentru ca tulburarile psihice nu ai cum sa le controlezi!!!!

    Acum cateva zile cand am fost la banca, la Cec Bank, sa schimb lei in euro pentru chiria aia nenorocita care imi spunea domnul din articol sa o platesc pana la pensie ca orice om responsabil, am dat aproape 4,6 ron pe euro. Din cauza tampeniilor facute de ei pe piata a inceput sa creasca si euro. Ce vrei nene, sa nu ne mai permitem nici macar chiria asta jegoasa si umilitoare? Spune odata ce urmaresti.

    1. Sunteti penibili, oameni buni... Tampeniile sunt facute de masonul ala pe care-l tineti in brate voi. Luati-l de guler si stergeti cu el pe jos, pt ca el este responsabil de intreaga situatie financiar bancara a Romaniei.

      Draga Andreea Roibu,

      In caz ca nu sti, si nu sti iti spun ca am un credit in CHF, iar luna asta am platit bancii 1870 RON pe langa asta mai dau 700 RON pt chiria in care locuiesc. Sotia mea nu are serviciu de 2 luni. Iti imaginezi oare ca eu pun pe masa de aceste sarbatori, chitantele de la banci? Te gandesti oare ca situatia mea e mult mai disperata decata a a ta? Desigur daca a ta e reala si nu un mesaj de manipulare in care vina cresterii EURO se datoreaza noua celor care avem credite in CHF. Aceasta responsabilitate apartine exclusiv BNR insa, desigur este un alt instrument de manipulare care acum poate avea un foarte mare efect asupra populatiei si asta se urmareste. Repet, daca ai un caz real, atunci incearca sa vezi ce e in curtea BNR - cei care fac ce vor sub pretextul ca ei sunt profesionistii si nici un raspund in fata legii. Ce zici de asta? 

      de ce sa nu fie real cazul? numai cazurile voastre sunt reale? numai masoanca fosta bancherita cristoforidiss data afara pentru prostii si gainarii, voevozeanu care e amarat dar sta in vila? numai voi sunteti amarati.sambatarul pagan care e plin de bani de la iehovistii lui cu care spurca credinta poporului, de la care ia bani grei de la piparus si voevozeanu. vino pe calea cea dreapta pocait [...] ti ai lasat sufletul [...] pentru trei arginti.

      nu e bine de loc. eu recomand ceaiuri de tei sau sunătoare. daca nu și nu: calmpose, solutie injectabila.

      - 10 mg/2 ml; cutie x 100 f. x 2 ml, stari de tensiune, neliniste si agitatie, labilitate emotionala, tulburari neurovegetative functionale, insomnie, nevroze anxioase, stari reactive, boli psihosomatice: tulburari de comportament la pacientii cronici psihopatizati

      1. Devalorizarea leului nu se datoreaza celor invocate de tine ci factorilor externi (in principal) si probabil majorarilor de salarii de la noi care au determinat vanzari mai mari pentru supermarketuri (si profituri mai mari in lei care trebuie schimbati in valuta si transferati afara ceea ce pune presiune pe curs).

      2. La casele de schimb valutar poti cumpara euro cu 4,53 lei (dar tu ai ales sa alimentezi lacomia bancilor asa incat nu te mai plange inutil) 

      3. In urma cu mai putin de 2 luni am cumparat euro cu 4,41 lei (te plangi ca platesti mai mult pe un euro de cca 1 luna incoace in timp ce clientii bancilor sunt jumultiti si escrocati de ani buni).

      In alta ordine de idei, esenta subiectului in discutie nu este cursul valutar ci abuzurile savarsite de banci si protectia individului impotriva acestor abuzuri. Despre asta este vorba si chestiunea aceasta trebuie dezbatuta, nu cat ai dat tu pe un Euro. Suntem maimutele lor si mie nu imi convine statutul asta. Singurele maimute din tara asta sunt in vacanta acum si au imunitate si prin intermediul lor ne controleaza pe toti.  

      du te ba si munceste. iti place sa stai cu cracii pe pereti si vrei sa iti plateasca altii ratele prin avansuri mari si dobanzi.nu mai sta ba sambatare cu miloaga la stat ca nu e mosia ta de la biserica pocaitilor iehovisti.mergi ba la munca si tu su voevozeanu, cristoforidiss, arpad si bejan. va place sa traiti bine cersetorilor dar fara munca.cine te plateste apostaziatule sa vii sa distrugi vietile oamenilor cu legi tampite.iti declari veniturile date la punga de milionarii zamfir piperea si voevozeanu sau esti si evazionist pe langa sambatar?

      tu zici de altii ca sunt masoni, diavol mustacios care te rogi sambata.la munca sectare

      O sa te prindem si o sa ti taiem degetele alea spurcate care scri numai mizerii ...

      ca sa fim pe picior de EGALITATE,euro trebuie sa coste 7,2 ron(sa se dubleze ca chf),si-atunci sa va vad

    Cand s-a inceput creditare aceste 2 legi trebuia sa fie in vigoare.

    Presedintele Parlamentul Bnr are rol doar sa ne indatoreze la nesfarsit? 

    Eu nu vreau ca o mana de politicieni cu o mana de bancheri sa MA FACA DATOR. 

    Daca nu aveti oameni aduceti straini din Anglia de ex. sau Sua, se traduc contractele si dau un verdict. 

    De ce executorii pot avea reduceri de 90 % si noi nu?

    Pentru ca e democratie? 

    domnu anonim. ar trebui sa-ti fie rusine ca vorbesti despre problema grava a unor oameni despre care nu stii nimic, sau stii si in cazul acesta nu ai nici o scuza pentru ca e clar ca esti unul din pitbulii infractorilor care ne-au facut sclavi. Spun doar atat..de ce am ajuns sa nu-mi pot plati rata.. Fara sa pun la socoteala cresterea francului care trebuie suportata de ambii parteneri din contract, initial am avut o dobanda care dupa 2 ani fost schimbata in mod abuziv de banca contrar legilor in vigoare . Daca s-ar fi respecat contractul initial cu dobanda initiala puteam sa-mi platesc rata chiar si cu cresterea de curs. Dar un om care sustine niste hoti care baga mana in buzunarul oamenilor, nu poate fi decat unul dintre ei. Dar o sa le vina scadenta si acestora...si exista primele semne, se pare ca nu toti in tara asta stau si curata talpile trantorilor ce traiesc pe spatele nostru. Dar toate la timpul lor...O sa vezi si asta ..."ghinionul" a fost al nostru pana acum..dar va veni si "ghinionul" vostru. Dumnezeu are grija de tot..si sa stii ca nu sunt sambatar daca asta e vreo culpa..pentru voi singurul Dumnezeu e banul si ati demonstrat-o ..oamenii care sunt facuti de Dumnezeu nu reprezinta decat cifre ....Toate la timpul lor

    1. dar talharului voevozeanu nu e rusine sa stea in ditamai vila si sa ceara pomana de la aia care vor credite.nu e rusine sa bage mana mana in buzunar aluia care vrea o garsoniera? de ce vinde vila sa stea la bloc? e prea boier sastea la bloc de aia cere pomeni de la amarati.astia sunt aia pe care sustineti.un pocait iehovist care primeste dolari de la sectari ca sa minta romanii, un pungas cu vila care se da sarac si care vrea sa fure din banii altora, o grecoaica fosta bancherita care vrea sa se razbune ca a fost data afara, un soagar secui care sta numai pe la unguri si la munte, dar e si asta amarat, una care se plimba bortoasa pe la cotroceni dar e plina si ea si barbasu de bani si platita de sambatar ca sa ii fie lumii mila, de piparus si zanfirica nu mai zic nimic ca se stie.

      mai boule m-ai sint 20.000 de oameni care cred in,,specimenele,,enumerate de tine

    Dan Suciu este detasat de la BNR sa fie purtator de cuvant la Guvernului. cum adica detasat? e cadru militar? amanarea legii vine dupa intalnirea cu Isarescu. coincidenta? anca dragu, ministrul de finante cu 7 case, si-a inceput cariera la BNR, coincidenta? johannis, cel care a intors legea darii in plata, a incasat ani de zile bani buni de la Raiffeisen pentru casa-sediu de banca. oriunde te uiti, vezi banci, banci, banci. dar bancile traiesc si din depozitele noastre, bancile sunt nimic fara noi multi si prosti care le trecem pragul. dar daca nu am mai intra intr-o banca? daca mi-as retrage banii din banca? daca parintii mei si-ar retrage banii din banca? daca fratele meu si-ar retrage banii din banca? daca socrii fratelui meu si-ar retrage banii din banca? daca cumnatii mei si-ar retrage banii din banca?....

    1. Cineva la Paris a zis "Daca nu vreau paine sa mance cozonac" si continuarea o stiti.

      Asta a zis-o regina Angliei, nenicule! 

    Cata mizerie. Legea asta nu poate fi aplicata pentru ca nu au avut timpul necesar sa elaboreze normele metodologice (!) - sa fim seriosi!!! - dar de legea pensiilor speciale au avut timp!!! Uite asa ne jumulesc toti (in conditiile in care in urma cu doar 2 luni oamenii ieseau in strada ca sa blameze tocmai asemenea comportamente ale clasei politice)!!! De Craciun parlamentarii si-au facut inca un cadou mare iar romanilor le-au dat cu cadoul peste bot (scuze, dar chiar asta s-a intamplat cu ambele legii care ar fi trebuit sa ii protejeze dupa ani buni de abuzuri savarsite de banci)!!!

    Propun sa lasam patimile la o parte in perioada asta si asa vor avea un an extrem de greu. Mai ales din aprilie incolo. Pacea Domnului fie cu voi.

    Este o stupizenie când se spune ca si bancile ar trebui sa isi asume o parte din risc. De ce? Si riscul este tot negociabil. Iar bancile pot pune aceasta conditie când se face contractul de imprumut? Vrei sa iti asumi intreg riscul? Daca da, bine, iti dam bani imprumut. Daca nu, pentru banca s-ar putea sa fie riscant si sa pierdem, asa ca preferam sa nu iti dam împrumutul. Sau daca insisti sa iti dam împrumutul si noi banca sa ne asumam o parte din risc, atunci dobanda trebuie sa fie foarte mare iar avansul trebuie sa fie si el foarte mare. Iti convine? Daca da bine, daca nu, uite, usa e aia de acolo. Aa, deci esti totusi de acord sa iti asumi intreg riscul si sa ne promiti ca mort, copt, ne vei da banii plus dobanda inapoi, iar daca te-ai aventurat si in speculatii valutare atunci va trebui sa suporti si riscul valutar? OK, atunci vei primi banii. Dar daca dupa acest OK vine un partid socialist sustinut de alte partide populiste in care misuna o multime de politruci cu interese personale, care au si ei împrumuturi la banci si dau o lege care modifica acea intelegere facuta de buna voie si conform legilor in vigoare in momentul in care a fost facuta, atunci nu e OK deloc fiindca inseamna ca traim intr-un stat dezechilibrat in care orice intelegere poate fi modificata retroactiv fiindca asa vor cativa parlamentari corupti pentru a sustine cateva mii sau zeci de mii de speculanti carora nu le-au reusit speculatiile valutare.

    1. pe tine trebuiau sa te intrebe la nastere daca-ti asumi riscul sa ramai pe lumea asta ca esti prea ,,echilibrat,,si sa te puie sa semnezi

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb