Legea lustraţiei, mai bine mai tîrziu decît niciodată

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 14 decembrie 2005

Încă mai este nevoie de o lege a lustraţiei - a hotărît recent coaliţia de guvernămînt. Deputatul conservator Bogdan Ciucă a declarat că legea va trebui adoptată rapid, altfel riscă să devină ridicolă pentru că au trecut 16 ani de la revoluţie. Prin acest act legislativ, membrilor fostei nomenclaturi comuniste şi fostei securităţi li se va interzice accesul în administraţia publică şi în funcţiile politice.

Eugen Nicolăescu, purtătorul de cuvînt al PNL, consideră că proiectul legii lustraţiei necesită o analiză a consistenţei sale. Altfel riscă să nu se poată aplica. Subliniind necesitatea unei formulări corecte a legii, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Sergiu Andon, ne-a declarat că multe aspecte din actualul proiect sînt neconstituţionale.

Emil Constantinescu: legea lustraţiei ar trebui să funcţioneze în tandem cu alte două legi - cea a deconspirării fostei securităţi şi cea a averilor ilicite

Preşedintele Acţiunii Populare, Emil Constantinescu, consideră că legea lustraţiei nu poate funcţiona bine dacă nu vor exista şi alte două legi: în primul rînd, o lege care să deconspire membrii fostei securităţi şi o altă lege prin care să se scoată la iveală averile ilicite dobîndite imediat după revoluţie.

Deconspirarea securităţii ar presupune ca numele foştilor membri să fie făcute publice, fără ca aceştia să suporte consecinţe juridice - afirmă domnul Emil Constantinescu. În ceea ce priveşte averile ilicite, domnia sa consideră că imediat după revoluţie, cei care erau în poziţii cheie au reuşit să fure sume imense de bani, profitînd de confuzia din acea vreme. Aceste averi - crede fostul preşedinte - ar trebui identificate şi confiscate.

Emil Constantinescu ne-a declarat că legile vizate ar provoca decapitarea sistemului oligarhic care s-a constituit după 1989 şi care conduce ţara şi în prezent. În plus, un astfel de cadru legislativ ar îndepărta confuzia care există acum între cele trei categorii de comunişti - nomenclatura comunistă, activiştii de partid şi membrii de partid. În opinia sa, confuzia a fost voit creată de oligarhie, pentru a disipa vina comunismului pînă la nivelul membrilor de partid, practic la nivelul întregii populaţii.

Florentin Scaleţchi: Legea lustraţiei trebuie făcută cu cap

Florentin Scaleţchi, preşedintele Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului, consideră că proiectul legii lustraţiei trebuie lucrat cu multă atenţie, altfel este posibil să facă mai mult rău decît bine. El se declară întru totul de acord cu apariţia unei astfel de legi, pentru ca în felul acesta "s-ar despărţi apele" în societatea noastră.

Din punctul său de vedere, este nevoie de prevederi clare, prin care să cadă sub incidenţa acestei legi doar cei care merită. "Să vedem cine a comandat şi cine a executat, şi cine a făcut cu adevărat poliţie politică", a declarat Florentin Scaleţchi. El observă, însă, că oamenii politici au deseori probleme cu aplicarea practică a unor proiecte bune, şi de aceea declară că OADO va monitoriza, din punctul de vedere al respectării drepturilor omului, trecerea legii lustraţiei de la idee la concret.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb