În două săptămîni reprezentanţii Alianţei D.A. vor trebui să finalizeze toate amendamentele la legea privind statutul minorităţilor naţionale, amendamente care să acopere integral recomandările făcute de reprezentanţii Comisiei de la Veneţia.
Consiliul de Coordonare a Alianţei Dreptate şi Adevăr a hotărît, în şedinţa de luni seară, ca o echipă mixtă a reprezentanţilor PNL şi PD să finalizeze pînă pe 20 decembrie toate amendamentele la legea minorităţilor naţionale.
Purtătorul de cuvînt al Alianţei, Eugen Nicolăescu a declarat că după finalizare, toate amendamentele vor fi discutate în cadrul Coaliţiei majoritare PNL-PD-UDMR-PC pentru a se ajunge la un consens.
Cu doar cîteva ore înainte de declaraţia lui Nicolăescu, preşedintele Partidului Democrat, Emil Boc declara că partidul său va susţine în Parlament legea minorităţilor numai dacă va include amendamentele formulate de către democraţi pe baza raportului Comisiei de la Veneţia.
Principala propunere a democraţilor vizează eliminarea din actualul proiect de lege a dreptului de veto al Consiliului Minorităţilor Naţionale cu privire la numirile în funcţiile publice sau la înfiinţarea şi desfiinţarea diverselor structuri ce ţin de minorităţile naţionale. Potrivit liderului PD, Consiliul minorităţilor naţionale are în toate celelalte ţări doar dreptul de a fi consultat, nu şi o putere reală în luarea deciziilor.
Ca reacţie, preşedintele UDMR, Marko Bela, s-a declarat supărat de decizia PD de a nu susţine forma actuală a respectivului proiect de lege, bulversînd astfel înţelegerea care există în Coaliţie pe această temă.
În opinia liderului maghiar, această lege a minorităţilor nu este un proiect al UDMR, ci al Guvernului şi al Coaliţiei majoritare, care s-au angajat printr-un protocol să susţină actul normativ în forma prezentată de către Executiv. Preşedintele UDMR, Marko Bela: "într-o viaţă politică normală, cuvîntul dat trebuie respectat". Liderul UDMR a precizat că nu agreează propunerea PD de transformare a acordului obligatoriu al Consiliului Minorităţilor Naţionale într-un aviz consultativ.
Comisia de la Veneţia şi-a exprimat îngrijorarea că acest drept de veto, inexistent în celelalte ţări în care există un consiliu al minorităţilor naţionale, ar putea produce perturbări în funcţionarea sistemului administraţiei publice din ţara noastră.