Actualizare 14:15 UDMR vrea să atace legea votului prin corespondenţă la Curtea Constituţională
UDMR intenţionează să atace legea votului prin corespondenţă la Curtea Constituţională, a anunţat astăzi preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, conform surselor din presă.
Liderii UDMR au criticat legea votului prin corespondenţă adoptată luni de Senat şi au susţinut că forma aprobată este o greşeală uriaşă, iar, în cazul în care legea nu va fi modificată în Camera Deputaţilor, for decizional, intenţionează să o conteste la Curtea Constituţională.
Kelemen Hunor a precizat că va discuta inclusiv cu formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu în acest sens.
UDMR nu are numărul necesar de parlamentari pentru a sesiza Curtea Constituţională astfel încât va fi nevoie de sprijinul altor partide. Pentru atacarea legii este nevoie de cel puţin 50 de deputaţi sau 25 de senatori, iar UDMR are 17 deputaţi şi 8 senatori.
(S.A.)
----------
Senatul a adoptat, ieri, legea privind votul prin corespondenţă, care se va aplica la alegerile parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare, iar alegătorii din străinătate vor putea să opteze pentru această procedură printr-o cerere scrisă transmisă ambasadei sau printr-un formular online.
Potrivit Agerpres, printr-un amendament adus de Comisia de cod electoral, alegătorii din afara graniţelor îşi pot exprima votul în alegerile parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare înscriindu-se în Registrul Electoral cu opţiunea "vot prin corespondenţă".
Alegătorul trebuie să depună o cerere scrisă, personal sau transmisă prin poştă, la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă, la care se anexează o copie a paşaportului, cu menţionarea statului de domiciliu în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate şi a documentului care dovedeşte reşedinţa, în cazul cetăţenilor cu reşedinţa în străinătate.
Cetăţenii din diaspora pot opta pentru completarea formularului electronic pus la dispoziţie online de către Autoritatea Electorală Permanentă, la care anexează o fotografie a paşaportului, cu menţionarea statului de domiciliu, respectiv o copie a actului de identitate şi a documentului care dovedeşte reşedinţa.
Printr-un alt amendament adus în comisia de specialitate articolului 9 din proiectul legislativ, Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă asigură, în ziua votării, după închiderea urnelor (după ora 21,00), desigilarea plicurilor, numărarea voturilor şi consemnarea rezultatelor votului în procesele-verbale. "Misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare, dacă acestea funcţionează în locaţii diferite, şi institutele culturale din străinătate ale României asigură imprimarea de buletine de vot prin corespondenţă (...), precum şi punerea liberă şi gratuită a acestora la dispoziţia alegătorilor în spaţiile accesibile publicului din sediile proprii", se arată în amendamentul adus articolului 13 din lege, conform sursei citate.
PNL susţine proiectul depus de AEP privind votul prin corespondenţă şi nu depune niciun amendament, deoarece acesta conţine 90% din propunerile liberalilor, a declarat purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe, citat de Mediafax. Liberalii îşi doresc o dezbatere rapidă, pentru că trebuie adoptat votul până la începutul lui noiembrie. Ionuţ Stroe a mai spus că rămâne de văzut dacă PSD va susţine proiectul şi la dezbaterile din plen.