Nivelul de salarizare pentru funcţiile prevăzute în legea-cadru de salarizare unitară a personalului plătit din fonduri publice se va realiza etapizat, prin modificări succesive, potrivit proiectului legii publicat, ieri, pe site-ul guvernului.
Totodată, începând cu 1 ianuarie 2010, sporurile acordate prin legi sau hotărâri ale Guvernului şi, după caz, indemnizaţiile de conducere, care făceau parte din salariul de bază, ""se introduc în salariul de bază, în solde, respectiv în indemnizaţiile lunare de încadrare acordate în luna decembrie 2009, atât pentru personalul de execuţie, cât şi pentru funcţiile de conducere"".
În anul 2010, bugetarii aflaţi în funcţie la data de 31 decembrie 2009 îşi vor păstra salariul avut: ""Noul salariu de bază, solda la funcţia de bază sau, după caz, indemnizaţia lunară de încadrare vor fi cele din luna decembrie 2009 la care se adaugă sporurile care se introduc în acestea potrivit anexelor la lege".
Sporurile prevăzute în anexele menţionate şi rămase în afară salariului de bază, a soldei la funcţia de bază sau, după caz, la indemnizaţia lunară de încadrare, se vor acorda "într-un cuantum care să conducă la o valoare egală cu suma calculată pentru luna decembrie 2009".
În cazul persoanelor ale căror sporuri cu caracter permanent acordate în luna decembrie 2009 nu se mai regăsesc în anexele legii şi care nici nu au fost incluse în salariile de bază, în soldele la funcţia de bază sau, după caz, în indemnizaţiile lunare de încadrare, "sumele corespunzătoare vor fi avute în vedere în legile anuale de salarizare până la acoperirea integrală a acestora", se arată în proiectul legii-cadru.
Documentul publicat, ieri, pe site-ul guvernului, citat de Agerpres, precizează că sporurile de 75% pentru orele suplimentare, precum şi premiile lunare şi cele anuale nu se vor acorda în anul 2010.
De asemenea, proiectul legii-cadru menţionează că, începând cu anul 2011, sistemul public de salarizare va fi simplificat prin "reducerea numărului de funcţii din sectorul bugetar, trecerea treptată la salarii nominale, îmbunătăţirea ierarhiilor în cadrul domeniilor bugetare şi a sistemului de grade, gradaţii şi trepte salariale".