• Falimentul băncii de investiţii este cel mai mare din istoria SUA
"Lehman Brothers Holdings" Inc., a patra bancă de investiţii din SUA, a solicitat, ieri, la o instanţă din Manhattan, protecţia Legii falimentului, după ce potenţialii săi cumpărători au abandonat negocierile de preluare, iar guvernul american a refuzat să finanţeze achiziţia aces-tei societăţi. "Lehman Brothers", societate cu o istorie de 158 de ani şi cu debite de 613 miliarde de dolari, nu a făcut faţă crizei creditelor ipotecare subprime, intrând astfel în faliment.
Colapsul "Lehman" este cel mai mare din istoria SUA , depăşindu-l pe cel înregistrat de "WorldCom" Inc. în 2002. Falimentul "Lehman" a fost determinat de faptul că doi dintre potenţialii săi cumpărători, "Barclays" Plc - a treia bancă din Marea Britanie, şi "Bank of America" Corp., a doua bancă din SUA, au abandonat, duminică, negocierile de preluare. "Barclays", instituţia care era privită drept cel mai important candidat pentru preluarea "Lehman", a fost prima care a renunţat la negocieri, anunţând că nu a putut obţine garanţii de la guvern sau alte firme de pe Wall Street privind protecţia faţă de pierderile potenţiale din activele "Lehman". "Bank of America" a renunţat cu trei ore mai târziu, înainte să anunţe că va prelua "Merrill Lynch".
Solicitarea protecţiei Legii falimentului priveşte doar holdingul "Lehman" şi nu va include niciuna dintre subsidiarele sale.
Directorul executiv al "Lehman", Richard Fuld, care şi-a început activitatea la această bancă în 1969, a încercat să redreseze capitalul firmei în cel de-al doilea trimestru din acest an, printr-o majorare de capital de 14 miliarde de dolari, res-pectiv prin vânzarea de active de 147 miliarde de dolari. Compania a pierdut 94% din valoarea sa de piaţă, anul acesta. Săptămâna trecută, "Lehman" a raportat pierderi de aproape 4 miliarde de dolari pentru cel de-al treilea trimestru fiscal, suma fiind cea mai mare consemnată în istoria băncii.
Analiştii cred că este posibil să asistăm la un efect de domino în rândul firmelor de pe Wall Street, în condiţiile în care unele dintre acestea depind de finanţarea "Lehman". În opinia specialiştilor, situaţia este "de-a dreptul înfricoşătoare" pentru economia SUA.