"Lehman Brothers" a cerut protecţia Legii falimentului

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 septembrie 2008

"Lehman Brothers" a cerut protecţia Legii falimentului

Falimentul băncii de investiţii este cel mai mare din istoria SUA

"Lehman Brothers Holdings" Inc., a patra bancă de investiţii din SUA, a solicitat, ieri, la o instanţă din Manhattan, protecţia Legii falimentului, după ce potenţialii săi cumpărători au abandonat negocierile de preluare, iar guvernul american a refuzat să finanţeze achiziţia aces-tei societăţi. "Lehman Brothers", societate cu o istorie de 158 de ani şi cu debite de 613 miliarde de dolari, nu a făcut faţă crizei creditelor ipotecare subprime, intrând astfel în faliment.

Colapsul "Lehman" este cel mai mare din istoria SUA , depăşindu-l pe cel înregistrat de "WorldCom" Inc. în 2002. Falimentul "Lehman" a fost determinat de faptul că doi dintre potenţialii săi cumpărători, "Barclays" Plc - a treia bancă din Marea Britanie, şi "Bank of America" Corp., a doua bancă din SUA, au abandonat, duminică, negocierile de preluare. "Barclays", instituţia care era privită drept cel mai important candidat pentru preluarea "Lehman", a fost prima care a renunţat la negocieri, anunţând că nu a putut obţine garanţii de la guvern sau alte firme de pe Wall Street privind protecţia faţă de pierderile potenţiale din activele "Lehman". "Bank of America" a renunţat cu trei ore mai târziu, înainte să anunţe că va prelua "Merrill Lynch".

Solicitarea protecţiei Legii falimentului priveşte doar holdingul "Lehman" şi nu va include niciuna dintre subsidiarele sale.

Directorul executiv al "Lehman", Richard Fuld, care şi-a început activitatea la această bancă în 1969, a încercat să redreseze capitalul firmei în cel de-al doilea trimestru din acest an, printr-o majorare de capital de 14 miliarde de dolari, res-pectiv prin vânzarea de active de 147 miliarde de dolari. Compania a pierdut 94% din valoarea sa de piaţă, anul acesta. Săptămâna trecută, "Lehman" a raportat pierderi de aproape 4 miliarde de dolari pentru cel de-al treilea trimestru fiscal, suma fiind cea mai mare consemnată în istoria băncii.

Analiştii cred că este posibil să asistăm la un efect de domino în rândul firmelor de pe Wall Street, în condiţiile în care unele dintre acestea depind de finanţarea "Lehman". În opinia specialiştilor, situaţia este "de-a dreptul înfricoşătoare" pentru economia SUA.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb