Odată cu anexarea Crimeei la Rusia, toată ordinea de securitate a Europei a fost aruncată în aer, potrivit afirmaţiilor făcute ieri de consilierul prezidenţial pentru afaceri europene Leonard Orban, în opinia căruia, în aceste condiţii, "nu mai avem niciun fel de certitudine şi nu ştim ce se va întâmpla în viitor".
Domnia a sa a luat parte la o dezbatere cu tema "Patru scenarii: UE şi Estul în 2030. Relaţiile viitoare între UE, Federaţia Rusă şi ţările Parteneriatului Estic", unde a declarat: "Noi vorbim de scenarii până în 2030, dar nu ştim dacă va continua conflictul din Ucraina, când sau dacă acesta se va opri. Nu ştim ce se va întâmpla mâine. Cred că, din punctul de vedere al încrederii, în întreaga Europă, ne aflăm la cel mai redus nivel de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Nu putem prevedea viitorul, este extrem de greu să facem scenarii.
Provocările pentru UE sunt majore, iar principala provocare este menţinerea unităţii uniunii".
Leonard Orban a precizat că declaraţiile sale au fost făcute în nume personal, fără să angajeze în vreun fel Administraţia Prezidenţială.
Prezent la evenimentul de ieri, europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu a declarat că interesul fundamental al României şi al celorlalte ţări afectate de deteriorarea relaţiilor dintre UE şi Rusia este acela ca între cele două mari centre de putere "să existe echilibru şi colaborare", respectiv "o ancorare fermă" în structurile euroatlantice.
"Noi - ca ţări din această zonă - suntem cei mai afectaţi de deteriorarea relaţiilor dintre UE şi Rusia, deci interesul nostru fundamental este ca între cele două mari centre de putere să existe colaborare, pentru că, în cazul în care nu este, noi suntem primii care suferim", a declarat domnul Paşcu, adăugând: "Dar, în orice caz, asta este poziţia noastră şi noi am înţeles de la bun început că Rusia a fost şi va rămâne în primul rând un actor geopolitic şi pe urmă un partener comercial. Noi am perceput acest lucru şi am văzut transformarea Uniunii Sovietice în Rusia drept o fereastră de oportunitate, astfel că am spus: în această fereastră de oportunitate noi trebuie să ne ancorăm ferm în Vest, şi în UE, şi în NATO".
Domnul Paşcu a avertizat că degeaba se aşteaptă din partea Rusiei să fie înţelegătoare faţă de UE, pentru că Rusia este înţelegătoare "exclusiv cu interesele ei".
La rândul său, ambasadorul Sergiu Celac a apreciat că, în contextul actual, cel mai bun lucru pe care îl poate face Europa este să rămână unită.
Scenariile prezentate la dezbaterea de ieri, care fac referire la relaţia dintre Europa şi Est, sunt: "Casa împărţită" - în care toţi europenii împart aceeaşi casă din raţiuni pragmatice -, "Casa comună", în care Europa este casa naţiunilor reunite în jurul unor valori comune, "Casa ruinată", în care Europa zace în ruină, şi "Casa divizată", în care europenii sunt vecini care locuiesc separat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de vasile în data de 15.05.2015, 09:36)
Daca vom fi "ancorati" conf. celor spuse de europarlamentarul M.Pascu totul va fi bine. Acestea sunt niste declaratii de .... Hai sa ne aflam si noi in discutie.. Trebuie alceva la politicienii nostrii :Deocamdata in politica externa marea majoritate a lor se comporta ca niste -ageamii-.. Ne "scoatem pieptul" fata de Rusia si cu multa incrancenare fata de Putin si pe de alta parte d-na Merkel se i-a de brat cu Putin. Ar fi bine sa stam noi in "banca noastra" sa urmarim mai bine evenimentele,sa avem mai multa diplomatie si sa incercam sa profitam de ea atat politic si mai ales economic Uite ce-a facvut Ungaria prin d-nul Orban...Si credeti ca d-na Merkel nu urmareste acelasi scop ??? ..Ce rost au "conflictele" acestea intre noi Romania si Rusia ?? ce vrem defapt??Politicienilor lasati-o balta.. mergeti si puneti mana pe o sapa si plantati un puiet de brad ca si asa ati distrus padurile din Romania..Lasati politica de "ancorare" ..Ne vom ancora la momentul care va trebui.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de mircea în data de 15.05.2015, 09:38)
Politicienii nostrii au o "limba de lemn"
2. Și China-Rusia?
(mesaj trimis de Cristi C în data de 15.05.2015, 17:44)
Ce o tot dau ăștia cu Rusia și anexarea. Roboți programați. Dle consigliere Orban, tu nu ai văzut parada de 9 mai? Aproape că China și Rusia se pupau bouche-à-bouche precum Brejnev și Honecker în 1979.
Pivotul Rusiei către Est este "game changer". Nu ai decât să imporți gaz și petrol de unde poți. Am să râd cu poftă când, scăpată de concurența Rusiei, Norvegia va mări ușurel prețurile că oricum este pe pe panta finală a exploatării rezervelor ei. Rezervele confirmate de petrol/gaz ale Norvegiei îi permit să alimenteze EU până în 2033 (15 ani) dacă rămâne la cota de 25% de azi. Dacă mărește cota (deși trebuie să construiască și conducte noi), se vor reduce mai repede, deci mai țin 10 ani (exact atât cât țin și rezervele noastre). Și după aceea?