Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, ieri, că opţiunea ieşirii Greciei din zona euro urmează să se afle pentru prima dată pe masa Consiliului European, cu ocazia reuniunii informale programate pentru data de 23 mai la Bruxelles.
Mesajul politic este că statul elen trebuie ajutat să rămână în zona euro, însă tot mai mulţi oficiali europeni fac calcule cu privire la posibilitatea unei ieşiri controlate a acestuia din zonă, a precizat domnia sa, în cadrul unei reuniuni a Camerei de Comerţ Româno-Britanice. Ministrul a menţionat că nu se aşteaptă la o decizie, ci la o consolidare a opiniilor cu privire la modul în care trebuie abordată situaţia Greciei.
Consecinţele revenirii la drahmă, care a devenit o opţiune, sunt greu de anticipat, însă există estimări potrivit cărora nivelul de trai al populaţiei Greciei să se reducă, "peste noapte", cu 40%, sau chiar cu până la 75%, potrivit lui Leonard Orban. Domnia sa a atras atenţia asupra riscului ascensiunii formaţiunilor politice extremiste, care sunt, deja, prezente în Parlamentul elen în urma recentelor alegeri.
Pentru ţara noastră, ieşirile Greciei din zona euro ar avea doar influenţe negative, consideră Ministrul Afacerilor Europene, care a precizat că Banca Naţională a României este foarte prudentă, luând măsuri care să protejeze leul de evoluţiile din statul elen. "E clar că vom fi afectaţi, nu doar direct din cauza băncilor greceşti care deţin o cotă importantă din sectorul bancar, ci şi indirect, prin faptul că suntem situaţi în aceeaşi regiune cu Grecia", a arătat domnia sa.
Ţara noastră întâmpină deja dificultăţi din cauza reducerii investiţiilor străine directe în ultimii ani, iar o consecinţă a ieşirii Greciei din zona euro ar afecta imaginea regiunii, spre care investitorii privesc cu îngrijorare, a explicat Leonard Orban. În aceste condiţii, autorităţile noastre trebuie să fie prudente în privinţa indicatorilor bugetari, a precizat domnia sa.