LEONARDO BADEA (ASF): "Piaţa asigurărilor voluntare este o zonă cu mare potenţial de creştere"

M.I.
Bănci-Asigurări / 23 mai 2019

Leonardo Badea (ASF)

Leonardo Badea (ASF)

Prezent astăzi la Conferinţa anuală Insurance Europe, preşedintele ASF - Leonardo Badea a declarat :

''Pe piaţa asigurărilor din România activează 7 societăţi de asigurare de viaţă, 16 societăţi de asigurare generală şi 6 societăţi compozite care au generat peste 1,72 miliarde euro prime brute subscrise în asigurări generale şi 451 mil. Euro prime brute subscrise in asigurări de viaţă.

Există 300 de intermediari activi pe piaţă. Gradul de penetrare a asigurărilor a fost de 1,13% la sfârşitul anului 2018. Piaţa asigurărilor din România este dominată de asigurarea auto (73%), din care asigurarea RCA (47%).

Alte sectoare au înregistrat creşteri puternice, ca urmare a eforturilor combinate ale actorilor pieţei, exemplu fiind asigurările de sănătate.

Înainte de punerea în aplicare a noilor cadre de reglementare Solvency II şi IDD, am efectuat o analiză diagnostic pe piata care a evidenţiat vulnerabilităţile şi potenţialele ameninţări care ne determina să luăm măsurile adecvate pentru a ne asigura că piaţa asigurărilor intră într-o nouă eră având la bază motive solide. Am implementat supravegherea bazată pe riscuri, precum şi alte mecanisme de stabilizare a pieţei şi de îmbunătăţire a protecţiei consumatorilor: Mecanismul de recuperare şi rezoluţie, Fondul de Garantare a Asigurărilor, modernizarea managementului reclamaţiilor, lansarea ghidurilor pentru consumatori, crearea şi implementarea strategiei naţionale pentru educaţia financiară, emiterea de avertismente şi alerte, crearea cadrului de rezoluţie, BAAR, SAL-FIN etc.

Ca urmare, indicatorii de rezilienţă a pieţei în cadrul Solvency II au prezentat o bază solidă, fondurile proprii eligibile cumulând 1,09 miliarde de euro. SCR 640 mil. EUR, depăşind cu mult MCR (262 mil. EUR), în timp ce nivelul pasivelor agregate a reprezentat 70% din totalul activelor. Rezilienţa pieţei este deosebit de importantă deoarece există riscuri extreme, cum ar fi potenţiale catastrofe naturale sau riscuri cibernetice.

ASF s-a angajat să acţioneze în mod judicios pentru buna funcţionare a pieţelor financiare nebancare, stabilitatea şi integritatea sectorului financiar în general, alegând să fie o autoritate orientată spre viitor şi combinând în actul de supraveghere noile principiile ale abordării supravegherii bazate pe risc .În acest scop, principalele funcţii de reglementare şi supraveghere au fost revizuite şi optimizate. Au fost introduse noi elemente bazate pe identificarea şi atenuarea riscurilor prin tactici de reglementare eficiente, dar simplificate şi de supraveghere strategică, promovând astfel dezvoltarea pieţei într-o manieră sănătoasă şi, în acelaşi timp, sporind protecţia consumatorilor.

Din punctul meu de vedere, piaţa asigurărilor voluntare este o zonă cu mare potenţial de creştere. Asigurarea locuinţelor, CASCO, asigurările de viaţă şi de sănătate trebuie sporite, deoarece o piaţă matură se bazează în mod evident pe aceste categorii de asigurare.

În ultimii ani, protecţia consumatorilor financiari a devenit o prioritate crescândă pentru factorii de decizie din întreaga lume.

Cred că pentru a accelera maturitatea şi dezvoltarea pieţei de asigurări, avem nevoie de un efort comun, ca autoritate de supraveghere, şi de companiile care operează pe această piaţă. Şi aici mă refer atât la companiile de asigurări, cât şi la brokeri. Aceasta este o abordare complexă, care implică acţiuni pe mai multe niveluri. Pe de altă parte, trebuie să le arătăm consumatorilor că drepturile şi interesele lor sunt protejate în conformitate cu dispoziţiile legale şi că nu se tolerează abateri de la aceste principii.

În acelaşi timp,prezentarea tuturor informaţiilor despre produsele voluntare trebuie să fie o prioritate pentru noi toţi. Oamenii trebuie să ştie în detaliu riscurile pe care lcaută să le protejeze şi trebuie să aleagă în cunoştinţă de cauză atunci când cumpără o asigurare de viaţă, o asigurare de sănătate sau o asigurare auto. Cu alte cuvinte, companiile de asigurări şi brokerii trebuie să ofere consultanţă la un nivel foarte detaliat. În timp, cred că piaţa românească va integra în mod natural produse de asigurare mai diverse şi mai sofisticate.

În opinia mea, nivelul scăzut de educaţie financiară a publicului reprezintă unul dintre principalele obstacole în achiziţionarea asigurării facultative. Din păcate, nu suntem printre primele ţări europene la acest capitol. De aceea, consider că avem nevoie de campanii ample de educaţie financiară la toate nivelurile. Un individ educat financiar poate înţelege şi decide mult mai uşor, în orice conştiinţă atunci când vine vorba de cumpărarea unui produs de asigurare ...

În cele din urmă, îmbunătăţirea mecanismelor de protecţie, informare şi transparenţă a consumatorilor va elimina unele dintre asimetriile pieţei şi va contribui la dezvoltarea unui sector de asigurare pe termen lung mai durabil şi mai bine guvernat.

Desigur, industria joacă un rol foarte important atunci când vorbim despre dezvoltarea pieţei de asigurări, fără o bună cooperare şi implicarea tuturor părţilor interesate ar putea dura mai mult pentru a atinge acest obiectiv ".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ...

    1. ...

      ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb