LEUL CONTINUĂ DEPRECIEREA FAŢĂ DE EURO ŞI DOLAR Cursul se alătură secetei şi arde la buzunare

EMILIA OLESCU, ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 iulie 2012

Cursul se alătură secetei şi arde la buzunare

Moneda europeană a trecut de 4,6 lei

Leul a continuat, şi ieri, deprecierea faţă de euro, cursul afişat de către Banca Naţională a României (BNR) depăşind 4,6 lei/euro. Pe piaţa interbancară, cursul a ajuns până la 4,64 lei/euro spre finalul şedinţei, după o zi de creştere aproape neîntreruptă. Primele tranzacţii se realizau în jurul valorii de 4,5960 lei/euro, pentru a depăşi uşor 4,6 lei/euro până la anunţarea referinţei Băncii Centrale, de 4,6009 lei/euro. După ora 13:00, creşterea s-a accelerat până la 4,61 lei/euro şi a continuat până la maximul istoric de 4,64 lei/euro, cu care a şi închis. Comparativ cu nivelul de închidere de vineri, majorarea a fost de aproape un procent.

Şi celelalte valute din regiune s-au depreciat în raport cu moneda europeană, pierzând până la 0,93%, surse din piaţă arătând, însă, că scăderea leului a fost generată în special de tensiunile politice de pe plan local, şi nu de o corelare cu tendinţa regională.

De la începutul acestei luni, leul s-a depreciat cu 3,4% faţă de euro.

Călin Rechea: Intervenţia BNR ar avea doar efecte limitate

O intervenţie a BNR pentru susţinerea leului ar produce doar efecte limitate, este de părere analistul economic Călin Rechea. "BNR poate doar să frâneze deprecierea, nu să o oprească", ne-a declarat domnia sa. Problema monedei naţionale este că nu există niciun element fundamental care să ofere un sprijin cursului, economia noastră prezentând dezechilibre structurale foarte mari, potrivit lui Călin Rechea.

Prelungirea instabilităţii politice nu face decât să amplifice aceste probleme, arată analistul.

Speculatorii au un rol de importanţă redusă în impunerea ritmului în care leul s-a depreciat faţă de euro în ultimele săptămâni, consideră Călin Rechea.

"Aceştia caută tendinţe pe care pot să le amplifice, însă doar în ultima fază a deprecierii", explică domnia sa.

Sorin Minea: Preţurile alimentelor cresc în fiecare zi

Costul alimentelor este influenţat de o serie de factori, printre care se numără creşterile de preţ din alte ţări ale materiei prime, cursul de schimb, costul utilităţilor şi transportului etc., după cum ne-a spus Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta): \"Este imposibil de estimat cu cât se va scumpi mâncarea. Tot ceea ce mâncăm este calculat în euro sau dolari. Preţurile cresc tot timpul, în mod diferit, în funcţie de ramură. Costul mâncării este influenţat de o serie de factori - de creşterile de preţ din alte ţări ale materiei prime, de cursul de schimb, de costul utilităţilor şi transportului etc. Nici n-aş putea calcula cu cât creşte preţul mâncării, raportat la toţi aceşti factori. Este un program care face calculele. Preţurile alimentelor cresc aproape în fiecare zi, la raft. Dacă ne gândim cum vor fi vândute cerealele la toamnă, vom vedea că în România devalorizarea este galopantă".

Domnia sa este de părere că principalul motiv care stă la baza situaţiei din ţara noastră este reprezentat de faptul că "economia a fost utilizată ca argument politic".

În aceste condiţii, mulţi dintre investitori îşi repartizează profitul sau fac speculaţii.

Ilie Van: Se va produce un dezechilibru între venituri şi cheltuieli

Evoluţia cursului va avea efecte negative şi asupra sectorului cărnii de pasăre, ne-a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), care ne-a precizat: "Noi evaluăm totul în euro şi vindem în lei. Şi grâul de pe câmp este evaluat tot în euro. Tot ceea ce aducem de afară aducem la preţuri foarte mari, iar de exportat exportăm doar 10-15% din producţie. Este foarte greu să pătrundem pe pieţe de pe o zi pe alta. Sperăm să se termine totul cât mai curând".

Potrivit domniei sale, se va produce un dezechilibru între venituri şi cheltuieli, întrucât toate cheltuielile sunt în euro şi toate veniturile - în lei: "Există o oarecare inerţie a sectorului. Dacă după referendum se va reveni la normal, sectorul poate suporta, o perioadă scurtă, efectele cursului. Dacă, însă, nu va fi aşa, lucrurile se vor complica şi, în circa două săptămâni, preţurile vor creşte în sectorul cărnii de pasăre".

Ilie Van ne-a explicat că nu poate estima cu cât vor creşte preţurile în domeniu, subliniind că acest sector a crescut cu circa 8-10%, în prima parte a anului în curs. Producătorii din domeniu nu mai garantează creşteri şi în a doua jumătate a lui 2012, având în vedere cu cât au fost majorate preţurile produselor agricole, în ultima vreme.

Ioan Ladoşi: Fermele de porci au intrat din nou pe pierdere

Influenţa cursului va fi una majoră asupra sectorului cărnii de porc, potrivit lui Ioan Ladoşi, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc (PRCP), care ne-a declarat că, după ce în luna martie preţul carcaselor de porc îşi revenise, puţinul câştig la care fermierii sperau a fost erodat de fenomenele din ultima vreme - preţurile crescute la cereale şi la soia şi evoluţia cursului de schimb.

Domnia sa ne-a spus că exportul se face mai mult în sistem lohn - se importă carcase de porc, se prelucrează şi se vând la export -, singurii producători care au reuşit să vândă carne de porc pe alte pieţe fiind cei de la "Smithfield".

"Ne-am dori ca influenţa din curs să se regăsească imediat în preţurile noastre finale, dar acest lucru se întâmplă la o distanţă mare după majorarea preţului la cerereale", ne-a precizat domnul Ladoşi, care opinează că preţurile în domeniul cărnii de porc ar trebui să creas-că cu circa 15%, dacă evoluţia cursului de schimb se va menţine pe acest trend, astfel încât situaţia din domeniu să revină la cea din aprilie.

Ioan Benea: Fiecare clipă duce la pierderi

Fiecare clipă duce la pierderi pe care nu le putem cuantifica, ne-a declarat Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Cartofi din România. Potrivit domniei sale, aceste pierderi se regăsesc, în primul rând, în buzunarele producătorilor de legume şi, în final, în buzunarele cumpărătorilor.

La unison cu ceilalţi producători, Ioan Benea susţine că la baza situaţiei din domeniu stau preţurile crescute ale produselor agricole (în condiţiile în care atât porumbul, cât şi grâul, cartoful şi rapiţa sunt afectate serios de secetă), temperaturile extrem de ridicate din ultima vreme şi evoluţia cursului de schimb.

Producătorii de legume simt cel mai mult devalorizarea leului la ratele pe care le au la bănci.

"Avem bani de dat pe utilaje luate în leasing, pe care le plătim în valută. Ne-am bucurat atunci când am luat credite în valută, pentru că aveau costuri mai mici, iar acum le plătim la nişte valori enorme", ne-a mai spus domnul Benea.

Constantin Isac: Transportatorii - afectaţi în special de scumpirea carburanţilor

Transportatorii sunt afectaţi în special de scumpirea carburanţilor din ultima perioadă, după cum ne-a spus Constantin Isac, preşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor din România (UNTR), care subliniază: "A fost o vreme când preţul carburanţilor se calmase, pentru că ţiţeiul avea un preţ în descreştere. În ultimele două săptămâni, însă, a crescut din nou preţul ţiţeiului, la această situaţie adăugându-se şi cursul leului faţă de dolar şi euro".

Evoluţia cursului are efect negativ şi asupra preţurilor pieselor de schimb, potrivit domnului Isac, dar şi asupra ratelor la credite. Domnia sa a subliniat că evoluţia cursului de schimb are şi un efect pozitiv asupra indus-triei auto, în cazul în care vorbim despre export. Efectele negative nu se echilibrează, însă, cu cele pozitive, urmând ca presiunea cursului asupra industriei să se regăsească în tarifele de transport şi în costurile de călătorie, care vor suferi, cât mai curând, majorări de 3% până la 5%.

Radu Zilişteanu: Vor fi afectaţi chiriaşii plătiţi în lei

Piaţa imobiliară este destul de jos şi, ca urmare, nu vor mai avea loc scăderi de preţuri nici la chirii, nici la vânzare, după cum ne-a spus analistul imobiliar Radu Zilişteanu. Astfel, potrivit domniei sale, în cazul chiriaşilor care plătesc chirii în valută, nu vor exista renegocieri, urmând să fie afectate doar persoanele care sunt remunerate în lei.

Domnul Zilişteanu ne-a spus, de asemenea, că preţurile exprimate în lei nu vor creşte, mai ales că piaţa imobiliară este una sezonieră, iar vara nu este propice pentru tranzacţii cu imobile.

Dolarul, aproape de 3,8 lei

Leul a coborât şi faţă de moneda americană, care a ajuns la nivelul de 3,7999 lei, potrivit cursului BNR. Şi acest nivel reprezintă un nou maxim istoric. Comparativ cu valoarea de vineri, cursul a crescut cu peste 5,6 bani. Deprecierea leului faţă de dolar este amplificată de faptul că şi euro a scăzut în raport cu acesta până la minimul ultimelor douăzeci şi cinci de luni, de 1,12 dolari. Cursul celorlalte valute faţă de leu se calculează prin intermediul cursului leu-euro.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ... in care legea se schimba de azi pe maine, dupa cum dicteaza interesele politice de moment, cine-ar vrea sa faca afaceri? Normal ca tot ce e in tara aia se devalorizeaza.

    Pt. cine are bani: pariu ca daca Ponta si Antonescu raman in functie imobiliarele se vor ieftini in continuare?

    Buna ziua.

    Din respect fata de noi, cititorii ziarului dvs, puteti sa nu ne mai jigniti publicand minciunile si intoxicatiile individului numit Radu Zilisteanu? Acest individ, asemenea multor "analisti" asemanatori lui, nu merita sa i se spuna "domn". Dupa ce, in perioada bulei imobiliare, individul acesta aparea in presa repetand, precum o placa stricata, ca romanii trebuie sa cumpere astazi o locuinta deoarece maine va fi mai scumpa (in acest fel contribuind din plin la cresterea speculei imobiliare), dupa ce el a continuat acelasi refren mizerabil chiar si dupa ce mizeria din imobiliare a explodat, dupa ce individul acesta a participat, prin manipularea pietei imobiliare, la saracirea romanilor, dvs ni-l prezentati acum ca punct de referinta in analiza imobiliara? Individul acesta improasca cu mizeriile lui de fiecare data cand deschide gura, minciuna si manipularea ordinara au ajuns sa se contopeasca cu el si sa-l defineasca ca individ, iar dvs ne jigniti oferindu-i ocazia sa minta iar si iar si iar. Romanii au o putere de cumparare din ce in ce mai scazuta, leul sufera din plin in relatia cu principalele valute, costurile vietii sunt din ce in ce mai mari, au disparut (la propriu, fiind ucisi inca din pantece) cate sute de mii de potentiali studenti, iar dvs ne prezentati mizeriile acestui individ care afirma, cu aceeasi lipsa crasa de bun simt, ca preturile nu vor mai scadea? Ce anume vor face ca preturile sa ramana la acelasi nivel ridicat de acum? Ce? Datoriile uriase ale romanilor? Lipsa capacitatii de cumparare a romanilor? Devalorizarea accentuata a leului si reducerea locurilor de munca?  

    Nu am crezut ca aceasta revista, pe care o consideram printre cele de referinta pe teme economice, poate sa decada atat de mult incat sa prezinte minciunile si manipularea ordinara a acestui individ pe care-l mai numeste si "domn". Ma mir ca, in incercarea de a-l prezenta ca pe o "somitate", nu ati pomenit si de faptul ca "domnul" Zilisteanu este si doctor in economie. Va dati seama ca, stiind acest lucru, toti romanii se vor duce in genunchi la bancheri si-i vor implora sa le dea credite pe o durata de 100 de ani pentru a lua repede o casa acum deoarece "sigur" nu mai scade pretul la case ...ca doar asa a zis domnul doctor Zilisteanu. 

    Incredibil cat se mult ati putut sa decadeti din punct de vedere profesional prezentand elucubratiile acestui manipulator ordinar care, sper eu, va fi tras la raspundere cat mai curand de cei care au avut, au si vor avea de suferit din cauza lui. 

    P.S

    Trebuie sa specific ca, din fericire pentru mine si familia mea, nu ma numar printre cei care si-au amanetat 35 de ani din viata ca sa cumpere, la sfatul "profesionist" al individului Radu Zilisteanu, o locuinta mult supraevaluata. 

    1. Zilisteanu este al saptelea analist consultat.

      Nu vi se pare nedrept sa denigrati munca onesta a celor doi ziaristi si in plus, sa denigrati ziarul, numai si numai pentru ca a reprodus opiniile unui cunoscut analist, vizavi de care aveti reprosuri? 

      Cu tot respectul, dvs nu vi se pare nedrept sa fim mintiti si manipulati in continuare de individul acesta numit Radu Zilisteanu? Nu vi se pare nedrept ca acest individ, care a manipulat intr-un mod ordinar piata imobiliara, sa isi gaseasca locul in ziarul dvs? Nu vi se pare nedrept ca acestui mincinos patologic (cand preturile au inceput sa scada el tot repeta, ca o placa stricata,ca mai jos de atat nu au unde sa se duca) sa i se permita, prin intermediul ziarului dvs, sa ne improaste in continuare cu mizeriile lui? Se pare ca nu vi se pare nedrept acest lucru, de aceea va pot spune ca, in cazul in care o sa mai citesc o singura data despre minciunile acestui individ in ziarul dvs, voi fi obligat sa nu va mai citesc. Alegerea e a colectivului redactional, iar eu voi actiona in functie de respectul/lipsa de respect de care veti da dovada de aici inainte fata de noi, cititorii dvs.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb