Ultima vizită de evaluare a reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunii Europene (UE) în ţara noastră nu a avut vreo influenţă asupra cursului valutar, acesta menţinându-se în jurul pragului de 4,23 lei/euro, volatilitatea fiind redusă, în ton cu monedele din regiune.
Cursul leu/euro calculat de BNR a înregis-trat, la începutul acestei săptămâni, cel mai scăzut nivel de la sfârşitul lunii iunie, coborând sub pragul de 4,23 lei, la 4,2297 lei pentru un euro, cu 1,7 bani mai puţin faţă de vineri. Cu toate acestea, cotaţiile de pe piaţă au urcat înapoi ieri. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,2340 lei/euro, în creştere cu 0,43 bani faţă de cursul de referinţă anunţat luni.
Moneda naţională şi-a pierdut avansul şi pe piaţa interbancară, tranzacţiile cu moneda europeană urcând peste pragul de 4,23 lei//euro, desfăşurându-se la un curs de 4,2335 - 4,2360 lei/euro, la finalul şedinţei valutare de ieri.
"Au fost mişcări în linie cu ale valutelor din regiune, iar volumele au fost foarte reduse, fiind caracteristice perioadei de vară", a declarat un dealer pentru BURSA.
De aproape o lună şi jumătate cursul a stat deasupra nivelului de 4,23 lei/euro, cu vârfuri care au ajuns la 4,3688 lei/euro la cotaţia de referinţă a BNR.
Deşi cursul valutar fluctuează în continuare în jurul pragului de 4,23 lei/euro, bancherii nu şi-au schimbat estimările şi spun că marjele de variaţie sunt normale.
"Evoluţia monedei naţionale este în linie cu cele regionale, Nu credem că vom vedea mişcări semnificative ale monedelor din regiunea ECE (Europe Centrală şi de Est)", se arată în cel mai recent raport emis de analiştii ING Bank, care consideră că leul ar putea avea o evoluţie statică, dar cu o uşoară tendinţă de apreciere.
Agenţia Fitch a confirmat ieri ratingurile ţării noastre pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală, la "BB+" şi, respectiv "BBB-" cu perspectivă stabilă.
În ceea ce priveşte activitatea economică, Fitch previzionează o contracţie de aproximativ 2% pentru anul acesta, conform perspectivei FMI.