Premierul desemnat libanez Saad Hariri a anunţat joi că renunţă să formeze un guvern, la nouă luni după ce a fost desemnat în acest sens, în contextul în care Libanul se confruntă cu cea mai gravă criză socio-economică din istoria sa, informează news.ro.
Saad Hariri a fost desemnat premier în octombrie 2020, însă nu a reuşit să formeze o echipă care să lanseze reforme considerate indispensabile, în vederea deblocării unor ajutoare internaţionale cruciale.
El a anunţat joi că s-a întâlnit cu preşedintele Michel Aoun, care a cerut amendamente la lista Guvernului, schimbări cărora li s-a opus.
"Este clar că poziţia (lui Michel Aoun) nu s-a schimbat cu privire la acest subiect şi că nu vom fi în măsură să ne punem de acord", a anunţat el.
"Acesta este motivul pentru care îmi cer scuze, din cauză că nu pot forma Guvernul. Dumnezeu să ajute ţara", a declarat Saad Hariri.
Michel Aoun şi Saad Hariri şi-au afişat în mai multe rânduri dezacordurile, în ultimele luni, mai ales în cursul unui schimb de replici în public, în martie, după una dintre numeroasele lor întâlniri, care a condus la acuzaţii dure.
Saad Hariri i-a reproşat preşedintelui că obstrucţionează formarea Guvernului, prin faptul că a insitat asupra unei "minorităţi de blocaj" în cadrul viitoarei echipe ministeriale, căutând să impună prin aceasta o repartizare "confesională şi partizană" a portofoliilor.
Partidele sunt cufundate în obişnuitele lor târguieli, într-o ţară multiconfesională, între diverşti baroni comunitari.
Saad Hariri, care a fost în trei rânduri premier, a fost însărcinat să formeze un guvern la 22 octombrie 2020, la un an după ce a fost înlăturat de la putere prin presiunea străzii.
Actualul Guvern - care expediază afaceri curente - a demisionat în urma unei explozii devastatoare, în portul Beirut,, soldată cu peste 200 de morţi şi mii de răniţi, la 4 august 2020, o lovitură de graţie aplicată unei populaţii deja îngenunchiate.
Această deflagraţie uriaşă a fost declanşată de un incendiu într-un depozit din port, în care se aflau tone de nitrat de amoniu, depozitate "fără măsuri de precauţie", au recunoscut autorităţile.
În afară de cei 200 de morţi, explozia a rănit 6.500 de oameni şi a distrus cartiere întregi în capitala libaneză.
O anchetă locală nu a condus la niciun rezultat, iar niciun ofcial nu a dat socoteală.
Forţe locale au tras marţi cu gaze lacrimogene în manifestanţi furioşi, care protestau în faţa reşedinţei unui ministru, la Beirut, acuzat de blocarea anchetei cu privire la explozie.
Înainte de Saad Hariri, Mustapha Adib, un diplomat puţin cunoscut marelui public, a fost desemnat, la sfârşitul lui august 2020, să formeze un guvern. Adib a eşuat, la rândul său, în această misiune, din cauza opoziţiei partidelor faţă de cabinetul pe care voia să-l formeze.