Liberty Bank este mai prosperă după moartea lui Dinu Patriciu

TATIANA SILVESTRU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 martie 2016

Patriciu nu mai are majoritatea în bancă

Una dintre cele mai mari bănci din Georgia, Liberty Bank, achiziţionată în anul 2009 de omul de afaceri Dinu Patriciu, este mai prosperă ca niciodată. Aceasta este a patra dintre cele mai mari bănci din Georgia, cu o cotă de piaţă de 6,3%. În prezent, Liberty Bank deserveşte aproximativ 1,5 milioane de persoane şi peste 72 mii persoane juridice.

Dinu Patriciu a preluat controlul Liberty Bank (denumită şi Banca Poporului din Georgia) încă din septembrie 2009, deţinând atunci 91,218% din acţiuni. Achiziţia a fost realizată prin intermediul vehiculului de investiţii Liberty Capital LLC, deţinut în totalitate de Liberty Investments Holding BV, înregistrat în Olanda.

În august 2014, reprezentanţii băncii anunţau faptul că acţionarul majoritar Dan Costache Patriciu a murit, după ce a luptat cu o afecţiune gravă. În decembrie 2014, 70,45% din Liberty Holding LLC au fost cu succes achiziţionate de către Denis Korotkov-Koganovich şi Malik Ishmuratov, directorii Oracle Capital Group (www.orcap. co.uk). La data de 31 decembrie 2014, DP Estate deţinea 16,79% din Liberty Holding Georgia LLC.

În iulie 2014, IBG Enterprise Inc a achiziţionat 12,76% din Liberty Holding LC, care, la momentul respectiv, era deţinută de Malik Ishmuratov şi Denis Korotkov-Koganovich. Ulterior, aceştia şi-au vândut acţiunile lui Enterprise Inc la Liberty, în decembrie 2014, domnului Alexey Yusfin, un important industriaş din Londra.

În februarie 2016, JSC Liberty Bank a anunţat un venit net de 31,6 milioane de GEL (lari georgiene - 1 lari este 1,72 lei) pentru anul 2015, în creştere cu 44,9% faţă de anul precedent, conform datelor oficiale prezentate de reprezentanţii băncii.

Recent, preşedintele executiv al Consiliului de Supraveghere, Lado Gurgenidze, a declarat: "Suntem mândri pentru rezultatele obţinute, în 2015, în ciuda instabilităţii economice din Georgia şi din regiune. În acest an (n.r. 2015), banca a atins cel mai mare venit net de până acum, de 31,6 milioane GEL (peste 12 milioane EUR). Toate obiectivele şi scopul propuse în 2009 au fost realizate. Pentru anul 2016, ne dorim să menţinem strategia selectivă de acordare a creditelor, ne vom concentra pe eficientizarea sistemului de ofertă a creditelor de consum negarantate şi ne vom direcţiona atenţia pe menţinerea echilibrului între cheltuieli şi venit".

Lado Gurgenidze este fostul premier al Georgiei şi asociat al lui Dinu Patriciu în banca Liberty Bank din Georgia, încă din 2009. Acesta deţinea în 2013, înainte cu un an de moartea lui Dinu Patriciu, 7,48% din acţiunile băncii, Dinu Patriciu avea 70% şi 11,27% erau deţinute de alţi acţionari, reprezintaţi de o instituţie custode, BNY Limited, potrivit Băncii Centrale a Georgiei.

La achiziţionarea băncii, Bloomberg anunţa, citând surse din piaţă, că banca georgiană fusese preluată la o cotaţie cu mai mult de 80% sub preţul mediu de tranzacţionare din acea perioadă. Preşedintele vehiculului de investiţii al lui Patriciu era chiar Lado Gurgenidze, care a anunţat la acea vreme că preţul pentru acţiunile lui Dinu Patriciu la acea bancă era circa de 15 milioane dolari, în condiţiile în care capitalizarea băncii georgiene era de circa 95 milioane de dolari. De la momentul preluării, activele totale ale băncii au cunoscut o creştere de peste 300%.

În momentul în care Liberty Bank a fost preluată de Patriciu avea un venit net negativ de -5,4 milioane de lari georgiene (GEL). În perioada care a urmat, aceasta a avut un traseu ascendent (valori pozitive), cu o fluctuaţie în anul 2012. Astfel, venitul net al băncii în anul 2010 a fost de 4,6 milioane GEL, în 2011 a avut o valoare de 7,4 milioane GEL, următorul an a scăzut la 5,2 milioane GEL, în 2013 a crescut la 17,1 milioane, iar în 2014 venitul net era de 21,8 milioane GEL.

Cu 10 zile înainte de moartea omului de afaceri Dinu Patriciu, Liberty Bank a raportat rezultate excepţionale. În raportul prezentat investitorilor pe data de 8 august, Liberty Bank raporta un profit net de 4,8 milioane de dolari, în creştere cu peste 450% faţă de perioada similară a anului precedent.

Omul de afaceri Dinu Patriciu, în vârstă de 64 de ani, a murit la Londra, acesta suferind de mai mulţi ani de cancer. El a fost înmormântat în data de 30 august 2014, la cimitirul Bellu din Bucureşti. Banca de stat "AgroMAret Bank" a fost privatizată în 1994 şi redenumită în 2002 - "Banca Populară a Georgiei". Aceasta a fost achiziţionată de Liberty Capital şi Liberty Holding Georgia în septembrie 2009, iar în următorul an a primit numele de Liberty Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb