Libia devine al doilea acţionar important al "UniCredit"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 octombrie 2008

Libia devine al doilea acţionar important al "UniCredit"

Participaţia deţinută valorează peste un miliard de euro

Banca centrală a Libiei şi două fonduri suverane de investiţii din această ţară - Libyan Investment Authority şi Libyan Foreign Bank, au preluat, prin intermediul pieţei, 3,67% din acţiunile "UniCredit" SpA şi intenţionează să participe la operaţiunea de majorare de capital pe care instituţia financiară urmează să o deruleze. Participaţia se adaugă pachetului de 0,56% din acţiunile "UniCredit" pe care Libyan Foreign Bank îl deţine încă din 1997 la banca italiană, a anunţat banca centrală a Libiei. Drept urmare, Libia va deţine 4,23% din capitalul celei mai mari bănci italiene, devenind al doilea acţionar important al "UniCredit". Această cotă valorează 1,2 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari).

Oficialii "UniCredit" sunt mulţumiţi de această investiţie semnificativă, care, în opinia lor, demonstrează încrederea în banca italiană şi în conducerea sa.

Libia, care are participaţii la mai multe companii italiene - de la producătorul auto "Fiat" la clubul de fotbal Juventus, a anunţat că investiţia în "UniCredit" oferă un potenţial evident pe termen lung şi oportunităţi indus­triale solide.

Afectată de scăderea preţului acţiunilor, "UniCredit" a anunţat recent că va demara o operaţiune de majorare de capital de 6,6 miliarde de euro, urmărind să-şi consolideze fondurile. Banca italiană vrea să strângă trei miliarde de euro de la investitorii actuali şi va economisi alte 3,6 miliarde de euro prin oferirea de acţiuni în loc de numerar atunci când va acorda dividendele pentru 2008. Autorităţile libiene au anunţat că vor participa la această majorare de capital cu 500 de milioane de euro.

De la începutul acestui an, fondurile de investiţii din Golful Persic au investit mai multe miliarde de dolari în băncile occidentale şi, de asemenea, au luat parte la operaţiunile de majorare de capital. "UniCredit" este singura bancă italiană care a fost nevoită să apeleze la o operaţiune de majorare de capital.

Premierul italian Silvio Berlusconi delcara, recent, că este îngrijorat de scăderea puternică a preţului acţiunilor celor mai mari companii din ţară, întrucât, în asemenea condiţii, aceste societăţi vor deveni vulnerabile la preluări ostile de către investitori străini. Acţiunile "UniCredit" au pierdut circa 60% anul acesta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb