Lichiditatea pieţei bursiere din Statele Unite - la cote de avarie

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 februarie 2022

Lichiditatea pieţei bursiere din Statele Unite - la cote de avarie

Lichiditatea pieţei bursiere din Statele Unite aproape a colapsat, situându-se în primele luni din 2022 la cota de avarie, respectiv în preajma nivelurilor din martie 2020, potrivit datelor compilate de Bloomberg şi Reuters. Lichiditatea a cunoscut de altfel o scădere structurală importantă începând cu 2018, când aşa-numitul "Volmageddon" din debutul acelui an a dus la intrarea pieţelor într-un nou regim de volatilitate. Explozia volatilităţii în debutul anului 2018 a dus la creşterea cererii pentru protecţie şi volatilitate după mulţi ani cu volatilitate redusă, iar lipsa de lichiditate adaugă în prezent la fluctuaţiile mai puternice din piaţă.

Totodată, în ultimii doi ani, traderii şi fondurile care practică "vânzarea în lipsă" au fost aproape decimaţi de raliul continuu al pieţei bursiere şi de "short squeeze"-urile din ultima perioadă, asta în ciuda faptului că opţiunile "put" din piaţa americană înregistrează în ultima perioadă valori nominale record. Prăbuşirea lichidităţii ridică semne de îngrijorare cu privire la "sănătatea" pieţei americane în condiţiile acestei dispariţii a "bid"-urilor şi a scăderii efectului de levier folosit de participanţii la piaţă, elemente care ar putea provoca noi dezvoltări negative în piaţă.

Experţii consultaţi de Reuters arată că lichiditatea de pe piaţa americană s-a redus în ultimii ani inclusiv ca urmare a strategiilor pasive de investiţie (ETF-uri în mare parte) şi a creşterii tradingului automatizat. "Lichiditatea este deplorabilă, cam aşa aş putea să o descriu. Imediat ce cineva încearcă să «mişte ceva (active de) risc», se vede instant că nu există un mecanism eficient", a afirmat pentru sursa citată Rishabh Bhandari, manager de portofoliu la firma de investiţii Capstone Investment Advisors.

La deteriorarea lichidităţii în debutul lui 2022 a contribuit de asemenea declinul de 10%, respectiv 15% al indicilor S&P 500 şi NASDAQ Composite, scăderi provocate de conduita politicii monetare a Fed care este aşteptată să devină agresivă pe partea de restrângere a lichidităţilor în acest an.

Lichiditatea pieţei bursiere din Statele Unite - la cote de avarie

Un indicator al lichidităţii pieţei bursiere este adâncimea contractelor e-mini futures pe S&P 500, pe care investitorii le folosesc să ia expunere pe piaţa bursieră americană. Pe aceste contracte se tranzacţionează deobicei circa 50 de milioane de dolari, în timp ce în luna ianuarie şi februarie s-a scăzut sub 5 milioane de dolari, nu departe de nivelul de 1-1,5 milioane atins în luna martie 2020, după cum arată datele Capstone citate de Reuters.

În acelaşi timp, ETF-urile (exchange traded funds - fonduri tranzacţionate la bursă) au ajuns la o pondere de 45% din volumul total de pe acţiuni, cel mai ridicat nivel din cel puţin ultimii doi ani.

Lichiditatea pieţei bursiere din Statele Unite - la cote de avarie

"Deteriorarea abruptă a condiţiilor de lichiditate din piaţa bursieră pare să fi contribuit la exacerbarea mişcărilor recente din piaţă", spun analiştii JP Morgan într-o notă citată de Reuters.

"Riscul de lichiditate este mult sub-apreciat. (...) Pe măsură ce investitorii se aglomerează în acţiunile care au avut randamente bune, aceştia devin ignoranţi la faptul că devine din ce în ce mai greu să se iasă în masă (şi ordonat) din aceste companii", afirmă şi Steve Sosnick, strateg-şef la Interactive Brokers şi fost market-maker pe piaţa de opţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb