Licitaţia dintre putere şi opoziţie, organizată de UDMR

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 17 decembrie 2018

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Imoralitatea UDMR nu a fost observată niciodată de Traian Băsescu. El a vorbit doar despre imoralitatea soluţiei unei alianţe cu partidul condus de Dan Voiculescu - Partidul Conservator. Trans­format ulterior în Partidul Umanist Român. Adică un PUR impur.

Versatilitatea UDMR este notorie, deoarece vorbim despre o formaţiune politică ce şi-a dorit mereu să fie la guvernare.

UDMR şi-a negociat mereu voturile, cu orice partid, fie de dreapta, fie de stânga, în jurul a trei mari idei: autonomie administrativă pentru judeţele Harghita şi Covasna, unde minoritatea maghiară este majoritară; recunoaşterea administrativă a Ţinutului Secuiesc; învăţământ primar, gimnazial şi liceal în limba maternă, facultăţi bilingve; plăcuţe bilingve la intrarea în localităţile în care maghiarii sunt minoritari; folosirea limbii materne în administraţia publică locală şi judeţeană, în instituţiile statului, în localităţile unde maghiarii deţin minimum 20% din numărul populaţiei.

Toate majorităţile parlamentare din ultimii 26 de ani au fost nevoite să ţină cont de părerea liderilor UDMR, de doleanţele acestora. Alianţe politice sau alianţe de guvernare s-au făcut şi s-au desfăcut în jurul UDMR, pentru că niciun partid nu a reuşit în toată această perioadă să obţină voturile alegătorilor care să îi permită să aibă o majoritatea confortabilă şi să guverneze.

UDMR a fost şi este un partener agreat de toate partidele, în ciuda unor tendinţe naţionale, existente de ambele părţi aflate la masa negocierii. Tocmai de aceea, în ultima perioadă s-au purtat negocieri acerbe cu liderii UDMR pentru... cele 30 de voturi pe care formaţiunea politică le are în Parlament.

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a negociat, rând pe rând, cu liderii coaliţiei PSD-ALDE şi cu liderii PNL.

Numai că opoziţia politică nu pare dispusă să ofere prea mult celor de la UDMR. Ludovic Orban, preşedintele PNL, a declarat pentru Ziarul BURSA: "Problema UDMR este de a stabili dacă susţine sau nu guvernul actual, dacă pică acest guvern. Suntem în faza în care încercăm să dăm jos guvernul şi abia apoi vom stabili calea de urmat. Orice partid politic, orice grup parlamentar trebuie să acţioneze în favoarea alegătorilor care au votat acest partid. Alegătorii UDMR sunt, în proporţie covârşitoare, împotriva actualului guvern. UDMR ar trebui să acţioneze conform voinţei electoratului propriu. Totodată, ei sunt colegi cu noi în Partidul Popular European, aşa că trebuie să se hotărască ce vor. Nu pot fi de dreapta şi să suţină un guvern de stânga".

L-am întrebat pe preşedintele PNL dacă, în negocierile cu reprezentanţii UDMR, aceştia au ridicat problema susţinerii de către opoziţia parlamentară a recentelor iniţiative legislative introduse în Parlament de aleşii Uniunii. Ludovic Orban ne-a spus că liderii UDMR nu au ridicat în mod evident această pretenţie şi că nu ne poate trans­mite esenţa negocierilor cu aceştia.

Încurcate sunt căile... UDMR

Cei de la PSD au nevoie de voturile UDMR în Camera Deputaţilor, unde au pierdut majoritatea parlamentară şi nu mai pot trece niciun proiect de lege fără voturile maghiarilor. Săptămâna trecută, mizând tocmai pe acest fapt, UDMR s-a opus votării în şedinţa de plen a Camerei a legii pensiilor, care a fost retrimisă la comisia de muncă pentru a fi adoptate amendamentele depuse de deputaţii Uniunii. Legea ar trebui să intre în dezbatere şi vot final la Camera Deputaţilor astăzi sau cel mai târziu miercuri, iar coaliţia PSD-ALDE are nevoie de voturile UDMR pentru ca actul normativ să treacă de Parlament, după ce a fost votat în 26 noiembrie de Senat.

Liderii UDMR au negociat de asemenea şi cu reprezentanţii opoziţiei parlamentare. Preşedinţii PNL, USR şi PMP au încercat să obţină voturile UDMR pentru moţiunea de cenzură pe care au depus-o vineri în Parlament şi care ar urma să fie citită astăzi în plenul Legislativului. Conform calculelor, opoziţia mai are nevoie de 70 de voturi. Dacă ar obţine voturile celor de la UDMR, ar mai fi necesare 40 de voturi pentru ca moţiunea să fie adoptată şi guvernul Dăncilă să părăsească Palatul Victoria. Cei din opoziţie susţin că mizează deja pe voturile a 10 aleşi social-democraţi, dar tot le mai lipsesc 30 de voturi şi ar mai avea nevoie de o parte dintre voturile reprezentanţilor minorităţilor naţionale şi de la coaliţia PSD-ALDE pentru a atinge numărul magic de 233 de opţiuni pro-moţiune.

UDMR joacă însă tare. De la începutul lunii decembrie şi până astăzi a depus mai multe proiecte de lege, dintre care ar dori să vadă măcar două concretizate. Şi de aceea negociază. Şi cu coaliţia PSD-ALDE, şi cu alianţa de moment PNL-USR-PMP, care îi are alături şi pe cei de la PRO Româ­nia, formaţiunea politică al cărei lider este Victor Ponta. Kelemen Hunor şi colegii săi aşteaptă să vadă cine oferă mai mult şi cu ce se va alege UDMR după acordarea voturilor unei tabere sau alteia.

Cei de la UDMR nu sunt de condamnat. Aşa este în politică: unii cer, iar ceilaţi oferă şi aşteaptă contraoferta sau acceptarea ofertei iniţiale. Numai că poziţia liderilor UDMR în politica internă diferă mult faţă de atitudinea de pe plan extern. În cadrul Parlamentului European, cei de la UDMR sunt colegi cu cei de la PNL în marea familie a Partidului Popular European. De dreapta, adică împotriva stângii politice din care face parte PSD.

În ţară, lucrurile nu mai sunt atât de clare pentru Kelemen Hunor şi colegii săi. Astfel că UDMR este ceea a fost mereu: un jucător important în Parlament, care are poziţii bine precizate şi care îşi vinde scump voturile. Primul moment în care UDMR a testat coaliţia PSD-ALDE a fost legat de aprobarea legii pensiilor în Camera Deputaţilor. Deşi aleşii UDMR au votat proiectul în plenul Senatului, în 26 noiembrie, susţinând că legea este bună, la Camera Deputaţilor reprezentanţii Uniunii s-au răzgândit. Şi au pus condiţii. Acum aşteaptă să vadă cine le va îndeplini.

Cert este că UDMR poate juca concomitent cu ambele tabere şi să câştige fără să dubleze miza. Aleşii Uniunii pot vota legea pensiilor, dacă majoritatea PSD-ALDE va susţine proiectele legislative introduse de aceştia şi pot să voteze pro-moţiunea de cenzură sau să se abţină de la acest vot, ştiind că opoziţia este incapabilă să rupă 40 de voturi de la coaliţia PSD-ALDE.

UDMR are propuneri pentru o nouă lege a educaţiei şi se declară deschisă negocierilor cu Guvernul PSD pentru introducerea acestora, de către Ecaterina Andronescu, în una din cele 3 legi ale învăţământului promise în faţa sindicatelor. Preşedintele UDMR Kelemen Hunor împreună cu alţi doi parlamentari ai Uniunii au iniţiat în urmă cu 3 săptămâni un proiect de lege care modifică actuala lege a educaţiei şi care propune extinderea şcolilor cu predare în limbile minorităţilor, transport decontat integral pentru elevii minorităţii, dublarea costului standard per elev şi dublarea finanţării de bază per student în cazul minorităţilor, examene în limbile minorităţilor. Proiectul propune şi introducerea de panouri bilingve în toate şcolile cu predare în limba minorităţilor, profesorii să dea Teme pentru acasă cel mult o dată la 2 ore ale disciplinei, Bacalaureat de două tipuri care să dea acces inclusiv la examen de permis auto fără taxă, introducerea bonelor în rândul personalului didactic auxiliar.

Un alt proiect de lege depus la Parlament, la începutul lunii decembrie, de către UDMR prevede "transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918". UDMR cere adoptarea proiectului în regim de urgenţă astfel încât minorităţile naţionale să beneficieze de reprezentare proporţională în instituţiile administrative la nivel local, judeţean, naţional şi european şi reprezentare proporţională a minorităţilor naţionale în instanţe şi tribunale. Totodată, proiectul dă posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine, prin lege, un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă. La nivelul ministerelor, precum şi la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, ar urma să se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporţional cu numărul persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale istorice, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local. Este stipulată şi adoptarea Legii privind statutul minorităţilor naţionale care să reglementeze modul de administrare autonomă a vieţii culturale, învăţământului şi culturii minorităţilor naţionale istorice.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Bravo Make! Ilustratie foarte buna.

    1. subscriu!

    Se negociază sau se cumpără?

    Dacă ne luăm după ăsta ziar in Paris a fost liniște? 

    Gândul face excepție in presa românească care o preia de la Zerohage? Sincer, am crezut că cele V o să apară pe prima pagină. 

    Nytimes-ul pune un măscărici pe masă? 

    France.24 si mai ales ch arlie Hebdo face presa pe care o aștept de la Bursa!?! 

    Ați plecat in concediu? 

    Desigur PSD -Udmr o să meargă mana-n mână, nimic nou sub Soare!?! 

    .

    Discursul lui Dragnea superb ultima juma' de oră cât am prins!?! 

    1. Admiratorule al lui Dragnea, vezi sa nu ti se aplece! Ziarul Bursa nu a deschis editia print cu Consiliul National al penalilor, pentru ca despre amnistie si gratiere, ca ultim asalt al infractorilor, a scris in editia de joi sau vineri. Ziarul Bursa a anticipat momentul de ieri, dar pentru defazati ca tine este mai greu de inteles. Evenimentul la zi este ce se va intampla de azi pana joi in Parlament, adica jocul infect facut de UDMR.

      Desigur PSD -Udmr o să meargă mana-n mână, nimic nou sub Soros?!

    Make, sa intelegem ca este un IANOS cu trei capete?.

    1. Make, sa intelegem ca Hunor este un IANOS cu trei capete?.

      Ianus are doua fete, nu doua capete. Pe de alta parte, daca ar fi vrut sa se numeasca Ianos, nu l-ar fi impiedicat nimic. Dar, aflindu-ne la cumpana anilor, interpretarea ta nu e de lepadat.

      Ianus, doua fete - Ianos trei capete. Ce nu-i in regula?.

    Toate majorităţile parlamentare din ultimii 26 de ani au fost nevoite să ţină cont de părerea liderilor UDMR, de doleanţele acestora. Alianţe politice sau alianţe de guvernare s-au făcut şi s-au desfăcut în jurul UDMR, pentru că niciun partid nu a reuşit în toată această perioadă să obţină voturile alegătorilor care să îi permită să aibă o majoritatea confortabilă şi să guverneze.

    Complet gresit: cu ce procent a castigat alianta PSD-ALDE alegerile? ce majoritate parlamentara au?. 

    Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a negociat, rând pe rând, cu liderii coaliţiei PSD-ALDE şi cu liderii PNL.

    Numai că opoziţia politică nu pare dispusă să ofere prea mult celor de la UDMR. Ludovic Orban, preşedintele PNL, a declarat pentru Ziarul BURSA: "Problema UDMR este de a stabili dacă susţine sau nu guvernul actual, dacă pică acest guvern. 

    Orban al nostru o fi negociat si cu varul Orban de la Budapesta?. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb