Licitaţia pentru cărbunele necesar CET Iaşi va avea loc pe 21 mai

Doru Mocanu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 aprilie 2007

Licitaţia pentru cărbunele necesar CET Iaşi va avea loc pe 21 mai

Ovidiu Mihăiuc, purtătorul de cuvânt al SC "CET Iaşi" SA, a declarat că licitaţia pentru contractarea cărbunelui necesar producătorului ieşean de energie electrică şi termică pentru sezonul de iarnă 2007-2008 se va des­făşura la data de 21 mai, la Sucea­va. "În urmă cu doi ani, licitaţia s-a desfăşurat la Giurgiu, anul trecut a avut loc la Iaşi, iar în acest an va fi organizată la Suceava. Din cauza problemelor de aprovizionare cu care ne-am confruntat în această iarnă, la licitaţie nu vor fi admise societăţi care nu şi-au onorat contractele de furnizare încheiate în trecut", a precizat Mihăiuc.

SC "CET Iaşi" SA va achiziţiona în acest an o cantitate de 225.000 de tone de huilă, împărţită în trei loturi a câte 75.000 de tone. În acelaşi timp cu "CET Iaşi" îşi vor reface stocurile şi SC "Termica" SA Suceava şi "Termoelectrica" SA Giurgiu, cele trei societăţi organizând în comun licitaţiile în ultimii doi ani. La licitaţia din august 2006, "CET Iaşi" a contractat 225.000 de tone de huilă energetică, societatea de la Suceava a cumpărat 180.000 de tone, iar cea de la Giurgiu a avut nevoie de 100.000 de tone.

Producătorul ieşean de energie termică a insistat să fie organizată licitaţia în luna mai, în speranţa că furnizarea cărbunelui ar putea începe chiar din iunie, pentru a preveni probleme de genul celor cu care s-a confruntat în sezonul rece 2006-2007, cauzate de furnizorii care nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale. În această iarnă, CET Iaşi s-a văzut în situaţia de a organiza numeroase licitaţii în regim de urgenţă, deoarece companiile care îşi câştigaseră iniţial dreptul de a furniza combustibilul au comunicat foarte târziu că nu mai au posibilitatea, din diverse motive, de a aduce cărbunele. Deoarece furnizorii stabiliţi iniţial nu şi-au respectat angajamentele, CET Iaşi încearcă acum să recupereze garanţiile de bună execuţie, care reprezintă 5% din valoarea contractată, valoarea totală a garanţiilor fiind de circa 750.000 de dolari.

În plus, pe lângă situaţia tensionată creată de perspectiva de a rămâne fără cărbune în plină iarnă, "CET Iaşi" a acumulat pierderi pe mai multe direcţii. În primul rând, furnizorii contactaţi în regim de urgenţă au solicitat preţuri mai mari decât cele pe baza cărora fuseseră făcute calculele de costuri, în urma licitaţiei iniţiale din vara anului trecut. Apoi, pentru a-şi onora contractele de furnizare a energiei electrice, producătorul ieşean a fost nevoit să achiziţioneze de pe piaţă energie la preţuri mai mari decât cele cu care se obligase anterior să vândă acest produs către "E.ON" Moldova, din cauză că stocurile reduse de cărbune nu i-au permis să funcţioneze cu propriile capacităţi de producţie la un nivel optim, sau a produs energie utilizând combustibili mai scumpi decât cărbunele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb