"EnergoNuclear", compania de proiect care va realiza Unităţile 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă, va plăti unei companii de avocatură 700.000 euro, fără TVA, pentru servicii de asistenţă juridică, pentru realizarea activităţilor din perioada de pre-proiect a companiei. "Contractul va fi atribuit unei companii de avocatură cu renume şi experienţă relevantă în domenii de avocatură specializată precum: achiziţii publice, proiecte de investiţii, proiecte de finanţări, autorizări, drept corporativ şi comercial", se arată în caietul de sarcini al anunţului de participare publicat de companie pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Potrivit NewsIn, contractul are o durată de un an din momentul atribuirii şi va fi finanţat din surse proprii.
Termenul-limită de depunere a ofertelor este 5 august, dată la care vor fi deschise ofertele. Garanţia de participare este de 7.000 euro, fără TVA. Consultantul va oferi "EnergoNuclear" asistenţă juridică inclusiv în pregătirea, revizuirea şi negocierea contractelor de vânzare a energiei electrice, precum şi asistenţă juridică referitor la procesele ce vor trebui respectate de către companie pentru a securiza depozitarea deşeurilor şi pentru servicii de stopare a funcţiunii reactoarelor.
Nuclearelectrica şi cei şase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola şi RWE Power, au semnat, la 20 noiembrie 2008, Acordul Investitorilor pentru înfiinţarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune în funcţiune şi exploata Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă. În urma negocierilor, s-a decis ca împărţirea acţiunilor între partenerii de proiect să fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal şi Iberdrola, fiecare câte 6,2%. Unităţile 3 şi 4 ar urma să fie puse în funcţiune după 2016