Compania "Nabucco Gas Pipeline International" GmbH va demara procedurile de licitaţie pentru lucrările de construcţie ale gazoductului la finele acestui an sau la începutul lui 2010, a declarat, vineri, directorul de proiect, Reinhard Mitschek, citat de Bloomberg. Potrivit lui Mitschek, compania de proiect, deţinută de OMV, Botas, Bulgargaz , Transgaz , MOL şi RWE, aşteaptă oferte angajante din partea clienţilor şi furnizorilor până la finele lui 2010.
Potrivit Agerpres, Nabucco ar oferi Uniunii Europene o sursă alternativă de aprovizionare cu gaz provenit din Azerbaidjan, Iran, Irak, Turkmenistan şi Kazahstan. Nabucco vizează transportul de gaze naturale din zona Mării Caspice către Europa prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Conducta ar urma să aibă o lungime de 3.300 km şi să transporte circa 31 miliarde mc de gaze anual.
Cea mai recentă evaluare a costurilor proiectului Nabucco este de 7,9 miliarde de euro. Luna trecută, însă, Reinhard Mitschek a estimat că scăderea preţurilor la oţel şi mărfuri ar putea influenţa construcţia gazoductului: "Preţurile pentru oţel, fier şi ţevi sunt în scădere, iar acest fapt compensează o posibilă majorare a dobânzilor. Vom revizui investiţiile necesare anul viitor şi ar putea apărea o surpriză plăcută".
Nabucco necesită aproximativ două milioane de tone de oţel, 200.000 de ţevi şi peste 30 de compresoare. Partenerii din consorţiu discută, în prezent, cu creditorii pentru obţinerea finanţării. Ei intenţionează să negocieze detaliile unor acorduri de împrumut cu băncile şi creditori susţinuţi la nivel guvernamental în a doua parte a anului 2009, a precizat Mitschek. Cei şase parteneri intenţionează să investească fiecare 400 milioane euro, iar băncile vor împrumuta aproximativ un miliard de euro pentru realizarea acestui proiect, a mai spus Mitschek.
Astăzi şi în următoare două zile are loc, la Budapesta, un summit pe tema proiectului Nabucco cu participarea reprezentanţilor guvernelor celor cinci state implicate şi a unor oficiali din partea celor şase companii asociate în acest proiect. România va fi reprezentată de oficiali ai Transgaz şi de o delegaţie guvernamentală formată din specialişti din cadrul ANRE, condusă de ministrul Economiei, Adriean Videanu.