LIDER PDL: SÂNGE PE PEREŢI LA ŞEDINŢA COLEGIULUI DIRECTOR Panică în şobolănime

Ziarul BURSA #Politică / 15 iunie 2012

Moartea lui Sardanapal - Eugene Delacroix (1827)

Moartea lui Sardanapal - Eugene Delacroix (1827)

UPDATE: Conducerea PDL, în frunte cu Emil Boc, a demisionat

Preşedintele PDL, Emil Boc, şi toţi membrii Biroului Permanent Naţional (BPN) al partidului şi-au depus, ieri, demisiile, relatează sursele de presă. "Atât preşedintele cât şi Biroul Permanent Naţional îşi asumă răspunderea politică pentru rezultatele pe care le-am obţinut la alegerile locale. [...] Este un gest de asumare a răspunderii politice ca atare" a declarat Emil Boc, la finalul şedinţei Colegiului Director.

Demisia lui Boc vine, după ce, tot în cursul zilei de ieri în şedinţa Colegiului Naţional Director, varianta organizării unui congres extraordinar pentru alegerea unei noi conduceri a partidului a căzut la vot.

De asemenea, varianta cu alegerea unui BPN interimar cu Emil Boc preşedinte în continuare nu a trecut de votul democrat-liberalilor.

În perioada următoare partidul va avea o conducere interimară până la stabilirea noilor lideri. Duminică va avea loc o nouă şedinţă a Colegiului Director în care se vor stabili detaliile organizării Convenţiei Naţionale extraordinare.

-----

Prima reuniune a conducerii PDL după alegerile locale a avut loc ieri. Şedinţa a fost extrem de tensionată, a durat până seara, iar pe parcursul zilei au fost transmise, din interiorul reuniunii, numeroase informaţii "pe surse". Televiziunile îi citau pe unii lideri PDL care transmiteau live din şedinţă: "S-a lăsat cu sânge pe pereţi!", "E o bătaie pe viaţă şi pe morte!", "Reglări de conturi în PDL".

Unii lideri ai PDL doreau schimbarea din funcţie a lui Emil Boc împreună cu întreaga conducere, în timp ce alţii spuneau că nu este momentul şi că partidul ar trebui să se concentreze pe alegerile parlamentare. Preşedintele Traian Băsescu a fost invitat la şedinţa Colegiului Director al PDL de ieri, însă nu a participat. "Invitarea preşedintelui are ca scop temperarea tensiunilor din partid", au menţionat surse din PDL.

Pe parcursul zilei, presa a fost copleşită de informaţii despre şedinţa PDL: "Gheorghe Flutur, Ioan Oltean, Gheorghe Ştefan, Dorin Florea şi-au depus mandatele din conducerea PDL"; "Gheorghe Ştefan: Jumătate din conducerea PDL a demisionat"; "Elena Udrea a demisionat din funcţia de vicepresedinte PDL"; "Monica Macovei: Trebuie să luăm decizii cu mandatele pe masă".

La ora 19.00, şedinţa Colegiului Director al PDL a fost întreruptă, pentru o pauză, la cinci ore de la debut. Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a fost primul care a ieşit din şedinţă, anunţând că se ia o pauză de 10 minute. Preşedintele PDL Emil Boc a ieşit şi el din şedinţă, spunând: "Nu am nimic de declarat acum, suntem în discuţii". În ciuda insistenţei jurnaliştilor, preşedintele formaţiunii nu a oferit detalii: "Şedinţa nu s-a încheiat, nu pot face declaraţii care să fie o concluzie".

Şedinţa Colegiului Director al PDL a fost întreruptă după ce atât varianta organizării unui congres extraordinar pentru alegerea unei noi conduceri a partidului, cât şi varianta cu alegerea unui BPN interimar cu Emil Boc preşedinte în continuare au căzut la vot, potrivit surselor PDL.

Boc: "Cum decideţi voi, aşa fac".

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, ieri seară, în pauza şedinţei Colegiului Director, că este obligat, ca preşedinte al formaţiunii, să găsească o soluţie care să îi unească pe reprezentanţii PDL, nu să îi dezbine. El a precizat, la insistenţele presei, că în şedinţa liderilor PDL s-a analizat rezultatul alegerilor locale. Boc a mai spus că se discută despre posibilităţile de maximizare a scorului electoral. "Avem variante diferite pe care le analizăm, le votăm şi luăm o decizie", a spus Boc.

El a refuzat să precizeze care sunt variantele respective, arătând că procesul de vot este în derulare şi nu poate oferi detalii.

"Eu, ca preşedinte, sunt obligat să găsesc o soluţie care să ne unească, nu să ne dezbine. Acesta va fi obiectivul meu, să găsesc o soluţie care să ne lase uniţi, nu dezbinaţi", a spus Boc.

Sursele PDL au declarat că Emil Boc a propus, în cadrul şedinţei, trei soluţii: Biroul Permanent (BP) în frunte cu el să demisioneze, demisia întregii conduceri BP, iar Boc să-şi aleagă un nou Birou Permanent interimar sau menţinerea actualei conduceri şi cooptarea de figuri noi în conducerea PDL.

El le-a spus liderilor PDL: "Mă supun deciziei dumneavoastră. Cum decideţi voi, aşa fac".

Gheorghe Ştefan: Conducere interimară a PDL

Preşedintele Organizaţiei PDL Neamţ, Gheorghe Ştefan, a declarat că a propus în şedinţa Colegiului Director o conducere interimară, aleasă de CNC (Consiliu Naţional de Coordonare), şi a menţionat că în discuţia democrat-liberalilor este şi ideea unui congres extraordinar.

"Eu am propus o conducere interimară", a precizat Gheorghe Ştefan. El a precizat că o conducere interimară este aleasă de Consiliul Naţional de Coordonare al PDL.

În opinia lui Ştefan, conducerea interimară ar trebui să fie formată din aproximativ 20 de persoane, BPN având un număr de 42 de membri.

Gheorghe Ştefan a mai precizat, răspunzând întrebărilor ziariştilor, şi faptul că la reuniunea PDL se discută şi despre posibilitatea unui congres extraordinar. "Este în discuţie şi un congres extraordinar", a afirmat liderul organizaţiei PDL Neamţ. Gheorghe Ştefan a mai spus că el şi-a depus mandatul din BPN, adică din funcţia de vicepreşedinte al partidului şi rămâne preşedinte al filialei PDL Neamţ.

Opinii diverse despre conducerea PDL

Senatorul PDL Radu Berceanu a declarat că actuala conducere a PDL trebuie să se dea la o parte, fiind necesară organizarea unui congres extraordinar al partidului, care să aleagă o nouă echipă. Radu Berceanu, liderul PDL Dolj, a anunţat că, în Colegiul Director, îi va cere demisia lui Emil Boc din fruntea PDL. Radu Berceanu a susţinut că întreaga conducere centrală a partidului trebuie să plece. "Nu poţi să vrei să fii şef şi când se întâmplă ceva să nu ai nicio responsabilitate", a susţinut Berceanu.

Democrat-liberalul Adriean Videanu a declarat, miercuri, că nu este necesară organizarea unui congres extraordinar al PDL în momentul de faţă, pentru că este important ca partidul "să se consolideze şi să intre în logica de campanie pentru alegerile parlamentare". Prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat că în PDL trebuie făcută o analiză a performanţei şi a votului politic la toate filialele, iar apoi luată o decizie.

La rândul său, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a spus că îşi sfătuieşte şi roagă colegii să-şi exprime punctele de vedere în interiorul partidului, menţionând că va face aceasta în ceea ce îl priveşte.

Liderul filialei judeţene Constanţa a PDL, Gigi Chiru, a precizat că împărtăşeşte propunerea lui Radu Berceanu, considerând că este necesară o reorganizare a partidului, începând cu preşedintele acestuia.

Preşedintele interimar al PDL Bihor, Ionel Avrigeanu, a afirmat că în cel mult o lună şi jumătate trebuie organizat un congres al partidului şi trebuie aleasă o altă conducere, el spunând că este nevoie de o "schimbare rapidă" în PDL, pentru că altfel în toamnă formaţiunea va avea probleme şi mai mari.

Liderul PDL Iaşi, senatorul Dumitru Oprea, a susţinut că nu preşedintele partidului este vinovat de scorul obţinut de partid în alegerile locale, spunând că Emil Boc a câştigat Primăria Cluj-Napoca, sub sigla PDL şi a dovedit că se poate, în timp ce "alţii au stat pe tron, după copac".

Preşedintele PDL Sălaj, deputatul Lucian Bode, a spus despre declaraţiile lui Radu Berceanu privind conducerea PDL că nu agreează "acest stil de a face politică" şi că "nu se poate ţine cont de nicio voce înainte de a se asculta forurile statutare ale partidului".

Liderul PDL Buzău, Cezar Preda, a declarat că analizele adevărate nu pot fi făcute la trei zile de la alegeri şi că acum există "reacţii individuale".

Senatorul PDL Radu F. Alexandru a declarat că organizarea unui congres extraordinar nu este cea mai potrivită soluţie pentru PDL, formula ideală fiind ca Emil Boc să fie în continuare preşedinte, iar o celulă de criză condusă de Vasile Blaga să coordoneze partidul.

Vicepreşedintele PDL Mihai Stănişoară a spus că democrat-liberalii trebuie "să îşi spună părerea în instanţele partidului", iar primii care trebuie să vorbească sunt cei cu rezultate la alegeri, el apreciind că răs-pundea, care "nu e singulară, ci a unui colectiv de conducere, trebuie asumată".

Vicepreşedintele PDL Dorin Florea a spus că un congres ar fi necesar, însă nu există timpul necesar pentru organizarea lui şi a propus ca eventualele decizii legate de rezultatele de la alegerile locale să fie luate de forul de conducere care urmează ca importanţă după congres.

Preşedintele PDL Hunedoara, Dorin Gligor, a menţionat că se impunea de anul trecut un congres extraordinar al partidului, fiindcă din alegerile interne PDL trebuia să iasă un "partid întărit", iar în ultima perioadă formaţiunea nu a mai făcut politică, doar a semnat "prezenţa la guvernare".

Preşedintele PDL Arad, Gheorghe Seculici, a declarat că este necesară organizarea unui congres în vederea schimbării conducerii centrale a partidului, afirmând că, dacă acest proces avea loc mai demult, rezultatul scrutinului era mai bun.

La rândul său, europarlamentarul PDL Cristian Preda a scris, pe blogul său, că democrat-liberali care s-au ferit să candideze sau care au obţinut scoruri penibile îi cer lui Emil Boc să demisioneze, el apreciind că ideea ca Boc să plece de la şefia PDL înaintea alegerilor din toamnă este "sinucigaşă".

Vicepreşedintele PDL Sever Voinescu a spus, pe contul de Facebook, referindu-se la declaraţiile de miercuri ale unor democrat-liberali, că "loserii cer demisia celor care au câştigat", pentru a nu se băga de seamă că ei nu sunt în stare de nimic.

Preşedintele PDL Timiş, Constantin Ostaficiuc, a declarat, miercuri, că la nivelul PDL este necesară "o analiză la sânge" şi că "se impun decizii imediate".

Theodor Paleologu: "Plec (n.r. de la şedinţă) pentru că am un curs"

Vicepreşedintele PDL Theodor Paleologu a plecat, ieri, de la şedinţa Colegiului Director al formaţiunii înainte de terminarea acesteia, declarând că nu a demisionat din conducerea partidului şi că nu are păreri în legătură cu organizarea unui congres extraordinar. Întrebat dacă a demisionat din conducerea PDL, Paleologu a spus: "Nu. Plec pentru că am un curs". Întrebat dacă în Colegiul director se va da vreun vot în legătură cu organizarea unui congres extraordinar, Paleologu a răspuns: "Este şi aceasta o variantă de lucru". El a adăugat că nu are păreri în legătură cu situaţia din PDL. "Nu am păreri, sunt unul dintre cei care au avut un rezultat care pe mine nu mă satisface".

Reproşuri:

- Dorin Florea, către Roberta Anastase: "Te crezi la discotecă. Te-am pus şefă la Parlament ca să numeri bile".

- Vasile Blaga, către Spânu: "Mesia nu mai există. Am avut doi, unul din ei l-am avut noi".

- Vasile Blaga, către Elena Udrea: "Ţi-ai pus toţi delfinii în funcţii"

- Elena Udrea îi răspunde lui Blaga: "Observ că se caută un ţap ispăşitor şi se dă vina pe mine. Eu nu am luat acasă banii de la minister. Ştiţi cu toţii unde sunt banii de la Ministerul Dezvoltării"

- Gheorghe Falcă: "L-aţi scăpat din hăţuri pe Ungureanu. Dacă rămânea prim-ministru, nu se întâmplau toate astea"

- Gheorghe Falcă, spre Anastase: "Te-am pus să numeri voturi, nu să le pierzi".

- Dorin Florea cere demisia conducerii partidului: "'Nu mai are rost să mai rămâneţi''

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb