Lider separatist: "Doi români luptă pentru insurgenţii din estul Ucrainei"

V.B.
Internaţional / 17 august 2014

Doi români, precum şi turci, sârbi, italieni şi germani luptă alături de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei împotriva armatei ucrainene, a declarat ieri auto-proclamatul "premier" al aşa-zisei "republici" de la Doneţk Aleksandr Zaharcenko, informează BBC.

Anterior, Zaharcenko afirmase că 1.200 de combatanţi au fost antrenaţi timp de patru luni în Rusia şi că insurgenţii deţin 150 de vehicule de luptă, dintre care 30 de tancuri.

Liderul separatist a dezminţit informaţia că echipamentul folosit de rebeli împotriva trupelor guvernamentale ar fi fost furnizat de Rusia: "Militarii ucraineni ne-au lăsat atât de mult echipament, încât nu avem suficienţi oameni să-l folosească. Mă refer la tancuri, vehicule de transport militar, lansatoare Grad şi aşa mai departe".

Rusia a respins acuzaţiile Ucrainei şi ale Occidentului potrivit cărora ajutoare constând în echipament militar şi combatanţi ar fi trecut frontiera rusească în estul ucrainean.

Vineri, Ucraina a anunţat că a distrus o parte a unei coloane de blindate care trecuse frontiera din Rusia în noaptea precedentă. Ministerul rus al Apărării a dezminţit că îi înarmează sau antrenează direct pe rebeli. Occidentalii au condamnat implicarea Rusiei, iar UE a avertizat că orice acţiune militară unilaterală în Ucraina, indiferent de pretext (inclusiv un ajutor umanitar), va fi considerată o încălcare a legislaţiei internaţionale. Cancelarul german Angela Merkel l-a sunat pe preşedintele rus Vladimir Putin şi l-a îndemnat să pună capăt acestor transferuri.

De la jumătatea lunii aprilie până în prezent, peste două mii de civili şi combatanţi au fost ucişi în estul Ucrainei (în regiunile Doneţk şi Lugansk), în confruntările dintre insurgenţi şi trupele trimise de Kiev. Un uriaş convoi rusesc cu ajutoare umanitare trimis de Rusia rebelilor se află blocat de partea rusă a frontierei, la circa două ore de condus de Lugansk, aşteptând să pătrundă în Ucraina. Ieri, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a asigurat pe secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, că niciun militar rus nu este prezent în convoi şi că acesta nu va fi folosit ca pretext pentru o invazie rusă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb